ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένοχη σιωπή για τα δάνεια των κομμάτων

Ένοχη σιωπή για τα δάνεια των κομμάτων

Στα ψιλά πέρασε η κλήση των υπευθύνων από τον εισαγγελέα Πεπόνη, ακόμα και από άλλοτε... λαλίστατους βουλευτές!

Προχθές ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης κάλεσε στο γραφείο του στελέχη των κομμάτων για να καταθέσουν σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις που είχαν λάβει τα τελευταία χρόνια.

Το θέμα έχει περάσει στα «ψιλά» αφού δεν συμφέρει ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε τη ΝΔ που έχουν τα μεγαλύτερα δάνεια, την ώρα που οι έρευνες στρέφονται στο υπέρμετρο δανεισμό με μόνο εγγύηση τα μελλοντικά έσοδα της κρατικής χρηματοδότησης. Τώρα που τα ποσοστά έπεσαν, οι εγγυήσεις μετατρέπονται σε επισφαλής.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς έδωσαν προθεσμία στους υπεύθυνους των κομμάτων να καταθέσουν γραπτά υπομνήματα έως τις 4 Μαρτίου. Ουδείς όμως ασχολήθηκε με αυτή την σοβαρότατη εξέλιξη.

Ωστόσο, όπως όλοι θυμόμαστε, υπήρχαν πολιτικοί που αποκάλυπταν στο παρελθόν, στοιχεία για τις υπέρμετρες χρηματοδοτήσεις των κομμάτων και τώρα σιωπούν. Παράδειγμα, ο βουλευτής κ. Λευτέρης Αυγενάκης. Όσο ήταν στη Δημοκρατική Συμμαχία, έδινε σημαντικά στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων. Από τη στιγμή που πέρασε στην οικογένεια της ΝΔ, οι αποκαλύψεις φαίνεται να σταμάτησαν.

Έχει καταθέσει ο κ. Αυγενάκης, ή σταμάτησε την έρευνα με τα σημαντικά αυτά στοιχεία; Γιατί στην υπόθεση των χρηματοδοτήσεων υπάρχει και ο κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, νυν διοικητής του ΙΚΑ και ταμίας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος γνωρίζει από «πρώτο χέρι» τις χρηματοδοτήσεις που μπήκαν στα ταμεία της Ιπποκράτους. Η ΝΔ ελέγχεται για ποσά 120 εκατ. ευρώ. Συνολικά με το ΠΑΣΟΚ ο δανεισμός ανέρχεται στα 244 εκατ. ευρώ. Για μικρότερα ποσά ελέγχονται και ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ.

* Η ΝΔ φαίνεται από τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή να χρωστά τα περισσότερα χρήματα σε τράπεζες. Συνολικά χρωστά 120 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 105 εκατ. στην Αγροτική Τράπεζα (λήξη σύμβασης το 2013) και τα 15 εκατ. στην Τράπεζα Πειραιώς (λήξη σύμβασης το 2015)

* Το ΠΑΣΟΚ χρωστά συνολικά 111.800.000 ευρώ, από τα οποία τα 96.800.000 στην Αγροτική (λήξη σύμβασης το 2013), 10 εκατ. ευρώ στην Marfin Bank (λήξη σύμβασης το 2015) και 5 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς (λήξη σύμβασης 2015).

* Ο ΣΥΡΙΖΑ χρωστά 6 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα (λήξη σύμβασης το 2014), το ΚΚΕ χρωστά 4.402.054 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα (λήξη σύμβασης το 2010), οι Οικολόγοι Πράσινοι χρωστούν 800.000 ευρώ.

Η υπόθεση πρέπει να πάει σε βάθος, καθώς τα ποσά των χρηματοδοτήσεων ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, πλέον έχουν μετατραπεί σε επισφαλή δάνεια που πληρώνουν τώρα οι Έλληνες πολίτες.