ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οδηγούν στο αρχείο τη λίστα Λαγκάρντ – Παραγράφονται τα αδικήματα

Οδηγούν στο αρχείο τη λίστα Λαγκάρντ – Παραγράφονται τα αδικήματα

-Το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι σταματά την έρευνα για υποθέσεις φοροδιαφυγής.

-Αφαιρούνται οι υποθέσεις από το ΣΔΟΕ και μεταφέρονται στις εφορίες

Τα όρια του σκανδάλου αγγίζει η απόφαση για «φρένο» στους ελέγχους τεράστιων οικονομικών αδικημάτων.

Παρά τη δημοσιότητα και τον... ντόρο για τις περίφημες υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ και άλλων παρόμοιων καταλόγων (Λιχτενστάιν, ακίνητα Λονδίνου, Λουξεμβούργου) με εμβάσματα Ελλήνων στο εξωτερικό, αυτές οδεύουν προς το… αρχείο!

Σύμφωνα με καθημερινή εφημερίδα, το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι σταματά την έρευνα για υποθέσεις φοροδιαφυγής, που αναφέρονται στις συγκεκριμένες λίστες.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, μιλώντας στην εφημερίδα, σημειώνει ότι σε κάθε περίπτωση, πρέπει να μπει μια κόκκινη γραμμή στις υποθέσεις φοροδιαφυγής, που αφορούν το παρελθόν και να ασχοληθούμε με τις νέες υποθέσεις. «Όλες αυτές οι λίστες δεν έβγαλαν τόσο καιρό κανένα αποτέλεσμα και ούτε πρόκειται να βγάλουν», αναφέρεται από την οδό Νίκης.

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να αφαιρέσει τις υποθέσεις αυτές από το ΣΔΟΕ και να τις αναθέσει στις εφορίες, που ήδη έχουν βαρύ φόρτο εργασίας.

Στελέχη του ΣΔΟΕ, σημειώνουν ότι ουσιαστικά με αυτή την απόφαση τους "δένουν" τα χέρια, καθώς διασπάται ο έλεγχος σε πολλές ΔΟΥ, που δεν έχουν ούτε την τεχνογνωσία, ούτε το προσωπικό, ούτε τη νομική αρμοδιότητα.

Τονίζουν ακόμα ότι οι υποθέσεις αφαιρούνται από το ΣΔΟΕ, τη στιγμή που είχε γίνει το πρώτο ξεσκαρτάρισμα ονομάτων και θα ακολουθούσε άνοιγμα λογαριασμών σε υποθέσεις, που υπήρχαν ενδείξεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

Αντιδράσεις από τους εφοριακούς

Μεθοδεύσεις στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αλλά και άλλων υποθέσεων καταγγέλλουν οι εφοριακοί.

Σε ανακοίνωσή της, η συνδικαλιστική παράταξη ΑΣΚΙ των εφοριακών αναφέρει ότι η μεταφορά μεγάλων υποθέσεων από το ΣΔΟΕ στις εφορίες προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά. Και αυτό διότι οι εφορίες αυτή τη στιγμή είναι διαλυμένες, ενώ παράλληλα διαθέτουν μειωμένη νομική αρμοδιότητα σε σχέση με τις εφορίες.

Διαβάστε επίσης:

ΑΣΚΙ Εφοριακών: Μεθοδεύσεις στον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ

Με τους διαλόγους ΓΑΠ-Στρος Καν,Παπακωνσταντίνου-Βενιζέλου τι γίνεται;