ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απολύσεις 10.000 δημοσίων υπαλλήλων απαιτεί η Τρόικα ως το καλοκαίρι

Απολύσεις 10.000 δημοσίων υπαλλήλων απαιτεί η Τρόικα ως το καλοκαίρι

Σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ το κρατούν ακόμα «επτασφράγιστο μυστικό».

Τελεσίγραφο έχει δώσει η Τρόικα σε Μέγαρο Μαξίμου και Υπουργείο Οικονομικών για να προχωρήσει η κυβέρνηση σε άμεση εκκαθάριση στον δημόσιο τομεά αρχής γενομένης των απολύσεων τουλάχιστον 10.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το καλοκαίρι του 2013.

Οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης έχουν ενημερωθεί εκτενώς γύρω από αυτές τις διαθέσεις της Τρόικας, αλλά για ακόμα μια φορά "κάνουν τις πάπιες". Επενδύουν στην ίδια κλασική και γνωστή συνταγή που έχουν ακολουθήσει όλους τους προηγούμενους μήνες: αφήνουν το πράγμα να πάει όσο γίνεται χρονικά παραπέρα, μέχρις ότου οι δανειστές μας βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό, και να πει η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό ότι ...."οι πιέσεις ήταν μεγάλες και δεν γινόταν διαφορετικά.

Λυπόμαστε και υποσχόμαστε την επόμενη φορά να υπάρχουν τα περιθώρια διαπραγμάτευσης". Τόσες και τόσες φορές έχουμε ακούσει το ίδιο τροπάριο. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από συνεργάτες του πρωθυπουργού ο,τιδήποτε αφορά στο πρόγραμμα «κινητικότητας» των δημοσίων υπαλλήλων θα συζητηθεί στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Από τις δηλώσεις και κυρίως τη στάση του κ. Φώτη Κουβέλη, ο οποίος τηρεί τα προσχήματα και πρέπει να πείσει τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη για τις επόμενες ενέργειές του σχετικώς με τους δημοσίους υπαλλήλους, θα έχουμε μια πρώτη εικόνα του κλίματος και των σκέψεων που θα χαρακτηρίσουν τη σύσκεψη.

Όμως τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά: μιλάμε για 10.000 οικογένειες που θα πρόκειται να μείνουν στο δρόμο, απλά ακόμα δεν τους το έχουν ομολογήσει.

Οι πληροφορίες του Newsbomb λένε ότι η Τρόικα στην αξιολόγησή της τον Μάρτιο θα θέσει το θέμα ανοιχτά, όσο εδώ οι δικοί μας επιλέγουν να "ψελλίζουν" κάτι γενικολογίες περί μετατάξεων στο δημόσιο. Οι απολύσεις στο δημόσιο είναι κάτι που ζητούσε η Τρόικα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις Παπανδρέου-Παπαδήμου και αυτή την φορά είναι αποφασισμένη να τις επιβάλλει "βρέξει-χιονίσει".

Αυτός σύμφωνα με τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες είναι και ένας λόγος που ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας δεν θα ήθελε να παραμείνει στο πόστο του μετά την αξιολόγηση του Μαρτίου από την Τρόικα βλέποντας αυτά που έρχονται. Αυτήν την επιθυμία εξέφρασε πρόσφατα σε συνομιλητή του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη αλλά θέλησε να μείνει σε εμπιστευτικό επίπεδο. Ο συνομιλητής το συζήτησε με συνεργάτες εβδομαδιαίας εφημερίδας και το θέμα συζητείται στη Βουλή και στις ζυμώσεις σε Κολωνάκι και πολιτικά γραφεία.

Η κυβέρνηση προς το παρόν επιλέγει την μέθοδο του στρουθοκαμηλισμού στο εσωτερικό της χώρας, την ώρα που στο εξωτερικό λέει ανενδοίαστα "ναι" σε κάθε αίτημα που υπαγορεύεται από τους δανειστές μας.