ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Προανακριτική ο Κ. Μπίκας - Παίρνει σειρά ο Γ. Παπανδρέου

Στην Προανακριτική ο Κ. Μπίκας - Παίρνει σειρά ο Γ. Παπανδρέου

Πώς εμπλέκεται η ΕΥΠ και γιατί ο κ. Μπίκας είχε αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση;

- Επιβεβλημένη η κατάθεση Παπανδρέου μετά τις αποκαλύψεις Διώτη ότι γνώριζε για τη λίστα

Ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής που ερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ θα βρεθεί σήμερα ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας.

Ο κ. Μπίκας εκλήθη εσπευσμένα από τα μέλη της προανακριτκής Επιτροπής μετά από την κατάθεση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννη Διώτη, ο οποίος παρουσίασε μια σειρά e-mail που είχε ανταλλάξει τον Ιούλιο του 2011 με τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και από τα οποία προέκυπτε ότι τόσο ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, όσο και ο κ. Μπίκας ήταν ενήμεροι για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ σε προηγούμενη κατάθεσή του είχε δηλώσει πως δεν γνώρισε για την ύπαρξη της λίστας και ότι ενημερώθηκε όταν έγινε γνωστή στον ξένο τύπο.

Ο κ. Μπίκας θα κληθεί να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς γνώριζε για το επίμαχο στικάκι, τι είχε συζητήσει με τον Ι. Διώτη, καθώς και τις ακριβείς ημερομηνίες.

Ενώπιον της προανακριτικής θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Μετά τις αποκαλύψεις Διώτη, ότι ο κ. Παπανδρέου γνώριζε για την ύπαρξη της λίστας και είχε συζητήσει μάλιστα το θέμα, τα μέλη της Επιτροπής θεωρούν επιβεβλημένη την κατάθεση του.

Η ακριβής ημερομηνία κατάθεσή του δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα, αλλά θεωρείτε βέβαιο πως ο πρώην πρωθυπουργός θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο κ. Παπανδρέου σε κάθε περίπτωση έχει το δικαίωμα να καταθέσει και δια υπομνήματος.

«Κάρφωσε» Βενιζέλο ο Διώτης

Ο κ. Ιωάννης Διώτης στη συνέχεια της κατάθεσής του στην Προανακριτική Επιτροπή άλλαξε τις αρχικές ημερομηνίες παράδοσης – παραλαβής του usb stick, ξαναφέρνοντας στο προσκήνιο τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Διώτης, ερωτώμενος σχετικά, επιβεβαίωσε ότι στις 8.7.2011 είχε δύο συναντήσεις με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον κ. Γιώργο Παπανδρέου το πρωί και το απόγευμα. Πρόσθεσε δε ότι «είναι πολύ πιθανόν να έδωσα το USB στον Βενιζέλο κατά την απογευματινή μας συνάντηση και όχι τον Αύγουστο του 2011, όπως αρχικά είχα πει».

Να σημειωθεί ότι στις 8.7.2011 το μεσημέρι -στο μεσοδιάστημα δηλαδή των δύο συναντήσεων-, ο κ. Διώτης αντέγραψε το USB που του είχε δώσει ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε νέο USB.

Μάλιστα, φέρεται να υποστήριξε, πως ο ίδιος δεν μετείχε της σύσκεψης αλλά μετέβη μόνο για να παραδώσει το στικάκι, ενώ αποκάλυψε πως του έδωσε και κάποιες εκτυπωμένες σελίδες από τη λίστα Λαγκάρντ. «Μετά τη σύσκεψη που έγινε το πρωί της 8ης Ιουλίου στο Υπουργείο Οικονομικών συναντήθηκα εδώ στη Βουλή με τον κ. Βενιζέλο. Και είναι πολύ πιθανό σε αυτήν ακριβώς τη συνάντηση να του έδωσα το usb» κατέθεσε ο κ. Διώτης.

Στην περίπτωση πάντως που η σωστή ημερομηνία παράδοσης είναι η 8η Ιουλίου, τότε πιθανότατα ο χρήστης με την ονομασία «userV», ο οποίος, σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, άνοιξε τρία αρχεία της λίστας το βράδυ της ίδιας ημέρας, να παραπέμπει στο σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και όχι στον κ. Διώτη.

Διαβάστε επίσης:

Η ένοχη σχέση του ΓΑΠ με τη λίστα Λαγκάρντ

Τον Βενιζέλο «κάρφωσε» σήμερα ο Διώτης μετά τον Γ.Α.Π.

Ο Παπανδρέου ήξερε για τη λίστα Λαγκάρντ και τον ενημέρωνε η ΕΥΠ