ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο θρίλερ με την άφιξη της τρόικας

Νέο θρίλερ με την άφιξη της τρόικας

-Παιχνίδια στην πλάτη της Ελλάδας από τους δανειστές, με «περίεργες» διαρροές σε ΜΜΕ.

-Συνεχείς συσκέψεις και προβληματισμός στο Μαξίμου

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου ύστερα από το τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο αναβάλλεται η προγραμματισμένη για τις αρχές Νοέμβρη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα.

Όπως όλα δείχνουν, άλλο ένα επεισόδιο στο θρίλερ με τους δανειστές, είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Ο λόγος που η τρόικα κάνει…. μούτρα και αναβάλλει την άφιξή της στην Ελλάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, είναι επειδή δεν μπορούν να γεφυρώσουν τις διαφορές με την Ελλάδα για το πώς να κλείσει η τρύπα των 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2014.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά και υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν έχει ενημερωθεί η κυβέρνηση για αναβολή και ως εκ τούτου η τρόικα αναμένεται να έρθει κανονικά στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, όπως έχει προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το EuroWorkingGroupχθες έγινε τηλεδιάσκεψη της ελληνικής πλευράς με στελέχη της ομάδας εργασίας για το ευρώ και αποφασίστηκε, να αρχίσει έστω η κάθοδος των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, παρά το ότι το ΕWG εκτιμά πως «δεν υπάρχει καμία πρόοδος και δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις».

Από την πλευρά της όμως η επίσημη Κομισιόν, υπενθυμίζει ότι η απόφαση για επιστροφή της τρόικας «υπόκειται σε προϋποθέσεις».

Τα «αγκάθια»

Κύρια σημεία τριβής είναι το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό, να γίνουν τα προαπαιτούμενα για να δοθεί δόση, αλλά και η μονιμοποίηση και θέσπιση του ενιαίου φόρου ακινήτων. Όλα αυτά να προκύπτουν προτού κατατεθεί η νέα παρέμβαση στο ασφαλιστικό, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σοβαρότατος προβληματισμός στο κυβερνητικό επιτελείο κυρίως για το θέμα των δύο αμυντικών βιομηχανιών λόγω των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί έναντι των απαιτήσεων της τρόικας για «ξαφνικό θάνατο» των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ και της σύνδεσης από πλευράς δανειστών του θέματος με την έλευση της τρόικας.

Όσον αφορά το θέμα του φόρου ακίνητης περιουσίας, η κυβέρνηση δεν συζητάει την παραμονή για ένα ακόμη χρόνο του λεγόμενου «χαρατσιού».

Μέχρι την Κυριακή ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί και με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ για το θέμα και όταν θα έχει στα χέρια του τις προτάσεις των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε βελτιωτικές κινήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Στουρνάρας:Θα κάνουμε βελτιώσεις και θα λάβουμε υπόψη τους βουλευτές

Νέο «χαστούκι» από τους δανειστές

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Φυσικά και θα πάρουν νέα μέτρα στην Ελλάδα!

Κομισιόν:Η θέση μας για το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας δεν άλλαξε!