ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H ερώτηση-φωτιά στη Βουλή για το ξεπούλημα των Μεταλλείων Χαλκιδικής

H ερώτηση-φωτιά στη Βουλή για το ξεπούλημα των Μεταλλείων Χαλκιδικής

Πώς ο πρώην γαλάζιος Βουλευτής Χαλκιδικής Γ. Βαγιωνάς "αποκάλυψε" το σύστημα... και λίγο καιρό μετά "ξηλώθηκε" από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ!

Το χθεσινό δημοσίευμα του Newsbomb που αποκάλυπτε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ξεπούλημα των Μεταλλείων στις Σκουριές Χαλκιδικής, προκάλεσε αίσθηση. Κάποιοι στην κυβέρνηση έφθασαν στο σημείο μέχρι και να το αμφισβητήσουν. Σήμερα φέρνουμε στην δημοσιότητα ακόμα ένα στοιχείο της υπόθεσης και το πλούσιο πολιτικό παρασκήνιο που κρύβεται από πίσω της.

Σε όσους στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχούν γιατί σκαλίζουμε το σκάνδαλο με το ξεπούλημα των Μεταλλείων Χαλκιδικής, τους απαντάμε ότι δεν είμαστε εμείς οι μόνοι που το ψάχνουμε.

Ο πρώτος που ανακίνησε το θέμα με επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή το 2010 ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βαγιωνάς. Ο επί σειρά ετών πρώτος σε σειρά εκλεγμένος Βουλευτής του Νομού Χαλκιδική κόλλησε τότε στον τοίχο τους Υπουργούς Οικονομίας και Περιβάλλοντος, Παπακωνσταντίνου-Μπιρμπίλη με μία επίκαιρη ερώτηση-φωτιά στη Βουλή, που φυσικά παρέμεινε αναπάντητη επί της ουσίας.

Ο Βαγιωνάς στην ερώτησή του είπε την αλήθεια, η οποία όμως δυσαρέστησε τον Σαμαρά καθώς του "χαλούσε την σούπα" των καλών σχέσεων που ήθελε να έχει ο Πρόεδρος της ΝΔ με το γνωστό συγκρότημα. Έτσι ο γαλάζιος Βουλευτής Χαλκιδικής "πλήρωσε" την απειθαρχία του να μην καταπιεί το θέμα. Και προς τιμήν του.

Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι στις επόμενες εκλογές με συνοπτικές διαδικασίες αποκλείστηκε από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Για πρώτη φορά στα χρονικά εν ενεργεία πρώτος σε σειρά βουλευτής ενός κόμματος αποκλείεται με τέτοιον τρόπο από τα ψηφοδέλτια.

Πληροφορίες λένε ότι ο πρώην Βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βαγιωνάς ξέρει πολλά πράγματα γύρω από το θέμα των Μεταλλείων Χαλκιδικής και άνθρωποι που τον ξέρουν καλά, λένε ότι αν ανοίξει το στόμα του "θα κλείσουν πολλά σπίτια".

Το βέβαιο είναι ότι το σκάνδαλο με το ξεπούλημα των Μεταλλείων Χαλκιδικής έχει μεγάλες προεκτάσεις όχι μόνο οικονομικής αλλά και πολιτικής φύσης...

Η ερώτηση του πρώην Βουλευτή ΝΔ Βαγιωνά, που το περιβάλλον Σαμαρά κάνει πως δεν θυμάται!

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΊΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Αθήνα, 26 Αυγούστου 2010

ΘΕΜΑ: Η πώληση της- ανεκτίμητης αξίας- δημόσιας περιουσίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας- Χαλκιδικής σε ιδιωτική ανώνυμη εταιρεία το 2003 έναντι ευτελούς τιμήματος, η ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο και ο διασυρμός της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις «σκιές» που σκεπάζουν το εύρος των σχετικών ύποπτων οικονομικών αγοραπωλησιών που έλαβαν χώρα την περίοδο εκείνη. Τα σχέδια της εταιρείας για εξόρυξη μεταλλευμάτων στη Χαλκιδική και ο ρόλος του ΥΠΕΚΑ».

Εκτενή δημοσιεύματα του τύπου, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, αλλά και συστηματική κινητοποίηση των ενεργών πολιτών της Χαλκιδικής έχουν φέρει στην επιφάνεια το σοβαρό θέμα «ξεπουλήματος» της δημόσιας περιουσίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας που τελέστηκε το 2003 με υπογραφή στελέχους της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η μετέπειτα παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την απειλή μάλιστα της παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αποτελεί «κόλαφο» για τις σκοτεινές και συνοπτικές διαδικασίες με τις οποίες έγινε τότε η πώληση της δημόσιας περιουσίας των Μεταλλείων σε ανώνυμη εταιρεία συγκεκριμένων συμφερόντων. Το δημόσιο φέρεται να βγήκε ζημιωμένο από αυτήν την συναλλαγή αφού η τιμή πώλησης των Μεταλλείων και ακόμα 70 ακόμα περιουσιακών στοιχείων που παραχωρήθηκαν τότε στην εταιρεία αποτιμήθηκαν έναντι του ποσού των μόλις 11 εκατ. Ευρώ. Ποσό, όμως, που όπως πιστοποιήθηκε έξι μήνες αργότερα ήταν 37(!) φορές μικρότερο από την πραγματική αγοραία αξία των στοιχείων του ενεργητικού των Μεταλλείων, η οποία στην πραγματικότητα άγγιζε τα 408 εκατ. Ευρώ.

Και σα να μην έφτανε αυτό, μία σειρά από περίεργες- αλλά μάλλον όχι ανεξήγητες- «διαβολικές» συμπτώσεις ενισχύουν τις υποψίες για ένα συντονισμένο και στην εντέλεια οργανωμένο σχέδιο παραχώρησης του δημόσιου πλούτου στα χέρια των συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Χωρίς να υπάρξει ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός, ως είθισται και επιβάλλεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όλες οι σχετικές συναλλαγές ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν σε μία μόλις μέρα, κατά την οποία το ελληνικό δημόσιο εμφανίζεται να δέχεται στην κατοχή του από την TVX Hellas τα Μεταλλεία Κασσάνδρας και να τα μεταβιβάζει άμεσα στην ανώνυμη εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» μαζί με άλλα εβδομήντα (70) περιουσιακά στοιχεία του. Ταυτοχρόνως, μαζί με όλα τα παραπάνω η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακάλυψε και το παράδοξο της απαλλαγής της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» από την υποχρέωση καταβολής οποιουδήποτε φόρου την ώρα που της αναγνωρίστηκε το δικαίωμα καταβολής μειωμένων δαπανών για αμοιβές δικηγόρων και συμβολαιογράφων.

Και ενώ η νομιμότητα της συμφωνίας μεταβίβασης αμφισβητείται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχοντας ανακαλύψει σειρά παρανομιών και αδικαιολόγητων διευκολύνσεων υπέρ της ανώνυμης εταιρείας, υπό μορφή παράνομης κρατικής ενίσχυσης, η «Ελληνικός Χρυσός» επιχειρεί τώρα να θέσει σε εφαρμογή τα σχέδια της για επιφανειακή εξόρυξη ορυκτών μεταλλευμάτων, με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον αλλά το κυριότερο παρακάμπτοντας την τοπική κοινωνίας της Χαλκιδικής. Περίεργες- και πάλι- συμπτώσεις φέρνουν την τελική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το «Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας» να συμπίπτει χρονικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την «επιτάχυνση των μεγάλων έργων» που έχει δοθεί σε ηλεκτρονική διαβούλευση. Το ΥΠΕΚΑ από τη μεριά του δίνει κάποιες γενικές και μόνο διαβεβαιώσεις περί της «προτεραιότητας για την προστασία του περιβάλλοντος».

Ερωτάται η κυρία ΥΠΟΙΑΝ και παρακαλείται να ενημερώσει τη Βουλή:

  • Εάν θεωρεί ότι η συγκεκριμένη σύμβαση πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Α.Ε. «Ελληνικός Χρυσός» είναι καθ' όλα νόμιμη. Εάν ναι, τότε τι απαντάει για τη χαμηλή τιμή πώλησής τους σε σχέση με την μετέπειτα πραγματική αγοραία αξία τους, το πώς το δημόσιο εμφανίζεται να παίρνει στην κατοχή του και να πουλά την ίδια μέρα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, αλλά και την απουσία ανοιχτού διαγωνισμού, όπως συμβαίνει σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις;
  • Εάν προτίθεται να καταθέσει προσφυγή ακύρωσης της συμφωνίας με δεδομένο ότι η νομιμότητά της αμφισβητείται από την Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως παράνομη κρατική ενίσχυση και κυρίως λόγω της απουσίας προηγούμενου ανοιχτού διαγωνισμού.

Ερωτάται η κυρία ΥΠΕΚΑ και παρακαλείται να ενημερώσει τη Βουλή:

  • Πώς συνάδει η εξόρυξη ορυκτών μεταλλευμάτων που σχεδιάζει η «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική με την προστασία του περιβάλλοντος που διακηρύττει το ΥΠΕΚΑ.
  • Εάν προτίθεται να επανεξετάσει τη θετική γνωμοδότηση που είχε δώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ και είχε υπογραφεί προεκλογικά στις 2 Οκτωβρίου 2009 σε ότι αφορά το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας στη Χαλκιδική.


Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΓΙΩΝΑΣ