ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση ετοιμάζει παροχές με το βλέμμα στις κάλπες

Η κυβέρνηση ετοιμάζει παροχές με το βλέμμα στις κάλπες

Το πρωτογενές πλεόνασμα δίνει τη δυνατότητα να ανοίξει το «πουγκί» πριν από τις εκλογές.

Έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού ακόμα και το ενδεχόμενο να στηθούν τριπλές κάλπες τον Μάιο, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο παροχών προς τους πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωτογενές πλεόνασμα και τα εγκεκριμένα κοινοτικά κονδύλια που φαίνεται να έχουν εξασφαλίσει στην κυβέρνηση ποσό άνω του 1 δισ. Ευρώ, αναμένεται να κατευθυνθούν σε κοινωνικές παροχές.

Στην τελευταία αναθεώρηση του μνημονίου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας είχε επιμείνει να περιληφθεί -όπως και έγινε- πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαθέσει το 70% της υπέρβασης των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος. Τότε βέβαια μάλλον κανείς δεν πίστευε ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει τέτοια υπέρβαση...

Αυτό σημαίνει πως το Μνημόνιο αυτή τη φορά δεσμεύει τους δανειστές.

Αν και όλοι περίμεναν μηδενικό πλεόνασμα, η Ελλάδα πέτυχε τελικά σίγουρο πλεόνασμα 812 εκατ. Ευρώ, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ανοίξει το πουγκί πριν από τις εκλογές.

Το οικονομικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη αποφασίσει να διανείμουν το ποσό σε όσους έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Προτεραιότητα στην κυβερνητική ατζέντα έχουν οι άνεργοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

XAMILOMISTHOI

Αιχμή των παροχών αποτελεί η επαναφορά του επιδόματος των 1.000 ευρώ το χρόνο σε μισθωτούς του δημοσίου και συνταξιούχους που μέχρι τέλος του 2012 λειτουργούσε ως 13ος και 14ος μισθός.

Στο ποσό του πρωτογενούς πλεονάσματος που πρόκειται να διανεμηθεί συνυπολογίζονται και 340 εκατ. Ευρώ επιπλέον τα οποία προορίζονται για άνεργους νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών. Τα κονδύλια αυτά θα προέρχονται από πόρους του ΕΣΠΑ.

Η περίοδος εξαγγελίας του μέτρου τοποθετείται τον Μάρτιο, ώστε να έχουν βεβαιωθεί τα στοιχεία του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το Μαξίμου θεωρεί “κίνηση μάτ” τις παροχές που θα αλλάξουν το κλίμα στην κοινωνία, ενώ θα δώσουν και πολιτική ανάσα στην κυβέρνηση που βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να σταθεροποιεί το προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις.

Από την πλευρά της η τρόικα, σύμφωνα με πηγές, κάθε άλλο παρά με καλό μάτι βλέπει την προοπτική «παροχών», αν και μάλλον δεν μπορεί να κάνει αλλιώς παρά να συμβιβαστεί με τις κυβερνητικές αποφάσεις. Αυτήν τη φορά το μνημόνιο είναι με την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και φέρει την υπογραφή τους (των πιστωτών).

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται το 3ο Μνημόνιο

Τσίπρας: Το «success story» σημαίνει τρίτο μνημόνιο

Νέο θρίλερ με την έλευση της τρόικας - Ζητεί νέα μέτρα

Δύσπιστη η Τρόικα - Στριμώχνει την κυβέρνηση για την ταμειακή «τρύπα»

Χρηματοδοτικό «κενό» 14. δισ. βλέπει η τρόικα και ζητά νέα μέτρα