ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζακ Λιού: Η Ελλάδα έχει δύσκολο δρόμο για την ανάκαμψη

Τζακ Λιού: Η Ελλάδα έχει δύσκολο δρόμο για την ανάκαμψη

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στις ελληνικές προσπάθειες- Αρνητικά σχολίασε η αντιπολίτευση την επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου

Μετά το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ένας ακόμα κορυφαίος Υπουργός Οικονομικών επισκέφθηκε την Ελλάδα σε μία προσπάθεια στήριξης του ελληνικού προγράμματος.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, ο οποίος έφτασε το πρωί της Κυριακής, προκειμένου να προετοιμάσει τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπάρακ Ομπάμα, δήλωσε ικανοποιημένος με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και με τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

«Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις και τις θυσίες των τελευταίων χρόνων, όπως και τις προκλήσεις που παραμένουν», δήλωσε ο κ. Λιού, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής οικονομίας, «η Ελλάδα έχει δύσκολο δρόμο για την ανάκαμψη», αλλά αναγνώρισε ότι «δουλεύετε σκληρά για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Παράλληλα, τόνισε ότι «η κυβέρνηση σας είναι κοντά στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης της πορείας του προγράμματος και υλοποιεί δύσκολες δράσεις που είναι απαραίτητες για να διατηρηθεί η δυναμική για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις»

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη οικονομική πολιτική των ΗΠΑ, ο κ. Λιού ανέφερε πως «η σύμπλευση με την Ευρώπη εξακολουθεί να είναι στην κορυφή της ατζέντας μου καθώς η απασχόληση και η ανάπτυξη στις ΗΠΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την επίτευξη ανάπτυξης και ευημερίας στην Ευρώπη. Επιπλέον, η ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Ασία είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία».

Σαμαράς: Η εικόνα της χώρας μας άλλαξε

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για το ότι υποδέχτηκε τον Αμερικανό υπουργό στην Αθήνα, «τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε η δημοκρατία, κάτω από την Ακρόπολη που συμβολίζει τον αγώνα των ανθρώπων να απελευθερωθούν από το φόβο και την τυραννία για να πετύχουν την αρμονία στις σχέσεις τους και την ευημερία στις ζωές τους».

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι «η συζήτησή μας επικεντρώθηκε στην οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα της οικονομίας».

«Η εικόνα της χώρας μας άλλαξε. Kαι μέσα στην Ευρώπη και πέρα από την Ευρώπη», σημείωσε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε πως η επικείμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, και η συνάντηση του με τoν πρόεδρο Ομπάμα, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Ό,τι μανδύα και να επιχειρήσει να φορέσει η κυβέρνηση στην επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, προκειμένου να οικοδομήσει ένα νέο "succes story", δεν μπορεί να καλύψει την σκοτεινή πραγματικότητα που δημιουργεί καθημερινά η πολιτική λιτότητας που έχει επιλέξει: 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, βαθιά ύφεση για έκτο χρόνο που θα συνεχιστεί και του χρόνου, μη βιώσιμο χρέος» σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου.

Για «μία μη ρεαλιστική υπεραισιοδοξία για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής», από την πλευρά της κυβέρνησης, κάνει λόγο η ΔΗΜΑΡ, σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου και τονίζει ότι η κυβέρνηση, «στους επισκέπτες εκπροσώπους των κυβερνήσεων των ισχυρών χωρών, οφείλει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου που δημιουργεί η παράταση της πολιτικής λιτότητας και να ζητήσει ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, που θα συνδέσουν τη δημοσιονομική εξυγίανση με την αναπτυξιακή διαδικασία, θα αποδώσουν προτεραιότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα δημιουργήσουν δίκτυ κοινωνικής υποστήριξης για τους ανέργους και όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας».

Η ανακοίνωση καταλήγει πως «μια τέτοια στάση αξιοποιεί την παραδοχή των λαθών που έχουν κάνει και οι ίδιοι οι εταίροι, κόβει το δρόμο για νέα επιβαρυντικά μέτρα και επανατοποθετεί την προοπτική σταθεροποίησης και ανάκαμψης».

«Μετά την επίσκεψη Σόιμπλε, ένας ακόμη εκπρόσωπος του κεφαλαίου, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ έρχεται στην Ελλάδα, για να στηρίξει την κυβέρνηση στο αντιλαϊκό της έργο, αποδεικνύοντας ότι είτε με το μοντέλο διαχείρισης Μέρκελ, είτε με το μοντέλο Ομπάμα, το οποίο θαυμάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός οδηγείται σε ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή», σχολιάζει το ΚΚΕ αναφορικά με την επίσκεψη του Τζακ Λιου στη χώρα μας.

Και προσθέτει: «Το ποια ιμπεριαλιστική συμμαχία θα προτιμήσει περισσότερο η ελληνική αστική τάξη είναι για το λαό αδιάφορο, αφού αυτός σε κάθε περίπτωση θα έρθει αντιμέτωπος με νέα αντιλαϊκά μέτρα, με εμπλοκή της Ελλάδας σε νέους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις».

«Μόνη φιλολαϊκή διέξοδος είναι να επιλέξει ο λαός την αποδέσμευση από την ΕΕ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, να κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια και να πάρει στα χέρια του τις τύχες και την εξουσία», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Διαβάστε επίσης:

Τι φέρνει στην Αθήνα ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών

Λιου: Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις που έλαβε η Ελλάδα

Αναγνωρίζει την τεράστια προσπάθεια από την Ελλάδα ο Τζακ Λιού