ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Το «success story» σημαίνει τρίτο μνημόνιο

Τσίπρας: Το «success story» σημαίνει τρίτο μνημόνιο

Το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του αλλά και τη μέχρι τώρα πορεία της ελληνικής οικονομίας περιέγραψε στους παραγωγικούς φορείς ο Αλ. Τσίπρας στα πλαίσια της 78ης ΔΕΘ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως η σταθεροποίηση της οικονομίας και η προστασία της κοινωνίας αποτελούν πυλώνες του ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Παρουσιάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του στους παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως στόχος του είναι η ανόρθωση της οικονομίας με τρόπο βιώσιμο. Δηλαδή, με δημόσιες επενδύσεις, αλλά και με την ανάπτυξη του τομέα της κοινωνικής οικονομίας. «Αυτός είναι, άλλωστε, και ο μόνος τρόπος για την άμεση δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τη συντεταγμένη και κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση και την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου», ανέφερε, κάνοντας λόγο για τρεις αμοιβαία ενισχυόμενους πυλώνες που συναρμόζουν το εθνικό σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου.

«Πρώτον, μέσα από τη σταθεροποίηση της οικονομίας, που ήδη συμπύκνωσα στο τρίπτυχο: πρωτογενές πλεόνασμα, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και ρευστότητα στην αγορά, δεύτερον, με την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης, και τρίτον, την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης σε πέντε αλληλένδετα και συμπληρωματικά παραγωγικά συμπλέγματα, από τα οποία αναδεικνύονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας.»

Βολές για το πρωτογενές πλεόνασμα και το… success story

Αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα, ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ σταθερή πολιτική επιλογή και όχι δέσμευση προς τρίτους. «Δεν είναι όμως και στόχος για την επίτευξη του οποίου θα συνεχίσουμε μια πολιτική διάλυσης της οικονομίας. Είναι κάτι που το χρειαζόμαστε για να μπορεί η οικονομία μακροπρόθεσμα να βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων. Όχι κάτι που για να το πετύχουμε βραχυπρόθεσμα, θα καταστρέψουμε τις ζωές των ανθρώπων», είπε.

Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Τσίπρας, ισχυρίζεται ότι έχει πρωτογενές πλεόνασμα ενώ δεν καταβάλλει δαπάνες συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ για δημόσιες επενδύσεις και ενώ δεν επιστρέφει ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος, συνολικού ύψους 683 εκατ. ευρώ σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Και, επιπλέον, επειδή αυθαίρετα εγγράφει στον προϋπολογισμό ως «μη τακτικό έσοδο» την επιστροφή του κέρδους 1,5 δισ. τον Ιούλιο που είχαν αποκομίσει από την αγορά ελληνικών ομολόγων οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Ξεχνώντας να πει στον ελληνικό λαό ότι το έσοδο αυτό πηγαίνει κατευθείαν στον ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, τόνισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το πλεόνασμα, λοιπόν, για το οποίο μιλάει ο κ. Σαμαράς δεν είναι απλώς εικονικό. Είναι πραγματικά ανύπαρκτο», ανέφερε.

«Στον αντίποδα του μνημονιακού παραλογισμού, εμείς έχουμε σχέδιο να πετύχουμε βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα όχι σπέρνοντας τη καταστροφή, αλλά με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Ανακόπτοντας τη μείωση των κοινωνικών δαπανών και αυξάνοντας τα δημόσια έσοδα. Με την εφικτή σύλληψη της τεράστιας και της σκόπιμα διαφεύγουσας φορολογητέας ύλης. Και πιο συγκεκριμένα, από την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων και της έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων, από τον άμεσο αναπροσανατολισμό του ελεγκτικού έργου του ΣΔΟΕ στο πεδίο των ενδοομιλικών συναλλαγών των πολυεθνικών επιχειρήσεων και των βεβαιωμένων πράξεων φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, από την επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών και διευκολύνσεων και από τη μετατόπιση του φορολογικού βάρους από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στα υψηλά και τις μεγάλες περιουσίες με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου».

Ο κ. Τσίπρας έστρεψε τα βέλη κατά του Α. Σαμαρά τονίζοντας ότι έχει ως στόχο να προλειάνει το έδαφος για το τρίτο μνημόνιο που είναι έτοιμος να υπογράψει. «Έγινε πια σε όλους ξεκάθαρο, ότι το περίφημο “success story” δεν είναι παρά η κωδική ονομασία για το τρίτο μνημόνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε, μάλιστα, αν κάποιος πιστεύει στα αλήθεια ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα ύφεσης όσο συνεχίζονται τα μνημόνια, «τη στιγμή μάλιστα που αυτό έχει συμφωνηθεί και υπογραφεί από τον κ. Σαμαρά, από το Νοέμβριο του 2012».

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Η στήριξη της Αυτοδιοίκησης είναι κομβικής σημασίας

Αλ. Τσίπρας: Σε οριακή κατάσταση η αυτοδιοίκηση

Tσίπρας: Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει εμπορικός κόμβος μέσω της ΔΕΘ

Αλ. Τσίπρας: Έχουν και οι πολίτες τις κόκκινες γραμμές τους