ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Βενιζέλος διεκδικεί θέση βασικού εταίρου - Πιέζει για ανασχηματισμό

O Βενιζέλος διεκδικεί θέση βασικού εταίρου - Πιέζει για ανασχηματισμό

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταβάλει αγωνιώδεις προσπάθειες να ενισχύσει τη θέση του στην κυβέρνηση και στο κόμμα εν όψει συνεδρίου.

Από τη στιγμή που ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να πει κανείς ότι κινδυνεύει να εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη. Φυσικά, δεν φταίει μόνο ο ίδιος για την κατάντια του πάλαι ποτέ παντοδύναμου σοσιαλιστικού κόμματος. Το πέρασμα του Γιώργου Παπανδρέου ήταν καταστροφικό για την ιστορική παράταξη, γεγονός που αποδεικνύεται ξεκάθαρα από τα εκλογικά ποσοστά. Το ΠΑΣΟΚ είχε αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές του 2009 με ποσοστό 43% και μετά από τα τρία χρόνια της κυβέρνησης Παπανδρέου έφτασε στο 13%.

Ενόψει του συνεδρίου και σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να παραμείνει πρόεδρος ενός κόμματος και όχι...μιας παρέας, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε ένα ράλι επαφών, ανοιγμάτων προς κάθε ενδιαφερόμενο, ίντριγκας και εκτόξευσης τζούφιων όπως αποδεικνύεται στην πράξη πυροτεχνημάτων.

Η άρνηση του κ. Φώτη Κουβέλη να αποτελέσει δεκανίκι του ήταν σίγουρα ένα αναπάντεχο πλήγμα. Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος δεν πρόκειται να το βάλει τόσο εύκολα κάτω. Σε σημερινή του ομιλία, εμφανίστηκε να διεκδικεί θέση βασικού εταίρου της κυβέρνησης – ενώ ουσιαστικά είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης-και μάλιστα έφτασε στο σημείο να υποστηρίζει ότι τόσο η ΝΔ αλλά και η ΔΗΜΑΡ προσχώρησαν στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Από το πουθενά, δηλαδή, ο κ. Βενιζέλος αναδεικνύεται σε ρυθμιστή των εξελίξεων...

Γιατί θέλει ανασχηματισμό

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει οπωσδήποτε να γίνει ανασχηματισμός όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να διεκδικήσει από τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά εξουσίες και ρόλο μέσα στην κυβέρνηση. Φέρεται μάλιστα να έχει υποδείξει επανειλημμένως ως σημείο διαπραγμάτευσης για τις ισορροπίες της κυβέρνησης τα αποτελέσματα του Μαΐου.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σαμαράς δεν φαίνεται να αντιδρά προτάσσοντας κατ' αρχήν την ανάγκη συνέχισης του κυβερνητικού έργου υπ' αυτό το σχήμα και παρά τα προβλήματα που διαπιστώνονται. Στο ΠΑΣΟΚ ξέρουν πολύ καλά ότι οι τελευταίες ζυμώσεις των «καραμανλικών» δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια πιέσεων από την πλευρά τους. Και είναι λογικό διότι σε περίπτωση που δρομολογηθεί ο ανασχηματισμός είτε θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν σοβαρά τα ποσοστά των εκλογών του Ιουνίου ή όχι ακόμα και τα δημοσκοπικά δεδομένα, με τα οποία μάλλον ο κ. Βενιζέλος πρέπει να προβληματιστεί.

Οι υπέρμετρες φιλοδοξίες και η πολιτική εμπάθεια που αποδίδονται στον κ. Βενιζέλο δεν τού επιτρέπουν βέβαια να καταλάβει ή μάλλον να δεχθεί το τέλμα, στο οποίο έχει οδηγηθεί η παράταξη, λένε στελέχη της αποκαλούμενης Αριστερής Πρωτοβουλίας που επιμένουν ωστόσο να δραστηριοποιούνται στο Κίνημα.

Άλλοι καταλογίζουν στον πρόεδρο ότι δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται πως οι πολίτες τιμωρούν την Ιπποκράτους για συγκεκριμένες επιλογές, ούτε δείχνει πρόθυμος να αναλάβει το μερίδιο των ευθυνών που του αναλογεί, το οποίο σημειωτέον είναι αρκετά μεγάλο, καθώς ακόμα και την περίοδο που εκείνος δεν ήταν πρόεδρος συμμετείχε ενεργά και συνδιαμόρφωνε εν πολλοίς την πολιτική που ακολουθούσε η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Ακόμα και τώρα όμως που τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να συρρικνώνονται, ο κ. Βενιζέλος εμφανίζεται αμετανόητος. Αποδίδει τη διάλυση του κόμματος στη διάβρωση του κοινωνικού ιστού και όχι στα τραγικά λάθη της ηγετικής ομάδας στην οποία συμμετείχε από το 2009 και εξής. Ενδεικτικό της αλαζονείας του είναι το γεγονός πώς επιμένει πως οι επιλογές του κατά τη διάρκεια της κρίσης ήταν οι καλύτερες δυνατές.«Επιλέξαμε το «μη χείρον» από το «απόλυτα καταστροφικό», υποστηρίζει, με τη γνωστή αμετροέπεια που τον χαρακτηρίζει.

Διαβάστε επίσης:

Σοβαρό πλήγμα για Βενιζέλο η άρνηση του Κουβέλη

ΠΑΣΟΚ: Παράγει περισσότερες ομάδες απ' όσες μπορεί να... καταναλώσει!

Επαναβεβαίωση της... αρχηγίας του θα ζητήσει ο Βενιζέλος!

Βενιζέλος: Επιλέξαμε το «μη χείρον» από το «απόλυτα καταστροφικό»