ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεπουλούν και το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας

Ξεπουλούν και το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας

Ακόμα ένας "ραγιαδισμός" της κυβέρνησης στις απαιτήσεις της Μέρκελ

Πλέον δεν υπάρχει κανένας φραγμός στις ωμές παρεμβάσεις των δανειστών μας στα εσωτερικά της Ελλάδας.

Ένα ακόμα χτύπημα που επιφύλασσαν για την χώρα μας, ήταν το "βέτο" που έθεσε η Τρόικα στην συγχώνευση Εθνικής- Eurobank, το οποίο έγινε ανεκτό χωρίς δεύτερη κουβέντα από την γερμανόφιλη κυβερνητική Τριανδρία στην χώρα μας.

Ο Σαμαράς είναι διπλά εκτεθειμένος μετά τις πρόσφατες εξελίξεις καθώς μέχρι πριν λίγα 24ωρα διαλαλούσε ότι αν το deal δεν προχωρούσε- όπως τελικά κι έγινε- θα συνιστούσε ένα πλήγμα για τον τραπεζικό τομέα της χώρας μας.

Αποκαλύπτεται τελικά ότι ο στόχος των δανειστών μας είναι ένα και πολύ ξεκάθαρος: να ποδηγετήσουν κάθε παράμετρο του οικονομικού και τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας με πρόσχημα την ... "εξυγίανση" αλλά με απώτερη επιδίωξη να υπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Συμφέροντα που είναι αλλότρια από τα ελληνικά και τις περισσότερες φορές ακόμα και αντικρουέμενα με τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως, το παρασκήνιο είναι πολύ χοντρό και ο δάκτυλος της Γερμανίας στην όλη υπόθεση "βγάζει... μάτι". Η Γερμανία μετά την πλήρη διάλυση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, πνίγει κάθε προοπτική ανάπτυξης του τραπεζικού τομέα της χώρας μας, όπως θα προέκυπτε από την συγχώνευση των δύο μεγάλων τραπεζών.

Το επιχειρήμα ότι μία τέτοια νέα τράπεζα θα δημιουργούσε στρεβλώσεις στον τραπεζικό τομέα τόσο τον εγχώριο όσο και τον ευρωπαϊκό, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Η πραγματικότητα είναι ότι η Γερμανία της Μέρκελ θέλει να κόψει τα πόδια σε κάθετί που θα λειτουργούσε ετερόκλητα προς τα γερμανκά συμφέροντα. Και φυσικά ένας τραπεζικός κολοσσός από τηξν συγχώνευση Εθνικής- Eurobank θα δημιουργούσε νέα δεδομένα στο παιχνίδι, και θα συνιστούσε απειλή για πολλές άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Όμως υπάρχει κι ένας ακόμα σοβαρότερος λόγος πίσω από τον εξαναγκασμό αυτής της συνεργασίας σε οριστικό "ναυάγιο" δια χειρός Τρόικας και Γερμανίας: Ο Γερμανικός δάκτυλος επιδιώκει τον πλήρη αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο θα καταφέρει να το ελέγχει απόλυτα συντάσσοντάς τον πλήρως με τα γερμανικά συμφέρονα, αλλά θα περάσουν στα χέρια της Γερμανίας και χιλιάδες δάνεια Ελλήνων καταθετών, γεγονός που θα δημιουργεί νέα δεδομένα στην ελληνική πραγματικότητα για πολλούς δανειολήπτες.

Το σχέδιο είναι σαφές: η Ελλάδα έχει ελεγχθεί, όχι όμως πλήρως. Θέλουν να δέσουν την χώρα μας πισθάγκωνα. Και η κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου- Κουβέλη έχει ήδη παραχωρήσει τα κλειδιά της διακυβέρνησης στην κα Μέρκελ.