ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμη εβδομάδα για την κυβέρνηση

Κρίσιμη εβδομάδα για την κυβέρνηση

Αναταραχή στην τοπική Αυτοδιοίκηση, στους δρόμους τα συνδικάτα και βαρύ κλίμα στη Βουλή, λίγο πριν την έλευση του Σόιμπλε στην Αθήνα

Σε μια από τις πιο «καυτές» εβδομάδες από τότε που ανέλαβε την εξουσία εισέρχεται από σήμερα η κυβέρνηση Σαμαρά.

Το πολιτικό θερμόμετρο έχει ανέβει στα ύψη και ο πρωθυπουργός καλείται να δώσει σημαντικές μάχες εντός και εκτός Βουλής πριν πάρει το αεροπλάνο για τις ΗΠΑ για τη συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Η Βουλή καλείται να αποφασίσει για μια σειρά από «καυτά» θέματα, ενώ την Πέμπτη αναμένεται στην Αθήνα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι κινητοποιήσεις στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν δημιουργήσει βαρύ κλίμα στη Βουλή η οποία θα συνεδριάσει πέντε (!) φορές αυτή την εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, σήμερα στις 17.00 συζητείται στην Ολομέλεια το πόρισμα της Προκαταρκτικής Επιτροπής σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί στις 11:00 το βράδυ και θα ακολουθήσει μυστική ψηφοφορία για το ενδεχόμενο παραπομπής του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Αν παραπεμφθεί, εντός εβδομάδος θα διεξαχθεί η κλήρωση για τη συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου.Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην «Τσάρος» θα έχει την τελευταία ευκαιρία να απευθυνθεί προς το σώμα.

Πριν από την ομιλία Παπακωνσταντίνου ωστόσο ξεκινά η διαδικασία για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που ολοκληρώνεται την Τετάρτη το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία.

Το πολυνομοσχέδιο συνιστά ένα κρίσιμο τεστ για τη συνοχή της κυβέρνησης, καθώς βουλευτές της συγκυβέρνησης έχουν εκφράσει ενστάσεις επί συγκεκριμένων άρθρων, με αιχμή αυτά που οδηγούν σε απολύσεις στο Δημόσιο.

Οι αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζονται ως «ελεγχόμενες», ωστόσο, ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι η κυβέρνηση θα περάσει εύκολα τα άρθρα που αφορούν στην κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων.

Το πρωί στη Λ. Συγγρού τέσσερις υπουργοί, Κ. Μητσοτάκης, Γ. Μιχελάκης, Χ. Σταϊκούρας και Γ. Μαυραγάνης, θα συναντηθούν εκ νέου με βουλευτές, στελέχη και δημάρχους που πρόσκεινται στη ΝΔ, προκειμένου να εξηγήσουν τις τελευταίες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αξιοποίηση σχεδόν του συνόλου των δημοτικών αστυνομικών στην Ελληνική Αστυνομία και στο σωφρονιστικό σύστημα όπου υπάρχουν εκατοντάδες κενά.

Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις, με πρωινές και απογευματινές συνεδριάσεις την Τρίτη και την Τετάρτη.

Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε, ακόμη, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Τηλεόραση να ολοκληρωθεί σε δύο συνεδριάσεις μέχρι τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, πιθανότατα την Πέμπτη.

Την Παρασκευή θα συζητηθεί και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την ΕΡΤ.

Τα πράγματα, ωστόσο, στο συγκεκριμένο θέμα κάθε άλλο παρά εύκολα είναι αφού στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν ακόμη ισχυρές ενστάσεις για τους χειρισμούς που έγιναν με το «μαύρο» και το λουκέτο της ΕΡΤ.