ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Όλοι οι Έλληνες είναι δίπλα στην Κεφαλονιά (vid)

Σαμαράς: Όλοι οι Έλληνες είναι δίπλα στην Κεφαλονιά (vid)

Την αποφασιστηκότητα της κυβέρνησης να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιστρέψει γρήγορα η Κεφαλονιά σε φυσιολογικούς ρυθμούς υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά την επιθεώρηση των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό.

«Ήρθα χθες το βράδυ για να δείξω ότι όλοι οι Έλληνες είναι δίπλα στην Κεφαλονιά και να διαπιστώσω από κοντά την καταστροφή», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

«Έχει ολοκληρωθεί ο πρωτοβάθμιος έλεγχος σε όλα τα σχολεία και η μεγάλη πλειοψηφία θα λειτουργήσει κανονικά από τη Δευτέρα. Για τα λίγα σχολικά κτήρια που παρουσιάζουν προβλήματα, έχει δοθεί εντολή στα συναρμόδια υπουργεία για την προσωρινή στέγαση των μαθητών», είπε ο πρωθυπργός.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως ο έλεγχος προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς και στις κατοικίες, τα μαγαζιά και τα δημόσια κτίρια, υπογραμμίζοντας ότι η Κεφαλονιά αποτελεί ασφαλή τουριστικό προορισμό.

«Είναι πολύ μικρό το ποσοστό των κτηρίων που έχουν προβλήματα σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του σεισμού», επεσήμανε και ο πρωθυπουργός και επαίνεσε τους μηχανικούς του νησιού, που, όπως είπε, έχουν θωρακίσει αποφασιστικά την Κεφαλονιά.

samaras-kef

Ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε επίσης πως τα νοσοκομεία λειτουργούν κανονικά και πως οι ηλικιωμένοι του γηροκομείου είναι όλοι καλά και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Τέλος, όσον αφορά την πολιτιστική κληρονομία ανέφερε ότι «δεν έχει υποστεί κάποιο σοβαρό πλήγμα» και πως κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού θα μεταβεί στο νησί για τις απαραταίτητες ενέργειες.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε πως «το κράτος θα συνδράμει για να επιστρέψει η ζωή σε φυσιολογικούς ρυθμούς, με ιδιαίτερη μέριμνα για τον όποιο σεισμοπαθή και για τις οποίες ευπαθείς ομάδες».

«Δεν εφησυχάζουμε. Η κυβέρνηση είναι παρούσα, οι υπουργοί έχουν έρθει ,θα ξανάρθουν μέχρις ότου να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα», κατέληξε.

Στο Ληξούρι ο πρωθυπουργός

Ο κ. Σαμαράς μετέβη και στο Ληξούρι όπου το οποίο επλήγη περισσότερο από το χτύπημα του εγκέλαδου.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε την άμεση αντίδραση του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές της Κεφαλονιάς.

«Ποτέ δεν υπήρχε τέτοια άμεση αντιμετώπιση», είπε και ζήτησε να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια ιδίως για τους κατοίκους του Ληξουρίου.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Σαμαράς είδε από κοντά τις καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός και συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής.

Το αεροπλάνο που μετέφερε τον Πρωθυπουργό προσγειώθηκε χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο Κεφαλονιάς στις 23:20 και αμέσως μετά ακολούθησε σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών παρουσία φορέων, παραγόντων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να ενημερωθεί αναλυτικά ο κ. Σαμαράς για τις ζημιές που έχει υποστεί το νησί, αλλά και τις ενέργειες που πραγματοποιούνται από τις αρχές.

Η μετασεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας στην Κεφαλονιά, ωστόσο τα μεγέθη έχουν μειωθεί αισθητά.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του γεωδυναμικού ινστιτούτου, ο μεγαλύτερος από τους μετασεισμούς που παρατηρήθηκαν τις βραδινές ώρες στο νησί του Ιονίου, είχε μέγεθος 3,9 Ρίχτερ.

Ακατάλληλα 150 σπίτια στο Ληξούρι

Τις πληγές της μετράει ακόμα από τον μεγάλο σεισμό των 5,9 Ρίχτερ η Κεφαλονιά. Οι έλεγχοι των αρμοδίων στα σπίτια των κατοίκων του νησιού συνεχίζονται. Από τα 300 σπίτια που έχουν ελεγχθεί μέχρι τώρα στο Ληξούρι, τα 150, είναι ακατάλληλα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Παράλληλα, η ασταμάτητη μετασεισμική δραστηριότητα χρήζει παρακολούθησης, καθώς δημιουργούνται περαιτέρω κίνδυνοι και σε σπίτια τα οποία έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα».

Διαβάστε επίσης:

Στο Ληξούρι ο Α. Σαμαράς: Ποτέ δεν υπήρχε τέτοια άμεση αντιμετώπιση

Στην Κεφαλονιά ο Αντώνης Σαμαράς

Τι να κάνετε σε περίπτωση ισχυρού σεισμού

Σαμαράς: Ήθελα να δω ο ίδιος τις συνέπειες του σεισμού

Λέκκας: «Λύσαμε τον γρίφο του σεισμού της Κεφαλονιάς»

Νέο συγκλονιστικό βίντεο από τον σεισμό στην Κεφαλονιά