ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιταλική «Ελιά» το όνειρο του ΠΑΣΟΚ

Η ιταλική «Ελιά» το όνειρο του ΠΑΣΟΚ

Νέο κόμμα στα πρότυπα της ιταλικής «Ελιάς» που θα συσπειρώσει της δυνάμεις της Κεντροαριστεράς σχεδιάζουν στο ΠΑΣΟΚ

«Κοινό βηματισμό» επιχειρούν οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς με τις παρασκηνιακές ζυμώσεις να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Η ρευστότητα που επικρατεί στον χώρο της Κεντροαριστεράς τα τελευταία δύο χρόνια αναζωπυρώνει τις συζητήσεις για το μέλλον του, όχι μόνο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αλλά και σε «δορυφόρους» που κινούνται πέριξ αυτών.

Οι συζητήσεις δεν είναι εύκολες και πολλές φορές προσκρούουν σε διλλήματα. Κατ’ αρχήν αν υπάρχει χώρος για την Κεντροαριστερά, αν μπορεί να αποκτήσει ξανά έρεισμα στην κοινωνία και αν φυσικά η Κεντροαριστερά θα εκφράζεται από ένα νέο κόμμα ή από πολλά πολιτικά σχήματα.

Απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα επιχείρησε να δώσει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος έκανε λόγο για ένα νέο κόμμα στα πρότυπα της ιταλικής «Ελιάς».

Ο κ. Μανιάτης επεσήμανε σε συνέντευξή του ότι το ΠΑΣΟΚ θα απευθύνει πρόταση στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, για ένα πλαίσιο ανάλογο της ιταλικής "Ελιάς".

«Προσκαλούμε σε έναν ανοικτό διάλογο όλους όσους πιστεύουν πως μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής, μεταρρυθμιστικής σοσιαλδημοκρατίας , χωρίς αποκλεισμούς και προαπαιτούμενα» λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ Μανιάτης ξεκαθαρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πάει να «καπελώσει το διάλογο» ενώ σημειώνει ότι «επιδιώκουμε τη δημιουργία της μεγάλης ελληνικής κεντροαριστεράς. Και αυτό χρειάζεται σταδιακά βήματα, ανοικτό και τολμηρό διάλογο. Μακάρι να φθάσουμε και σε κοινή κάθοδο σε εκλογές μαζί με τις κινήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο».

Τι είναι το κόμμα «Ελιά»

Το κόμμα Ελιά, δημιουργήθηκε το 1995 στην Ιταλία από τον Ρομάνο Πρόντι, από ένα σύνολο κομμάτων της σοσιαλδημοκρατίας, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της χριστιανοδημοκρατίας, του φιλελευθερισμού και της οικολογίας.

Γενικός γραμματέας του κόμματος εξελέγη ο τότε δήμαρχος της Ρώμης Βάλτερ Βελτρόνι και αναπληρωτής του ο Ντάριο Φραντσεσκίνι. Ο Ρομάνο Πρόντι δημιουργός του συνασπισμού της «Ελιάς» και πρώην πρωθυπουργός, υπήρξε ο πρόεδρος του κόμματος ως τις 16 Απριλίου 2008 οπότε και παραιτήθηκε.

Ένα τέτοιο κόμμα «ονειρεύεται» να δημιουργήσει και ο Ευ. Βενιζέλος.

Μέχρι τις εκλογές ωστόσο θα αλλάξουν πολλά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, ενώ η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση Σαμαρά προκαλεί ήδη τεράστια φθορά και απομακρύνει πολλά στελέχη και ψηφοφόρους.