ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μάχη» στη Βουλή για την ανεργία των νέων

«Μάχη» στη Βουλή για την ανεργία των νέων

Η ανεργία των νέων βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή, με αφορμή σχετική επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ που συζητήθηκε σήμερα.

Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για «440.00 θέσεις εργασίας μέχρι το 2015», οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν ιδιαίτερα επιθετικοί σε ό,τι αφορά τις σχετικές ανακοινώσεις, σημειώνοντας πως πρόκειται για θέσεις υποαμειβόμενης και ανασφάλιστης εργασίας, με τους ωφελούμενους να στερούνται στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τη συζήτηση, με τον πρώτο επερωτώντα Κώστα Μπάρκα να σκιαγραφεί τις «επιθετικές δράσεις κατά της ανεργίας» τις οποίες παρουσίασε προχθές ο πρωθυπουργός:

«Οι συμμετέχοντες σε αυτά τα προγράμματα δεν έχουν συμβάσεις και άρα δεν αναγνωρίζονται ως εργαζόμενοι από το επίσημο κράτος, όσον αφορά στο κομμάτι των δικαιωμάτων τους» ανέφερε ο κ. Μπάρκας. «Στο πρόγραμμα «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας», αντί για σύμβαση ορισμένου χρόνου ή σύμβαση έργου, αντί για μηνιαία καταβολή μισθού, υπάρχει κουπόνι πληρωμής σε τρεις δόσεις, με μηδενικό μισθολογικό κόστος για τους εργοδότες, χωρίς καμία εγγύηση κατώτατων ορίων στις αποδοχές του συμμετέχοντος σε επιχειρησιακό, κλαδικό κι εθνικό επίπεδο. Δεν υπάρχει ελεγκτικός φορέας - οι συμμετέχοντες δεν μπορούν να προσφύγουν στο ΣΕΠΕ, δεν έχουν το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι...».

ChristosKaragiannidisSYRIZA-EKM

«Θέλετε να κάνετε τη νέα γενιά απεργοσπαστικό μηχανισμό, φτηνό εργατικό δυναμικό για να ανακάμψει το κεφάλαιο» κατηγόρησε την κυβέρνηση η Μαρία Μπόλαρη. «Φτάσαμε στο σημείο να διαφημίζετε 440.000 θέσεις σκλαβιάς ως μεγάλη επιτυχία» παρατήρησε ο Χρήστος Καραγιαννίδης. «Οι νέοι αυτή τη στιγμή, είναι περίπου άνεργοι ή ελαστικά εργαζόμενοι κατά 80%. Το 1,5 δισ. που δίνεται από τους ευρωπαϊκούς πόρους για τα προγράμματα αυτά, θα ήταν χρήσιμο, μόνον εάν υπήρχε εργατικό δίκαιο στην Ελλάδα».

«Κρατήστε τις «440.000 θέσεις εργασίας» για την πάρτη σας. Εμείς ερχόμαστε για να οικοδομήσουμε ένα εργατικό κίνημα και έναν λαό που θα ζει με αξιοπρέπεια» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Ειλικρινά, η στάση σας είναι ακατανόητη» απάντησε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. «Προτιμάτε αυτό το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ που δίνονται για τα προγράμματα αυτά, να το επιστρέψουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή να πάει σε άλλες χώρες; Προτιμάτε οι νέοι να μείνουν άνεργοι παρά να βρουν μια θέση εργασίας, έστω και προσωρινή, με μισθό και πλήρη ασφάλιση, ή να ξεκινήσουν, με την ευκαιρία που θα τους δοθεί, μια δική τους επιχείρηση;».

590 e9fcce119fc86c704824a18b90e67097

- «Τα προγράμματα εμείς τα θέλουμε, αλλά με άλλο περιεχόμενο και με ρήτρες μη απόλυσης» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλής. «Υπάρχουν τέτοιες ρήτρες, που να εξασφαλίζουν ότι η επιχείρηση δεν θα απολύσει αργότερα τον εργαζόμενο;»

- «Το πρώτο πρόγραμμα που βγήκε, η «Επιταγή Εισόδου», είχε ρήτρα που απαγόρευε στον εργοδότη να απολύσει εργαζόμενους μέχρι και τρεις μήνες πριν την συμμετοχή του, ώστε να αποκλειστεί η «ανακύκλωση εργαζομένων». Όταν κλείσει ένα πρόγραμμα, δεν μπορείς να υποχρεώσεις μία επιχείρηση να κρατήσει έναν εργαζόμενο - αλλά υπάρχουν στη συνέχεια κίνητρα με μείωση του μη μισθολογικού κόστους» απάντησε ο υπουργός Εργασίας.

- «Απ' αυτές τις 440.000 εργαζόμενους που εξαγγείλατε, οι 240.000 δεν θα δουν ούτε ένα ένσημο» παρατήρησε ο Δημήτρης Στρατούλης. «Θα δίνετε 427 ευρώ το μήνα στους κάτω των είκοσι πέντε χρόνων, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με προσωρινή και ανασφάλιστη απασχόληση».

- «Για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί - και αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να είμαστε πρωταθλητές στο κόστος στην αγορά εργασίας, στο μη μισθολογικό κόστος. Ποιος θα έρθει να επενδύσει;» απάντησε ο υπουργός Εργασίας.

751cc62984141d456a9c16ca38f50866 XL

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Στρατούλης επισκόπησε τους πέντε άξονες του κόμματός του για την επαγγελματική κατάρτιση, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση την αναβάθμιση και την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, «με στόχο έναν πραγματικό οργανισμό ασφάλισης και απασχόλησης, σε συνεργασία με αναβαθμισμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς όπως τα ΣΕΠΕ και τους Οργανισμούς των ασφαλιστικών ταμείων που θα ελέγχουν την αγορά εργασίας σωστά. Όλα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν σαν βασικό «εργαλείο» για τον επανασχεδιασμό και την προώθηση πολιτικών στήριξης με στόχο να αυξηθούν οι θέσεις πλήρους και σταθερής απασχόλησης και να μειώνονται συνεχώς οι θέσεις μερικής απασχόλησης και όλα αυτά τα προγράμματα».

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Πάρις Κουκουλόπουλος υποστήριξε πως η κυβέρνηση πρέπει να περάσει ένα καθαρό μήνυμα ενάντια στις μαζικές απολύσεις, να δώσει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους άνεργους νέους υπολογίζοντας το κόστος αυτό σε 12-15 εκ. ευρώ (σ.σ. ο Ανδρέας Λοβέρδος σε παρέμβασή του το υπολόγισε σε 1 δισ.), να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και να περιοριστούν οι πόροι που διατίθενται για συμβουλευτικές δράσεις, προκειμένου να πάνε «σε μεροκάματα».

Vasilis-Kapernaros

Από πλευράς ΑΝ.ΕΛ., ο Β. Καπερνάρος ζήτησε πτώση της φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 35% στο 10% προκειμένου «να ενεργοποιηθεί η εργασιακή μηχανή» και παροχή τριετούς φορολογικής ενημερότητας και περιόδου χάριτος για τις επιχειρήσεις σε σχέση με τα χρέη τους προς τις τράπεζες.

«Να φύγουμε από το μνημόνιο και να λύσουμε το θέμα της λαθρομετανάστευσης» πρότεινε ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος (Χρυσή Αυγή), καθώς «κάθε ξένος εργάτης αντιστοιχεί σε έναν Έλληνα άνεργο. Έχουμε σήμερα 3 εκ. λαθρομετανάστες και 3 εκατομμύρια ανέργους» υποστήριξε ο βουλευτής. Αξιολόγηση των μέχρι στιγμής προγραμμάτων αξίωσε ο Βασίλης Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ), υπενθυμίζοντας πως «πριν από έναν χρόνο είχατε πει πως δίνετε «600.000.000 ευρώ για 350.000 θέσεις εργασίας». Απορροφήθηκαν αυτά τα 600.000.000; Αυτές οι 350.000 θέσεις υπήρξαν και αν ναι, σε ποιες ειδικότητες;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής.

«Η ανεργία είναι προϊόν του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Το σύστημα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας» παρατήρησε ο Χρ. Κατσώτης (ΚΚΕ). «Διαχρονικά, ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατούσε στα επιδοτούμενα προγράμματα. Όποια πέτρα σήκωνες, έβρισκες από κάτω ένα στέλεχος του Συνασπισμού».

Από πλευράς των ανεξάρτητων βουλευτών, ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει «ένα Συμβούλιο για την Ανταγωνιστικότητα, που να εφευρίσκει λύσεις σε ό,τι αφορά τη μετατροπή της Ελλάδας σε έναν τόπο όπου μπορεί να γίνει και κάποια επένδυση - και να επιλύει προβλήματα γραφειοκρατίας κάθε βδομάδα. Κακώς ο υπουργός Εργασίας αναλαμβάνει στις πλάτες του το βάρος της ανεργίας».

Διαβάστε επίσης:

Στρατούλης: Κρατάμε σταθερά την εξευτελιστική πρωτιά στην ανεργία

ΔΗΜΑΡ:Η κυβέρνηση οφείλει να απορρίψει τις εισηγήσεις για νέα μέτρα

Χαϊκάλης για ανεργία: Τα Κυβερνητικά SS προελαύνουν

Νέα θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην ανεργία

«Αν αποκατασταθεί ο κατώτατος μισθός θα γίνουν 200.000 απολύσεις»