ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευθείες βολές Διώτη σε Παπακωνσταντίνου - Βενιζέλο

Ευθείες βολές Διώτη σε Παπακωνσταντίνου - Βενιζέλο

Ευθύνες στους πρώην υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Βενιζέλο για τον τρόπο που χειρίστηκαν την περιβόητη "λίστα Λαγκάρντ" επιρρίπτει εμμέσως πλην σαφώς στο υπόμνημα παροχής εξηγήσεων που κατέθεσε στους οικονομικούς εισαγγελείς ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης.

Δίνοντας τη δική του εκδοχή ο κ. Διώτης υποστήριξε ότι:

* «Στα μέσα Ιουνίου 2011 ο αποχωρών τότε Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μου απέστειλε ένα USB, το οποίο μου παραδόθηκε ατύπως χωρίς οποιοδήποτε διαβιβαστικό ή συνοδευτικό έγγραφο και χωρίς οποιαδήποτε εντολή περί χειρισμού του εκ μέρους του Υπουργού».

* «Οι πληροφορίες για τις καταθέσεις αφορούσαν παλαιότερες εγγραφές, ανάγονταν δηλαδή σε χρονικό διάστημα πολύ πριν την περιέλευση της χώρας μας σε οικονομική δυσπραγία».

* «Ενημέρωσα για την ύπαρξη του USB τον νέο Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο κατά την πρώτη συνάντησή μου μαζί του , ώστε να λάβω εντολές περί του πρακτέου. Ο Υπουργός συμφώνησε με την άποψή μου ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μη νόμιμο αποδεικτικό μέσο , το κράτησε και δεν μου έδωσε περαιτέρω εντολή».

Επιπλέον ο κ. Διώτης ανέφερε ότι : « Τον Οκτώβριο του 2011 έλαβε εντολή από τον κ. Βενιζέλο να διενεργήσει η υπηρεσία μου επείγοντας φορολογικό έλεγχο περίπου 750 προσώπων σχετικά με εξαγωγή ποσών για το έτος 2009. Λίγες μέρες αργότερα ο Υπουργός Οικονομικών με νεώτερο έγγραφό του έδωσε εντολή σε εμένα προσωπικά να γίνει σχετικός έλεγχος για εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ που αφορούσαν το έτος 2010 για συνολικά 743 φυσικά πρόσωπα στο εξωτερικό. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι σε σημαντικό αριθμό περιπτώσεων υπήρχαν εσφαλμένα ΑΦΜ . Ζήτησα διευκρινίσεις και ουδέποτε μας παρασχέθηκαν».