ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Σε οριακή κατάσταση η αυτοδιοίκηση

Αλ. Τσίπρας: Σε οριακή κατάσταση η αυτοδιοίκηση

Οι μνημονιακές επιλογές έχουν μετατρέψει την αυτοδιοίκηση σε «μαύρο πρόβατο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

Όπως όλη η αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, έτσι και ο δήμος Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα, είπε ο κ. Τσίπρας. «Σε τελική ανάλυση, δεν πρόκειται περί αυτοδιοίκησης, πρόκειται περί μιας υποβαθμισμένης ετεροδιοίκησης. Άλλοι παίρνουν τις αποφάσεις και οι δήμαρχοι καλούνται να υλοποιήσουν έναν σχεδιασμό, ο οποίος είναι ασφυκτικός σε σχέση με τις αυξημένες ανάγκες των πολιτών», πρόσθεσε.

Στη συνάντηση τέθηκε το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να μείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Σημείωσε μάλιστα πως προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται ένα μεγάλο μέτωπο στην πόλη κατά της ιδιωτικοποίησης.

«Θέσαμε στον πρόεδρο τον πλήρη αποκεφαλισμό και τον πλήρη ευνουχισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είτε με τις περικοπές των εισπράξεων από το κράτος, είτε με τον ασφυκτικό έλεγχο των αποφάσεων, όχι μόνο της νομιμότητας αλλά και της σκοπιμότητας, ουσιαστικά οι δήμαρχοι έχουν απογυμνωθεί από κάθε δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τον σκοπό για τον οποίο έχουν εκλεγεί», δήλωσε, από την πλευρά του, ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος για το θέμα της ΕΥΑΘ τάχθηκε υπέρ της διαδημοτικής διαχείρισης του νερού.

Και οι δύο επισήμαναν ότι τα νέα δεδομένα της κρίσης αναγκάζουν τους δήμους να στραφούν προς την κατεύθυνση ανακούφισης των πολιτών, που έχουν περισσότερη ανάγκη.

Σημειώνεται ότι μόλις ο κ. Τσίπρας έφτασε έξω από το δημαρχείο, τον πλησίασε μία μαθήτρια της γ΄δημοτικού, η Ραφαέλα, η οποία του είπε: «Δεν έχουμε δασκάλους και φύλακες στο σχολείο». Αμέσως μετά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με σχολικούς φύλακες, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο. Εκείνοι του ζήτησαν να συνεχίσει να στηρίζει τους αγώνες τους. «Σαν αυριανός πρωθυπουργός να μην μας ξεχάσεις» του είπε ένας από τους φύλακες και ο κ. Τσίπρας του απάντησε: «Έχουμε σκληρό δίσκο με μεγάλη μνήμη».

Στη συνάντηση με τον δήμαρχο συμμετείχαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, και ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης.

Διαβάστε επίσης:

Tσίπρας: Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει εμπορικός κόμβος μέσω της ΔΕΘ

Αλ. Τσίπρας: Έχουν και οι πολίτες τις κόκκινες γραμμές τους