ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Διευκολύνσεις με τις ευλογίες της Μέρκελ

Σύνοδος Κορυφής: Διευκολύνσεις με τις ευλογίες της Μέρκελ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της δεύτερης συνόδου εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου...

Οι εξελίξεις στην Πορτογαλία και οι αντιδράσεις από χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους των Βρυξελλών είναι τα δύο γεγονότα που επισκιάζουν τον «πανηγυρικό τόνο», με τον οποίο η Σύνοδος Κορυφής πρόκειται να ανακοινώσει τις κρίσιμες αποφάσεις της για τη στήριξη της ευρωζώνης και την ενίσχυση της οικονομίας της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπει, οι 27 ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να επικυρώσουν μία «συνολική συμφωνία», με την ελπίδα ότι θα καθησυχάσουν τους φόβους των αγορών για τα κρατικά χρέη χωρών της ευρωζώνης.

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της δεύτερης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ για τις 13:00 ήταν προγραμματισμένη η συνέντευξη Τύπου οτου έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, παρουσιάζοντας στη Βουλή τις θέσεις της κυβέρνησης για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών, διαβεβαίωσε ότι δεν θα μείνει κανείς αβοήθητος στην Ευρώπη. Αρκετοί είναι ωστόσο αυτοί που αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τις δηλώσεις της.

«Η Ελλάδα μας απέδειξε με αξιόπιστο τρόπο ότι συνεχίζει τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Μας ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ. Όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη ήμασταν πρόθυμα να επιδείξουμε αλληλεγγύη και καταστήσαμε σαφές ότι είμαστε πρόθυμοι να συμφωνήσουμε σε συγκεκριμένη μείωση του επιτοκίου», είπε η κ. Μέρκελ.

Διαβάστε επίσης: “Φιλί ζωής” από Ευρώπη σε Πορτογαλία