ΕΛΛΑΔΑ

Λέκκας: «Λύσαμε τον γρίφο του σεισμού της Κεφαλονιάς»

Λέκκας: «Λύσαμε τον γρίφο του σεισμού της Κεφαλονιάς»

«Λύσαμε τον γρίφο του σεισμού της Κεφαλονιάς» τονίζει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στο νησί και παρακολουθεί από κοντά τη σεισμική ακολουθία, μετά τον ισχυρό σεισμό της περασμένης Κυριακής.

«Ξέρουμε ακριβώς που είναι το σεισμικό ρήγμα, ξέρουμε πως είναι η σεισμική διαδικασία και θεωρώ ότι από εδώ και πέρα όλα θα πάνε καλά» σημείωσε ο κ.Λέκκας και πρόσθεσε ότι «με σεισμό της τάξης των 6 βαθμών δεν υπάρχει ενδεχόμενο μετάθεση της σεισμικής δραστηριότητας και ενεργοποίησης άλλων ρηγμάτων». Ο καθηγητής Γεωλογίας σημειώνει μάλιστα ότι «θα ήταν καλό να υπήρχε ένας σεισμός έως 5,4 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά έτσι ώστε να αποσβεστεί σιγά σιγά η σεισμική διέγερση».


Ερωτηθείς για την εκτίμησή του ότι δεν θα ξεπεράσουν οι μετασεισμικές δονήσεις τα 5,4 Ρίχτερ, ο κ. Λέκκας τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτό εξάγεται από την εμπειρία που έχουμε από σεισμούς και μετασεισμούς από όλον τον κόσμο. Κάπου εκεί θα πρέπει να είναι ο κύριος μετασεισμός. Βέβαια δεν ακολουθείται αυτό σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά σε ένα ποσοστό της τάξεως του 90% έχουμε μια τέτοια διαδικασία. Θα ήταν καλό να υπήρχε ένας τέτοιος σεισμός έτσι ώστε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία ώστε να αποσβεστεί σιγά σιγά η σεισμική διέγερση».


Κύριε καθηγητά, απότομα ξυπνήσατε τα ξημερώματα στην Κεφαλονιά, καθώς κατεγράφη και νέα ισχυρή μετασεισμική δόνηση στις 5.12 το πρωί μεγέθους 4,6 βαθμών. Στη συνέχεια βέβαια υπήρξαν και άλλοι ισχυροί μετασεισμοί. Είναι φυσιολογικό αυτό;


Ναι, πραγματικά, δύο φορές νωρίς το πρωί και μία γύρω στις 09.15, εκδηλώθηκαν τρεις αρκετά μεγάλες σεισμικές δονήσεις της τάξεως των 4,6 -4,3 και 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ειδικά οι δύο πρώτες δονήσεις στις 05.12 και στις 07.00 ήταν ιδιαίτερα αισθητές με αποτέλεσμα να ξυπνήσουν κάπως απότομα τον κόσμο. Γιατί τη νύχτα που πέρασε είχε μια σχετική ησυχία, σε αντίθεση με προχθές που σχεδόν κάθε λεπτό είχαμε και έναν σεισμό.


Μας είπατε χθες ότι είναι ενθαρρυντικό φαινόμενο οι συνεχείς, μικρές σχετικά, δονήσεις καθώς εκτονώνεται η σεισμική ενέργεια. Διατυπώσατε μάλιστα την εκτίμηση ότι δεν θα ξεπεράσουν οι δονήσεις τα 5,4 Ρίχτερ. Πως το συμπεραίνετε αυτό;


Αυτό εξάγεται από την εμπειρία που έχουμε από σεισμούς και μετασεισμούς από όλον τον κόσμο. Κάπου εκεί θα πρέπει να είναι ο κύριος μετασεισμός. Βέβαια δεν ακολουθείται αυτό σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά σε ένα ποσοστό της τάξεως του 90% έχουμε μια τέτοια διαδικασία. Θα ήταν καλό να υπήρχε ένας τέτοιος σεισμός έτσι ώστε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία ώστε να αποσβεστεί σιγά σιγά η σεισμική διέγερση.


Υπάρχει ενδεχόμενο ενεργοποίησης άλλων γειτονικών ρηγμάτων;


Με σεισμό της τάξης των 6 βαθμών δεν υπάρχει ενδεχόμενο μετάθεση της σεισμικής δραστηριότητας και ενεργοποίησης άλλων ρηγμάτων. Θα πρέπει να έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 7 βαθμών για να συμβεί μια τέτοια διαδικασία, να υπάρξει δηλαδή μετάθεση της σεισμικής δραστηριότητας σε παρακείμενα ή γειτονικά ρήγματα.


Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, είπε οτι αύριο Τετάρτη θα είναι σε θέση οι επιστήμονες να πουν αν ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά ήταν ο κύριος; Ποια είναι η γνώμη σας;


Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω κάτι τέτοιο. Εκείνο που ξέρω είναι ότι αυτή τη στιγμή λύσαμε τον γρίφο του σεισμού, ξέρουμε ακριβώς που είναι το σεισμικό ρήγμα, ξέρουμε πως είναι η σεισμική διαδικασία και θεωρώ ότι από εδώ και πέρα όλα θα πάνε καλά.