ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σαμαράς, ο Χρύσανθος, τα διλήμματα και τα ύποπτα εκλογικά σενάρια

Ο Σαμαράς, ο Χρύσανθος, τα διλήμματα και τα ύποπτα εκλογικά σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός βλέπει ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από Γερμανούς και τρόικα ενώ αντιμετωπίζει το δίλημμα αν πρέπει να πάρει νέα μέτρα ή να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Όταν στις αρχές Ιουλίου ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης αποκάλυψε ότι υπήρχε σχέδιο προσφυγής στις κάλπες με πρόσχημα το κλείσιμο της ΕΡΤ, κάποιοι συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν έκρυβαν τον εκνευρισμό τους. Η αλήθεια είναι ότι σκέφτονταν και σκέφτονται τις εκλογές για πολλούς και διαφόρους λόγους. Αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ. πάντως γελούν πονηρά όταν λένε ότι είναι «καλαματιανή παγίδα» προκαλώντας συνειρμούς…

Το τελευταίο διάστημα κάποια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας βλέπουν και ξαναβλέπουν παλιά βίντεο από ομιλίες, προεκλογικές συγκεντρώσεις και τηλεοπτικά ρεπορτάζ της περιόδου 2005 – 2009. Προσπαθούν να αφουγκραστούν τι ήταν διαφορετικό προ κρίσης. Κάποιοι θυμήθηκαν το σύνθημα «Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα και τη θέλουμε». Ένας το ψιθύρισε σε ανύποπτη στιγμή, πολλοί ήταν εκείνοι που το επανέλαβαν (κι ας θυμίζει τη θριαμβευτική πορεία του κ. Κώστα Καραμανλή προς την εξουσία).

«Πρέπει να γίνει μια σοβαρή διαφημιστική εκστρατεία. Πρέπει να προβληθεί το έργο της κυβέρνησης και του κ. Αντώνη Σαμαρά», φέρεται να είπε προχθές στον πρωινό καφέ ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης. Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρήσει το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου να αναστρέψει το κακό κλίμα που επικρατεί στο κόμμα και στην κυβέρνηση, δίνοντας απαντήσεις για το δημόσιο χρέος, τις αποκρατικοποιήσεις και τα φορολογικά έσοδα.

Η πληροφορία αυτή έρχεται να συνδυαστεί, όχι τυχαία, με την ανησυχία που εξέφρασαν τις προηγούμενες ημέρες για την πορεία και το μέλλον της Ν.Δ. τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Μάκης Βορίδης, όσο και ο παλιός γνώριμος κ. Γιάννης Μανώλης της «Νέας Μέρας». Αν προσθέσουμε τώρα και τα σενάρια που κυκλοφόρησαν σε κυριακάτικα φύλλα και διακινούνται σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες περί πρόωρων εκλογών, το μείγμα γίνεται… εκρηκτικό.

Γιατί θέλουν εκλογές

Αυτά συμβαίνουν έντεκα ημέρες μετά την απειλή που εκτόξευσε από ραδιοφώνου ο γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου κ. Τάκης Μπαλτάκος ότι μπορούμε να πάμε σε εκλογές και τον Αύγουστο. Η όαση της κάλπης φαίνεται πως αρέσει πολύ στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Όλη αυτή η σπουδή θα μπορούσε να είναι ένδειξη απόγνωσης μετά τα άσχημα μηνύματα των δημοσκοπήσεων, στις οποίες η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να βρίσκεται ακόμα και στην τρίτη θέση. Ωστόσο κάτι άλλο παίζεται και δεν είναι ο «ασφυκτικός χρόνος» ως την αξιολόγηση του φθινοπώρου ή η έμμεση προαναγγελία νέων μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα. Ήδη από τις 19 Μαΐου το “Newsbomb.gr” έχει αποκαλύψει ότι μετά τα μπάνια του λαού έρχεται ένα πακέτο μέτρων και διαρθρωτικών παρεμβάσεων για να κλείσουν «τρύπες» 4,2 δισ. ευρώ, τουλάχιστον.

Πολλοί και έμπειροι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν αρχίσει να «γκρινιάζουν» έντονα λέγοντας ότι η απειλή για εκλογές είναι «καλαματιανή παγίδα» και κάνουν πολύ ενδιαφέρουσες εκτιμήσεις.

Οι εκτιμήσεις για την «παγίδα»

Οι διαρροές πληροφοριών και φημών γίνονται κατ’ αρχήν για να βολιδοσκοπηθεί το κλίμα και ασκηθεί στην ύστατη στιγμή πίεση προς την τρόικα να αμβλύνει τις απαιτήσεις της. Σε δεύτερο επίπεδο όμως, κάποιοι στο Μέγαρο Μαξίμου παίζουν με τις εσωκομματικές ισορροπίες και τις αντοχές της Ν.Δ. με εκβιαστικά διλήμματα.

Οι πηγές μας εκτιμούν ότι με τη διαφημιστική εκστρατεία για την προβολή του κυβερνητικού έργου, τότε θα μελετηθεί αν μπορούν να αλλάξουν τα άσχημα δεδομένα των δημοσκοπήσεων. Αν όχι, ο κ. Σαμαράς είναι πολύ πιθανό να προσφύγει σε εκλογές με το πρόσχημα της νωπής λαϊκής εντολής. Θα επιδιώξει έστω τη δεύτερη θέση ώστε να έχει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις ενώ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την πολιτική επιβίωσή του.

Αν η «Χρυσή Αυγή» βρεθεί έστω στην τρίτη θέση θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, κάτι το οποίο φέρεται έχει υπονοήσει με τα συμφραζόμενά του ο κ. Νίκος Μιχαλολιάκος σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε πριν από μερικές ημέρες στον τηλεοπτικό σταθμό «Κόντρα».

Τότε η σημερινή ηγεσία της Ν.Δ. δεν αποκλείεται να προτείνει πρόσωπο κοινής αποδοχής, το οποίο θα δεχθούν όλοι οι άλλοι ηγέτες για διαφορετικούς λόγους. Ήδη γίνονται ανεπίσημες κουβέντες για δύο στελέχη που θα ήθελε η σημερινή ηγετική ομάδα της Ν.Δ. να στείλει σε οριστική πολιτική αποστρατεία.

Άλλωστε, κάποιοι είναι ειδικοί να παρουσιάζουν τους «ηλεκτρικούς θώκους» της πρόσκαιρης εξουσίας ως μείζονες πολιτικές προκλήσεις κι ευκαιρίες, όπως φάνηκε και από τον ανασχηματισμό. Υπάρχει και το πολύ κακό σενάριο που δεν θέλουν να το σκέφτονται στο Μαξίμου. Αν θα είναι τρίτο κόμμα η Ν.Δ. -χωρίς να έχουν γίνει οι εσωκομματικές νομαρχιακές εκλογές- θα δρομολογηθούν διαδικασίες διαδοχής του κ. Σαμαρά που δεν αποκλείεται να κρύβουν εκπλήξεις.

Ακούσαμε διάφορες εκτιμήσεις επ’ αυτού. Αντιγράφουμε από το Tweeter το σχόλιο του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ευάγγελου Αντώναρου: «Δύσκολο πράγμα η επικοινωνία για όσους νομίζουν ότι την ξέρουν κι έχουν άγρια μεσάνυχτα».

Σημειώνουμε επίσης, την εκτίμηση βουλευτή με εμπειρία στη δεξαμενή της Β’ Αθηνών: «Ο κόσμος δεν εγκλωβίζεται πλέον στα διλήμματα που θέτουν οι ηγεσίες. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και δεν υπάρχουν τα κατάλληλα και έμπειρα πρόσωπα να αναλύσουν τις απαιτήσεις της βάσεως».

Όχι μόνο αυτό αλλά με αυτήν την τακτική θα επιβεβαιωθεί και η στρατηγική στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά εντός του 2013 κι όχι μετά τον Ιανουάριο για λόγους που ποτέ δεν ανέλυσαν οι συνεργάτες του προέδρου του… Αφορμές για εντάσεις υπάρχουν πολλές και τις προκαλεί, ακόμα και χωρίς να θέλει, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος χάρη στην… πληθωρική του ιδιοσυγκρασία.

Διαβάστε ακόμα: