ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκνευρισμός στην κυβέρνηση με τους δανειστές

Εκνευρισμός στην κυβέρνηση με τους δανειστές

Αλλαγή στρατηγικής στις διαπραγματεύσεις ζήτησε ο Σαμαράς

Αποφασισμένη να τραβήξει στα άκρα τη σύγκρουση με την τρόικα εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στην συνεδρίαση του Eurogroup γτην ερχόμενη Δευτρέρα στις Βρυξέλλες.

Ο Α. Σαμαράς έχει ζητήσει από τον Γιάννη Στουρνάρα να διαμηνύσει προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης πως τα περιθώρια την κοινωνίας έχουν εξαντληθεί και δεν πρόκειται να ληφθούν νέα επιπρόσθετα μέτρα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός έχει δώσει το «πράσινο φως» για αλλαγή στρατηγικής στην διαπραγματευτική πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές.

Αυτό φάνηκε και από το μπαράζ αρνητικών δηλώσεων για το ενδεχόμενο λήψης νέων οριζόντιων μέτρων στις οποίες έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ώρες τα κυβερνητικά στελέχη με αποδέκτη τους δανειστές μας εντός και εκτός ΕΕ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, με βασικό θέμα τον ενιαίο φόρο ακινήτων, απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο λήψης νέων οριζόντιων μέτρων, ενώ και ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, σημείωσε με νόημα ότι αυτό που έχει σημασία είναι «τι λέγεται όταν κάθονται στο τραπέζι και οι τρεις (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ)» και όχι τι λέει ο καθένας ξεχωριστά.

Την ίδια ώρα η Κριστίν Λαγκάρντ διευκρίνιζε ότι το ΔΝΤ δεν κάνει λόγο για νέα οριζόντια μέτρα, ενώ και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, με αφορμή δημοσιεύματα περί αιτήματος της Επιτροπής για αύξηση φόρων στην Ελλάδα, σημείωσε ότι στόχος του εγγράφου εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φορολογία δεν είναι να υπαγορεύσει στα κράτη - μέλη τα φορολογικά μέτρα που θα πρέπει να λάβουν.

Η εκτίμηση του Μαξίμου, την οποία συμμερίζονται τα περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης, είναι ότι οι απανωτές και κυρίως αντιφατικές δηλώσεις από το Σεπτέμβρη και μετά στην Ε.Ε. αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δυσχεραίνουν την προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός η χώρα να εξέλθει από το τούνελ της παρατεταμένης λιτότητας και ύφεσης.

Γι' αυτό και το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει προς τα έξω είναι διπλό: πρώτον ότι όσο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται πρέπει να περιμένουμε και δεύτερον ότι κάποιες διαρροές έχουν βάση, κάποιες άλλες όχι.

Σε κάθε περίπτωση στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί έντονος εκνευρισμός για το μπαράζ δηλώσεων ευρωπαίων και αμερικανών αξιωματούχων για το ελληνικό πρόβλημα χρέους.

Διαβάστε επίσης:

Στουρνάρας: Δεν θα υπάρξουν άλλα οριζόντια μέτρα

Στουρνάρας: Νέο δάνειο δεν σημαίνει νέο Μνημόνιο

Καψώνια του ΔΝΤ στην κυβέρνηση

Θα τολμήσει ρήξη με το Βερολίνο ο Σαμαράς;

«Μούδιασμα» στο Μαξίμου για την Οικονομία

Μιχελάκης: Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα – Κανένα θέμα με Στουρνάρα

Όσο εξελίσσεται το σόου με τη Χρυσή Αυγή, γράφεται το 3ο Μνημόνιο

Λαγκάρντ: Υποτιμήσαμε συγκεκριμένους παράγοντες, αλλά...