ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Παράγει περισσότερες ομάδες απ’ όσες μπορεί να… καταναλώσει!

ΠΑΣΟΚ: Παράγει περισσότερες ομάδες απ’ όσες μπορεί να… καταναλώσει!

Αν κάποιος μετρήσει τις ομάδες, μάλλον φράξιες είναι στην ουσία, θα... χάσει το λογαριασμό!

Του Μάρκου Μουζάκη

Στις καλές εποχές του ΠΑΣΟΚ, στις εποχές που η δύναμή του ήταν μεταξύ 40 και 48%, η εσωκομματική αντιπαράθεση γίνονταν μεταξύ δύο τάσεων των «Ανδρεϊκών» και των (λέμε τώρα…) «εκσυγχρονιστών».

Αυτό είχε την κορύφωσή του στην επεισοδιακή σύνοδο της Κ.Ε. στο «Πεντελικό», το φθινόπωρο του 1990, τότε που με αφορμή την εκλογή (για πρώτη φορά) γραμματέα συγκρούστηκαν οι δύο τάσεις σκληρά, με κίνδυνο ακόμα και διάσπασης.

Βέβαια διαχρονικά στο ΠΑΣΟΚ υπήρχε η τάση των «γεννηματικών», πανίσχυρη αλλά με ρόλο διαχρονικά «κεντριστικό», αν και ο ίδιος ο αείμνηστος Γ. Γεννηματάς αρνούνταν την ύπαρξη και λειτουργία τάσης υπ’ αυτόν…

Υπήρχαν και μικρότερες τάσεις ή ομάδες ή ρεύματα, όπως για παράδειγμα οι «λοχαγοί», απ’ τους οποίους πέρασε αλλά… δεν έμεινε και ο «στρατηγός» Τσουκάτος.

Στη διαδοχή του Αντρέα, το Γενάρη του 1996 συγκρούστηκαν τρεις ομάδες, με σημεία αναφοράς τον Σημίτη (και πυρήνα την «ομάδα των τεσσάρων» που περιελάμβανε και τους Πάγκαλο, Αυγερινό, Βάσω) που είχε τη στήριξη και των «λοχαγών», τον Άκη και το Μάκη (Αρσένη).

Η ύπαρξη κάποιων υποομάδων ουσιαστικά λειτουργούσε συμπληρωματικά προς τις τρεις βασικές, ενώ η ισχυρή ομάδα των «συνδικαλιστών» πήγε τότε μαζικά προς Σημίτη μεριά.

Ενώ η μικρά αλλά συμπαγής ομάδα του Γιώργου (ΓΑΠ) ψήφισε στον πρώτο γύρο Αρσένη και στο δεύτερο (πλην της Μ. Αρσένη)… Σημίτη!

Η Νεολαία δεν θα μπορούσε να καταχωρηθεί ως ξεχωριστή τάση. Πάντως κατά πλειοψηφία στήριξε (λόγω της ισχυρής παρουσίας της Τόνιας Αντωνίου) τον Άκη.

Με κάποιες παραλλαγές αυτή η κατάσταση αναπαράγονταν μέχρι και το 2004, τότε που ο Σημίτης ώχετο απιών και λειτουργήσας ως ρίψασπις έναντι του ελαύνοντοςΚαραμανλή έδωκε το δαχτυλίδι στον αλήστου μνήμης ΓΑΠ.

Έκτοτε είχαμε τους «Προεδρικούς» και κάποιες μικροομάδες εσωκομματικής «αντιπολίτευσης», άνευ πάντως σοβαρής παρέμβασης…

Στην εσωκομματική κρίση του 2007 σχηματοποιήθηκε το μπλοκ των «βενιζελικών», στο οποίο προσήλθαν ετερόκλητες ομάδες, από απομεινάρια «εκσυγχρονιστών» μέχρι… στελέχη που έως τότε ορκίζονταν στον… Άκη!

Και μέχρι πέρσι αυτές οι δύο κυρίαρχες τάσεις (του ΓΑΠ και του Βενιζέλου) έδιναν τον τόνο των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων…

Όλα αυτά, επαναλαμβάνουμε, σε μια περίοδο που η εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟΚ «έπαιζε» σταθερά πάνω (έως και πολύ πάνω) από 40%.

Τι γίνεται τώρα, που το ΠΑΣΟΚ έχει συρρικνωθεί εκλογικά στο (πρωτοφανές) 12% και δημοσκοπικά στο 5-6%;

Αν κάποιος μετρήσει τις ομάδες, μάλλον φράξιες είναι στην ουσία, θα… χάσει το λογαριασμό!

Και όλες αυτές οι ομάδες «σφάζονται», αλληλοϋπονομεύονται ενόψει του προσεχούς (;) συνεδρίου!

Υπάρχουν, για παράδειγμα, οι (όσοι εν πάση περιπτώσει έχουν απομείνει…) πούροι «βενιζελικοί».

Υπάρχουν οι… «ντεμί βενιζελικοί», οι οποίοι συναθροίστηκαν πρόσφατα στη Χαρ. Τρικούπη (πού τη θυμήθηκαν;) και αποφάσισαν να… σχηματοποιηθούν σε εσωκομματική ομάδα (Πρωτόπαπας, Κωνσταντινόπουλος, Σ. Κεδίκογλου ο πράσινος, όχι ο… γαλάζιος, Χριστοφιλοπούλου και πάει λέγοντας)!

Η ομάδα αυτή κατασκευάστηκε ως… απάντηση στην άλλη ομάδα, των «πρώην υφυπουργών (Μωραΐτης, Πεταλωτής, Κεγκέρογλου, Τζάκρη και λοιποί!

Υπάρχει η ομάδα του ΓΑΠ, αν και συρρικνωμένη…

Υπάρχουν οι ομάδες των «νέων μεταρρυθμιστών», η «Π 80», των «σοσιαλδημοκρατών», των, των…

Υπάρχει η ομάδα της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» του Γ. Παναγιωτακόπουλου, διαχρονικό άλλοθι της εκάστοτε ηγεσίας…

Επίσης οι ομάδες των προσκείμενων στον Κ. Σκανδαλίδη, στον Χρ. Παπουτσή, στον Καρχιμάκη…

Δεν υπολογίσαμε τους προσκείμενους στον Ραγκούση (ο οποίος έχει αποχωρήσει), ούτε τη Βάσω που έχει πλήρως αποστασιοποιηθεί, ούτε τον Αλέκο ο οποίος έχει αποσυρθεί…

Τι είπατε; Βαρεθήκατε να μετράτε;

Ισχύει ή δεν ισχύει εδώ το «κακό χωριό τα λίγα σπίτια»;

Αλήθεια, πόσα και ποια ιμάτια θα διαμοιραστούν ούλοι τούτοι;

Υ.Γ.1: Τον τίτλο (κατά παράφραση) τον εμπνεύστηκα από παρόμοια τοποθέτηση, στο καλό παρελθόν, του θρυλικού «Αρκούδου» του ΠΑΣΟΚ, του Ν. Αθανασάκη…

Υ.Γ. 2: By the way, γιατί ο αρχηγός Μπένι ακύρωσε την επίσκεψή του στην πάλαι ποτέ καταπράσινη Κρήτη; Τι του διαμηνύθηκε; Τι φοβήθηκε;

Διαβάστε επίσης:

Επαναβεβαίωση της... αρχηγίας του θα ζητήσει ο Βενιζέλος!

Οργή Βενιζέλου κατά Σκανδαλίδη-Καρχιμάκη!

Άρχισαν τα μυστικά δείπνα στο ΠΑΣΟΚ...