ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η συμφωνία Σαμαρά – Βενιζέλου για τους πλειστηριασμούς

Η συμφωνία Σαμαρά – Βενιζέλου για τους πλειστηριασμούς

Οι τέσσερις άξονες της συμφωνίας και το… «μασάζ» στους βουλευτές

Σε μία καταρχήν πολιτική συμφωνία για το θέμα των πλειστηριασμών προέβησαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με τις αντιδράσεις σε Συγγρού και Χαριλάου Τρικούπη να εντείνονται επικίνδυνα για τη δικομματική κυβέρνηση, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να πάρουν πάνω τους το θέμα και κυρίως ο πρωθυπουργός.

Οι τέσσερις άξονες στους οποίους συμφώνησαν είναι οι εξής:

  • Προστασία της πρώτης κατοικίας.
  • Μέριμνα για τους αδύναμους, τους άνεργους και τα άτομα με αναπηρία.
  • Προβλέψεις για τα μεσαία νοικοκυριά, που λόγω της κρίσης δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.
  • Εντοπισμός των επιτήδειων εχόντων, που εκμεταλλεύονται το καθεστώς προστασίας.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος προέβησαν σε δηλώσεις στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος, με στόχο να στείλουν μήνυμα στις κοινοβουλευτικές ομάδες και να αρχίσουν ένα πρώτο «μασάζ» στους βουλευτές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η προσωπική εγγύηση του πρωθυπουργού θα διασφαλίσει πως θα σταματήσουν οι αντιδράσεις και η συζήτηση γύρω από το θέμα τουλάχιστον μέχρι την κατάθεση της νέας ρύθμισης τον Οκτώβριο.

Η νέα ρύθμιση που ετοιμάζεται θα κατηγοριοποιεί τους δανειολήπτες αφήνοντας εκτός προστασίας όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, καταθέσεις και άλλα ακίνητα.

Εκτός προστατευτικού πλαισίου θα βρεθούν και οι «κακοπροαίρετοι κακοπληρωτές» , αυτοί δηλαδή που πήραν δάνειο, πλήρωσαν μία- δύο δόσεις και έκτοτε δεν έχουν προβεί σε καμία ρύθμιση ή προσπάθεια αποπληρωμής.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ελάχιστοι είναι εκείνοι οι οποίοι ενώ έχουν χρήματα, δεν πληρώνουν τα δάνεια τους και ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο η άρση των πλειστηριασμών να ισχύσει για τις εξοχικές κατοικίες και τα εμπορικά ακίνητα. Παράλληλα θα προστεθούν και 25 χιλιάδες ακίνητα τα οποία είχαν ουσιαστικά κατασχεθεί το 2008 – προ κρίσης – αλλά δεν είχε προχωρήσει ο πλειστηριασμός τους.