ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στουρνάρας: Νέο δάνειο δεν σημαίνει νέο Μνημόνιο

Στουρνάρας: Νέο δάνειο δεν σημαίνει νέο Μνημόνιο

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Έχουμε φύγει από τη ζώνη της χρεοκοπίας και για πρώτη φορά σχεδόν όλοι οι οργανισμοί βλέπουν θετικό πρόσημο για την ανάπτυξη. Πέρσι το καλοκαίρι η πιθανότητα να βγούμε από το ευρώ ήταν υπαρκτή. Σήμερα είμαστε τελείως διαφορετικά, δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου «στον ενικό».

«Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που πετυχαίνουμε καλύτερα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τους στόχους για το έλλειμμα. Πάντα υπάρχει μια χρονική υστέρηση μεταξύ της ευημερίας των πολιτών και της ευημερίας των αριθμών», υποστήριξε ο υπουργός.

Ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι πιθανό νέο δάνειο από τους δανειστές δεν σημαίνει και νέο μνημόνιο.

Ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ακόμη πως έχουν παραγγελθεί σε τρία think tanks μελέτη και σε λίγες εβδομάδες θα παρουσιαστεί το σχέδιο για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο.

«Η ανάπτυξη που θέλουμε τώρα θα στηριχθεί σε εξαγωγές, σε κλάδους εξωστρεφείς», τόνισε.

Aπαντώντας σε ερώτηση για τις τράπεζες δήλωσε πως δεν υπάρχει ζήτημα κουρέματος των καταθέσεων. «Το κυριότερο μέτρο που παίρνουμε για την επιστροφή των καταθέσεων είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», συμπλήρωσε.

Για την επιβάρυνση στα ακίνητα ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως δεν μπορούμε να παραβλέπουμε ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχει φορολογία στα ακίνητα. Στην Ελλάδα η φορολογία ήταν μικρή και πλέον θέλουμε να «απλώσουμε» την επιβάρυνση. Το 2014 θέλουμε να εισπράξουμε 2,9 δισ. ευρώ από το φόρο ακινήτων, υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε πως από του χρόνου θα καταργήσουμε τα τεκμήρια και θα έχουμε περιουσιολόγιο.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο τήρησης βιβλίου εσόδων-εξόδων για κάθε επενδυτή που θα πραγματοποιεί πάνω από 3 κινήσεις ανά εξάμηνο στο Χρηματιστήριο ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «αυτό πρέπει να το δούμε».