ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μεγάλη πρόκληση για τον Σαμαρά να ενώσει ξανά τη Δεξιά

Η μεγάλη πρόκληση για τον Σαμαρά να ενώσει ξανά τη Δεξιά

Το σχέδιο του πρωθυπουργού για να φέρει ξανά κοντά τους «ενοίκους» της Δεξιάς πολυκατοικίας και ο φόβος να καταλήξει σαν το ΠΑΣΟΚ

Η προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από τις συμπληγάδες της οικονομικής κρίσης ήταν φυσικό να δημιουργήσουν ρωγμές ή ακόμα και να μεταλλάξουν τον χαρακτήρα των κομμάτων.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης, ενώ πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στις επόμενες εκλογές το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου ενδέχεται να μην καταφέρει να μπει ούτε στη Βουλή.

Ισχυρούς κλυδωνισμούς ωστόσο δέχεται και το κόμμα της ΝΔ το οποίο έχει κατακερματιστεί εξαιτίας της απότομης μνημονιακής στροφής που έκανε ο Α. Σαμαράς και των αντιλαϊκών μέτρων που αναγκάστηκε να πάρει ελέω μνημονίου.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά πως αν δεν καταφέρει να ενώσει ξανά τις δυνάμεις της Δεξιάς τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει την εξουσία και οι πληγές στο κόμμα θα είναι τόσο βαθιές που δύσκολα θα επουλωθούν στο μέλλον.

Ο κ. Σαμαράς βρίσκεται λοιπόν ενώπιον μιας μεγάλης πρόκλησης, να ενώσει ξανά τον χώρο της Δεξιάς.

Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η κοινωνική βάση της ΝΔ αποσαθρώνεται και το κόμμα δέχεται, για πρώτη φορά στην ιστορία του, ισχυρές πιέσεις από τα δεξιά.

samsyn11

Το σχέδιο

Η Χρυσή Αυγή ακόμη και μετά τη φυλάκιση των ηγετικών της στελεχών διατηρεί υψηλά ποσοστά. Η συμμετοχή της στις ευρωεκλογές θα μπορούσε να απαγορευθεί από τον Άρειο Πάγο, με το σκεπτικό ότι δεν αποδέχεται το Δημοκρατικό Πολίτευμα, ωστόσο νομικοί κύκλοι μιλούν για μια «τολμηρή απόφαση» με αμφίβολα οφέλη. Η άνοδος της προβληματίζει έντονα τον πρωθυπουργό που αναζητά τρόπους για να καταφέρει να πείσει όσους «έστριψαν» από αγανάκτηση προς το εθνικιστικό κόμμα να επιστρέψουν στη ΝΔ.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συνεχίζουν να τραβούν ψήφους από τη δεξαμενή της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει πως όσοι ψηφοφόροι έχουν αποφασίσει να στηρίξουν αντιμνημονιακά κόμματα, δύσκολα θα γυρίσουν στο “μαντρί”. Εκεί όμως που ποντάρει ο πρωθυπουργός είναι στις εσωκομματικές κόντρες που έχουν ξεσπάσει τελευταία στο κόμμα του Πάνου Καμμένου και έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια στους ψηφοφόρους. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι τα στελέχη των ΑΝΕΛ θα «φαγωθούν» για τις καρέκλες και είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να πάνε ενωμένοι στις εκλογές. Δεν είναι άλλωστε λίγα τα στελέχη που έχουν εκφράσεις δημοσίως ενστάσεις για τη στάση του κ. Καμμένου και απειλούν ακόμα και με έξοδο από το κόμμα. Ο κ. Σαμαράς λοιπόν στοχεύει να ανοίξει ξανά τις πόρτες ακόμα και σε αυτούς που σήκωσαν την «παντιέρα» του αντιμνημονιακού.

Ανάλογη κατάσταση «βλέπει» η Συγγρού και στην υπό σύσταση κίνηση των Χρ. Ζώη και Βύρωνα Πολύδωρα. Τα δύο πρώην στελέχη της ΝΔ ενισχύουν έναν αντιμνημονιακό και ενδεχομένως ευρωσκεπτικιστικό πόλο με στόχο να τραβήξουν τους δυσαρεστημένους της ΝΔ. Και σε αυτή την περίπτωση όμως οι ρόλοι δεν είναι διακριτοί και για το λόγο αυτό συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι η προσπάθειά τους θα λήξει άδοξα για την… καρέκλα!

Επιπλέον, ο κ. Κ. Καραμανλής δεν έχει εγκαταλείψει τη ΝΔ, διατηρώντας πολλούς υποστηριχτές όχι μόνο από το λεγόμενο “καραμανλικό” μπλοκ, αλλά από όλες τις πτέρυγες της Συγγρού. Όπως τονίζουν άλλωστε στελέχη της ΝΔ, ο πρώην πρωθυπουργός είναι εγγυητής της ενότητας για το κόμμα και αυτό το γνωρίζει καλά και ο κ. Σαμαράς ο οποίος διατηρεί με τον κ. Καραμανλή άριστες σχέσεις, στοχεύοντας στη στήριξή τους.

Ο πρωθυπουργός «ποντάρει» επίσης στο «πακέτο» παροχών το οποίο θα ανακοινώσει στα μέσα Απριλίου. Αυτό αναμένεται να του δώσει ώθηση για τις ευρωεκλογές και παράλληλα να πείσει ορισμένους «αντάρτες» πως το κλίμα αλλάζει και πως το κόμμα πρέπει να πάει δυναμικά για τη νίκη στις κάλπες του Μαΐου.

Τον επόμενο μήνα ο κ. Σαμαράς θα απευθύνει και μήνυμα συστράτευσης προς όλες τις Κεντροδεξιές δυνάμεις. Ο πρόεδρος της ΝΔ στοχεύει στον εγωισμό των Νεοδημοκρατών που θα επιστρέψουν στο… μαντρί μόνο και μόνο για να μην βγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης:

Η κυβέρνηση ετοιμάζει παροχές με το βλέμμα στις κάλπες

Η ΝΔ τρέμει για το ΠΑΣΟΚ!

Πολύδωρας: Θα διαλύσω τη μονταζιέρα της Συγγρού

Δημοσκοπήσεις, τρόικα και «γκάφες» προβληματίζουν τον Σαμαρά

Νέα δημοσκόπηση: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με 3%

Ο πανικός και οι επικοινωνιακές γκάφες