ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καζάνι που βράζει η Κ.Ο της ΝΔ

Καζάνι που βράζει η Κ.Ο της ΝΔ

Αμφισβητείται η στρατηγική Σαμαρά -Έντονο αντιγερμανικό κλίμα και σκέψεις για PLAN B.

Μεταβολή του κλίματος και έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Κύπρου αλλά και στη στάση που φαίνεται να έχει υιοθετήσει η Γερμανία.

Ακόμα και ακραιφνείς ευρωπαϊστές βουλευτές δεν κρύβουν την ανησυχία τους βλέποντας τον αυταρχισμό και τη σκληρότητα με την οποία το Βερολίνο επιβάλλει τις απόψεις του.

Ο Πρωθυπουργός από την άλλη πλευρά είναι κυριολεκτικά εξαφανισμένος και αυτό επιτείνει την ανησυχία των βουλευτών για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. Στις κατ΄ιδίαν συζητήσεις τους πέφτουν στο τραπέζι ζητήματα που άλλες εποχές θεωρούνταν ταμπού και αδιανόητο να τεθούν.

Οι Βουλευτές της Ν.Δ, στην πλειοψηφία τους, θεωρούν λανθασμένη την στρατηγική που επέλεξε ο Α. Σαμαράς να προσδέσει την Ελλάδα στο άρμα της Γερμανίας και να την απομακρύνει από τον φυσικό της σύμμαχο, τις ΗΠΑ. Επισημαίνουν την προσέγγιση των ΗΠΑ πλέον με την Τουρκία, ως συνέπεια αυτής της επιλογής αλλά και την τιμωρητική διάθεση που επιδεικνύουν οι Γερμανοί έναντι της Ελλάδας και έναντι των χωρών του Νότου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων,ο κ.Σαμαράς είχε διαβεβαιώσει τους βουλευτές του ότι η Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα για να έρθει η ανάπτυξη και θα την βοηθήσει ακόμα περισσότερο μετά τις επικείμενες γερμανικές εκλογές.

Όσα έγιναν στην Κύπρο αλλά και η αμφισβήτηση της ασφάλειας των καταθέσεων, από το Βερολίνο, έχουν θορυβήσει τους Βουλευτές της Ν.Δ που εκτός των άλλων βλέπουν να μην έρχεται και η πολυπόθητη ανάπτυξη.

Την ίδια ώρα γενικεύεται η στάση πληρωμών που έχουν κάνει ορισμένοι πολίτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, στην υψηλή φορολογία και τα χαράτσια.

Τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται και καθημερινά προστίθενται νέοι άνεργοι, με τη χώρα να παραμένει σε ύφεση για πέμπτη συνεχή χρονιά και με τους τροϊκανούς να έρχονται και να ζητούν διαρκώς νέα μέτρα αλλά και να προχωρήσει ταχύτατα η παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας.

Για πρώτη φορά, οι Βουλευτές της Ν.Δ κάνουν λόγο, ανοιχτά, για την ανάγκη ύπαρξης ενός σχεδίου Β, βλέποντας ότι η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο και ότι αργά η γρήγορα θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη. Κάποιοι από αυτούς αναφέρονται ακόμα και σε επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και υποστηρίζουν ότι η επιβίωση και η συμβίωση της Ελλάδας σε μία Γερμανική Ευρώπη είναι αδύνατες.

Καθοριστικός παράγοντας θα αποδειχθεί μία νέα κρίση στην Ιταλία ή στην Ισπανία, ενώ αν ζητήσει νέα μέτρα και νέες περικοπές η τρόικα, αυτά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα περάσουν στη Βουλή.

Ο Ιούνιος είναι καθοριστικός μήνας αφού εκεί θα φανεί το πραγματικό μέγεθος της υστέρησης εσόδων αλλά και της νέας αστοχίας του προγράμματος και του προϋπολογισμού.

Αν η τρόικα ζητήσει νέα μέτρα, τότε είναι βέβαιο ότι οι εξελίξεις δεν θα είναι απρόβλεπτες μόνο αλλά καταιγιστικές.