ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο θρίλερ με την έλευση της τρόικας - Ζητεί νέα μέτρα

Νέο θρίλερ με την έλευση της τρόικας - Ζητεί νέα μέτρα

Στη γωνία θα βάλουν οι δανειστές την Ελλάδα για να περάσει σκληρά μέτρα

Μπορεί στο οικονομικό επιτελείο να δείχνουν πως δεν ανησυχούν, ωστόσο για ακόμα μία φορά, η έλευση της τρόικα στην Ελλάδα θα εξελιχθεί σε θρίλερ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, υπολογίζεται πως οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, θα επιστρέψουν στις 27 Ιανουαρίου και αφού έχει προηγηθεί πολιτική συμφωνία για τη χορήγηση της επόμενης δόσης κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου.

Με απλά λόγια, για ακόμα μία φορά, υπάρχει κοινή ομολογία πως τα χρήματα που απαιτούνται για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, θα αποτελέσουν ζήτημα διαπραγμάτευσης μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

troika

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, δήλωσε πως η ελληνική πλευρά επιθυμεί την καθυστέρηση της έλευσης των τροϊκανών, καθώς η Αθήνα θα έχει στα χέρια της και τα τελικά δημοσιονομικά μεγέθη του Δεκεμβρίου, για τα οποία ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως "από ό,τι φαίνεται είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα και από την τρόικα" αλλά και από την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα πάντως, η ατζέντα της διαπραγμάτευσης έχει ήδη σχηματιστεί και περιλαμβάνει το δημοσιονομικό κενό για το 2014 και το 2015, την επανεξέταση του ΦΠΑ στην εστίαση, το χρηματοδοτικό κενό για τον επόμενο χρόνο, τις ομαδικές απολύσεις, τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Άνθρωποι που γνωρίζουν πάντως καλά τις διαθέσεις των τροικανών, σημειώνουν πως το Eurogroup του Φεβρουαρίου δεν πρόκειται να είναι καθόλου εύκολο, καθώς θα επιχειρηθεί να εγκλωβιστεί η Ελλάδα με δεσμεύσεις έναντι των ετέρων της και όχι μόνο έναντι της τρόικα, σε μία προσπάθεια να περάσουν σκληρά μέτρα, που υπό άλλες συνθήκες δε θα θελήσει να ψηφίσει η ελληνική Βουλή.

Διαβάστε επίσης:

Δύσπιστη η Τρόικα - Στριμώχνει την κυβέρνηση για την ταμειακή «τρύπα»

Για προϋπολογισμό και τρόικα συζήτησαν Σαμαράς-Στουρνάρας

Εκτενείς αναφορές του Bloomberg σε Σαμαρά-Μπαρόζο από Στρασβούργο

Χρηματοδοτικό «κενό» 14. δισ. βλέπει η τρόικα και ζητά νέα μέτρα

Μετά τις 27 Ιανουαρίου η τρόικα στην Αθήνα