ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φ. Κουβέλης: Υπήρχε σχέδιο εκλογών -Θεώρησαν ότι θα έχουν αυτοδυναμία

Φ. Κουβέλης: Υπήρχε σχέδιο εκλογών -Θεώρησαν ότι θα έχουν αυτοδυναμία

Επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου εξαπέλυσε ο Φώτης Κουβέλης.

«Υπήρχε σχέδιο εκλογών. Θεώρησαν ότι μπορούσε η Νέα Δημοκρατία, έστω και με επαναληπτικές εκλογές, υπό το βάρος διλημμάτων και πόλωσης, να πετύχει αυτοδυναμία. Οι αποτρεπτικές παρεμβάσεις των ευρωπαίων εταίρων υπήρξαν», ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, σε συνέντευξή του σε σαββατιάτικη εφημερίδα.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το πότε θα γίνουν εκλογές είναι θέμα της εξέλιξης των πραγμάτων και ιδιαίτερα «του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και των μέτρων που τροφοδοτούν τη λιτότητα και την ύφεση, με ό,τι αυτά αντανακλούν στην κοινωνία και στις πλάτες των πολιτών».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ευθύνη για τις εξελίξεις που προκλήθηκαν είναι αποκλειστικά του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με τον Φώτη Κουβέλη.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε πως οι αλλεπάλληλες εκλογές δεν είναι λύση και πως η χώρα έχει ανάγκη την πολιτική σταθερότητα, ωστόσο ξεκαθάρισε πως αυτή «δεν ταυτίζεται με τη συντηρητική πολιτική και τη διαρκή υποχώρηση στις πιέσεις της τρόικας».

«Η θέση της κυβέρνησης, ότι εάν κάποιο νομοσχέδιο, που είναι κρίσιμο και καίριο, δεν ψηφιστεί, την επόμενη κιόλας μέρα θα προκηρυχθούν εκλογές, υποβαθμίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία και ακυρώνει κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα. Η αποφυγή της κοινωνικής-πολιτικής αποσταθεροποίησης και του ενδεχομένου εκλογών από «ατύχημα» δεν θα γίνει με καταναγκασμό, αλλά με ουσιαστικές αλλαγές και βελτιώσεις στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Το ενδεχόμενο να προκύψουν εκλογές από επιλογή, βεβαίως δεν μπορεί να αποκλειστεί», επεσήμανε ο κ. Κουβέλης.

Ερωτηθείς για το κάλεσμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συνεργασία με την Αριστερά, ο κ. Κουβέλης ξεκαθάρισε πως δεν ενδιαφέρει τη ΔΗΜΑΡ ένα κάλεσμα που, στο όνομα της Αριστεράς, θα ρίξει τη χώρα σε δρόμους διακινδύνευσης της παραμονής της στο ευρώ και την Ε.Ε.

«Θεωρούμε ότι όσο πιο ισχυρός είναι ο πόλος για τον οποίο εργαζόμαστε, τόσο θα μπορεί να προωθεί πολιτικές υπέρβασης του δίπολου. Τόσο θα επικρατεί η πολιτική των ευρύτερων συμπαρατάξεων για την προώθηση ουσιαστικών αλλαγών και αποδέσμευσης από επαχθείς όρους του Μνημονίου και την ανασυγκρότηση της χώρας με μεταρρυθμίσεις, με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή», τόνισε.

Ερωτηθείς επίσης αν υπολογίζει το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια συγκρότησης του «τρίτου πόλου», είπε: «Όχι, δεν απευθυνόμαστε στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ. Αυτό, με την ηγεσία του, έκανε τις επιλογές του. Η συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, του νέου πόλου, δεν θα γίνει με κομματικές συμπήξεις και συναντήσεις κορυφής».