ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλοι εναντίον όλων και… στη μέση ο Βενιζέλος

Όλοι εναντίον όλων και… στη μέση ο Βενιζέλος

Ήταν μία απ' τις ελάχιστες περιπτώσεις στην μακρόχρονη ιστορία του ΠΑΣΟΚ, που έληξε συνεδρίαση της Κ.Ε. χωρίς να διεξαχθεί καν ψηφοφορία!


Όπως υπογράμμιζε στο newsbomb.gr παλιό, έμπειρο στέλεχος του Κινήματος, η μη διεξαγωγή ψηφοφορίας επελέγη προκειμένου να μην καταγραφεί μια πολυδιάσπαση ακόμα και εντός του σώματος της ΚΠΕ, που θα επέτεινε την κατάσταση «διάλυσης, αποσύνθεσης, πολιτικής κατάθλιψης που επικράτησε», όπως χαρακτηριστικά μας είπε...

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι αν γίνονταν ψηφοφορία θα απειλούνταν ακόμα και επεισόδια, μετά το κλίμα σφοδρής έντασης που είχε προηγηθεί.
Έτσι ακόμα και οι εσωκομματικοί αντιφρονούντες, που πλέον είναι περίπου τα μισά μέλη της ΚΠΕ, αποδέχτηκαν τη μη διεξαγωγή ψηφοφορίας, προκειμένου να μην χρεωθούν μια πρώιμη διάλυση του άλλοτε κραταιού Κινήματος πριν τη χαραυγή του 2014.

Ωστόσο ελάχιστοι πια διαφωνούν στο ότι αυτή η διάλυση θα επέλθει –με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- μέσα στον επόμενο χρόνο.

Ενδεικτική και της πλήρους ψυχολογικής κατάπτωσης του Β. Βενιζέλου, ο οποίος έχει αρχίσει να «προσαρμόζεται» στην ιδέα της «βελούδινης αποχώρησης», είναι και τα πρωτοφανή για πολιτικό αρχηγό «τσιτάτα» περί... «εκτσογλανισμού» που έριξε στο δημόσιο διάλογο. Εκφράσεις που ούτε η Χρυσή Αυγή δεν έχει εκστομίσει!

Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα που έχουν χωρίσει σε πολλά κομμάτια το ΠΑΣΟΚ είναι αφενός η συμμετοχή στην κυβέρνηση Σαμαρά και αφετέρου η διάχυση του Κινήματος μέσα στο νεφέλωμα της «κεντροαριστεράς», που κατασκευάζεται σε παρακομματικούς σωλήνες και στα υπόγεια των διαπλεκόμενων ΜΜΕ!

pasokst-620x330

Εκφράσεις, οι παραπάνω, που δεν ανήκουν σε μας, αλλά σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία αρνούνται να αποδεχτούν την –επί της ουσίας- διάλυση του Κινήματος, για χάρη του... Μπίστη, του Βούλγαρη, της Δρέττα και της Αφρ. αλ Σάλεχ, όπως σκωπτικότατα αναφέρουν.

Ο ΓΑΠ με την απουσία του απ' τη θυελλώδη σύνοδο της ΚΠΕ έστειλε ένα ωμό μήνυμα άρνησης της Κίνησης των 58 και της συγκρότησης του νέου σχήματος.

Ο ίδιος θέλησε μεν να αποστασιοποιηθεί απ' την εσωκομματική αμφισβήτηση του Βενιζέλου, ωστόσο με την απουσία του ήταν αρκετά εύγλωττος, ακόμα κι αν αρνείται ότι βρίσκεται πίσω από κινήσεις κι ομάδες που ζητούν ακόμα και την αποχώρηση του διαδόχου του...

Στο ίδιο κλίμα, άρνησης της συμμετοχής στην κυβέρνηση και άρνησης διάλυσης του ΠΑΣΟΚ μέσω συμμετοχής στον «πόλο» της κεντροαριστεράς, κινήθηκαν με αποχρώσεις:
· Η «Κίνηση» των 75, με άτυπο επικεφαλής τον Μιχ. Καρχιμάκη.
· Ο Κώστας Σκανδαλίδης. Μάλιστα, ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε, μόλις ο Βενιζέλος ολοκλήρωσε την ομιλία του, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκε στον Σκανδαλίδη και του είπε εις επήκοον πολλών: «Μα εβδομήντα πέντε λεπτά διάλεξη για να σου απαντήσει»!
· Η ομάδα των 11 που είχε ζητήσει τη σύγκληση της ΚΠΕ, με αιχμηρότατες ομιλίες των Μωραΐτη, Σαχινίδη, Πεταλωτή, Όθωνα.
· Η πρωτοεμφανισθείσα «ομάδα των οχτώ», που με παρεμβάσεις και κείμενα άσκησε δριμύτατη κριτική στα πεπραγμένα Βενιζέλου. Μεταξύ των συμμετεχόντων σε αυτή την ομάδα είναι οι Ντ. Λάζαρη, Χ. Τσιόκας, Θαν. Παπαγεωργίου, Γ. Αξαρλής, Κ. Μαμέλης. Θεωρούνται της επιρροής του ΓΑΠ...

Διαφορετική περίπτωση είναι ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης, ο οποίος αποχώρησε μετά από σοβαρό επεισόδιο που είχε με τον προεδρεύοντα της συνεδρίασης Γ. Δριβελέγκα και με μέλη του οργάνου...

Στα παραπάνω να συνυπολογιστεί η παρουσίαση της τραγικής κατάστασης των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ απ' τον αρμόδιο Ν. Σαλαγιάννη.
Να προσθέσουμε, ότι ο Χρ. Παπουτσής, αν και βρίσκεται στην Ελλάδα για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές απέφυγε την παραμικρή έστω ενασχόληση με τα δραματικά τεκταινόμενα εντός του κόμματός του.

Και να αναφέρουμε, ότι η «Αριστερή Πρωτοβουλία» του Γ. Παναγιωτακόπουλου ετοιμάζεται για αυτόνομη κάθοδο στις ευρωεκλογές.
Κάπως έτσι συντίθεται το παζλ του ρέκβιεμ του ΠΑΣΟΚ, που έχει μπει σε δρόμο χωρίς επιστροφή...

Διαβάστε επίσης:

Βενιζέλος:«Δεν υπάρχει πολιτική σταθερότητα, χωρίς το ΠΑΣΟΚ»

ΠΑΣΟΚ: Θυελλώδης η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

Παρά τις διαψεύσεις: Σχέδιο αποχώρησης του Βενιζέλου