ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όταν ο Λοβέρδος υπερθεμάτιζε για την ποιότητα των ινδικών γενόσημων

Όταν ο Λοβέρδος υπερθεμάτιζε για την ποιότητα των ινδικών γενόσημων

Η απόφαση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), να απαγορεύσει τις εισαγωγές στις ΗΠΑ των ινδικών γενόσημων της εταιρείας Ranbaxy, φέρει προ των ευθυνών τους όλους όσοι υπερθεμάτιζαν για την "άριστη" ποιότητα των σκευασμάτων με προέλευση την ασιατική χώρα.


«Εξέχων» πρεσβευτής αυτής της άποψης ήταν ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος από τη θέση του υπουργού Υγείας έδινε διαβεβαιώσεις για την ποιότητα των ινδικών γενόσημων, παρόλο που ήδη υπήρχε «κύμα» δημοσιευμάτων στο διεθνή Τύπο τα οποία κατήγγελλαν το αντίθετο.

Ήταν ο καιρός που ο κ. Λοβέρδος έφερνε στη βουλή το νομοσχέδιο για τη συνταγογράφηση δραστικής ουσίας, σε σύμπνοια με τις απαιτήσεις της τρόικας, ώστε να χορηγείται το φθηνότερο γενόσημο από τους φαρμακοποιούς στους ασθενείς.

Το μέτρο συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία από πολλούς έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνο και πρώτα και κύρια από τους ίδιους τους γιατρούς. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, μάλιστα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), το έχει χαρακτηρίσει «ανθρωποκτόνο νόμο Λοβέρδου» και ζητεί την αντικατάστασή του.

Ο βασικός λόγος είναι ότι από τη στιγμή που η επιλογή του φαρμάκου περνάει από το γιατρό στον φαρμακοποιό, ο οποίος υποχρεούται να δώσει στον ασθενή το φθηνότερο σκεύασμα, ανοίγει διάπλατα η πόρτα να αλώσουν την ελληνική αγορά γενόσημα που παράγονται σε τρίτες χώρες, και κυρίως στην Ινδία η οποία διαθέτει μια τεράστια βιομηχανία παραγωγής πολύ φθηνών γενόσημων. Όμως, η ποιότητα αυτών των πολύ φθηνών σκευασμάτων έχει πολλές φορές αμφισβητηθεί και άλλες τόσες είναι οι περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί παρενέργειες από ασθενείς και γιατρούς, ακόμα και κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών.

Η απαγόρευση των ινδικών γενόσημων της Ranbaxy να εισαχθούν στην αμερικανική αγορά αποτελεί τρανή απόδειξη ότι οι διαβεβαιώσεις Λοβέρδου ήταν τουλάχιστον ανακριβείς. Αρκετοί προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα κίνητρα της στάσης του αυτής, καθώς ο τότε υπουργός Υγείας προσπαθούσε να δικαιολογήσει με κάθε τρόπο τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας...

Διαβάστε επίσης:

Γ. Πατούλης: Να αντικατασταθεί άμεσα ο νόμος Λοβέρδου

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν τα ινδικά γενόσημα της Ranbaxy

ΙΣΑ: «Να καταργηθεί ο ανθρωποκτόνος νόμος Λοβέρδου»

Μπλόκο των Αμερικανών στην Boehringer Ingelheim

Ερώτηση Δημαρά-Αβραμίδη για τα γενόσημα

Μετά τη συνταγογράφηση δραστικής ουσίας έρχονται και τα «ληγμένα»

Κατάσχεση-μαμούθ περισσότερων από 10 εκατ. παράνομων χαπιών

Γερμανική πολιορκία στην Υγεία των Ελλήνων