ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανεξ. Έλληνες: Εγκληματική ενέργεια για τους πυρόπληκτους της Χίου

Ανεξ. Έλληνες: Εγκληματική ενέργεια για τους πυρόπληκτους της Χίου

Για εγκληματική αμέλεια της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους πυρόπληκτους της Χίου κάνει λόγο σε ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Τέρενς Κουίκ.

Με ερώτησή του προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Ναυτιλίας, ο κ. Κουίκ επανέρχεται στο θέμα των αποζημιώσεων των πυρόπληκτων της Χίου με αφορμή το γεγονός ότι η Ελλάδα έχασε την προθεσμία διεκδίκησης ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για τη χρηματοδότηση των ζημιών που υπέστησαν οι κάτοικοι του νησιού και κυρίως οι μαστιχοπαραγωγοί, αφού ουδέποτε υπεβλήθη σχετικό αίτημα χρηματοδότησης.

Το θέμα ανέδειξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής μετά από ερώτησή του προς τον αρμόδιο Επίτροπο της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, με την οποία ζητούσε να διερευνηθεί η δυνατότητα ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για την χρηματοδότηση των καταστροφών που υπέστη η Χίος τον περασμένο Αύγουστο.

Ο Επίτροπος απήντησε ότι οι αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει να υποβάλλονται στην Επιτροπή από τις εθνικές αρχές της πληγείσας χώρας εντός δέκα εβδομάδων από την ημερομηνία καταγραφής της πρώτης ζημιάς.

«Η Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Ταμείο με δική της πρωτοβουλία. Αν οι πυρκαγιές στη Χίο ξεκίνησαν στις 18 Αυγούστου, η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης πρέπει να είναι η 27η Οκτωβρίου», όμως όπως ενημέρωσε, «η Επιτροπή δεν έχει λάβει αίτηση από την Ελλάδα σχετικά με τις πυρκαγιές στη Χίο» και «η παράταση της προθεσμίας δεν είναι δυνατή».

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσαν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης και Κ. Τριαντάφυλλου καταλογίζοντας στο υπουργείο Ανάπτυξης ανεξήγητη ολιγωρία.

Στην απάντησή του για το θέμα, το υπουργείο Ανάπτυξης διευκρίνισε χθες πως οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης, είναι είτε το ύψος των ζημιών να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 0,6% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος είτε να έχουν προκληθεί σημαντικές μακροχρόνιες επιπτώσεις στην πλειονότητα του πληθυσμού της Περιφέρειας, εν προκειμένω του Βορείου Αιγαίου καθώς και στο περιφερειακό ΑΕΠ.

Διαβάστε επίσης:

Η ανίκανη κυβέρνηση έχασε οικονομική βοήθεια από την ΕΕ για τη Χίο