ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου για τρόικα και Ναυπηγεία

Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου για τρόικα και Ναυπηγεία

-Αποφασισμένη να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στους δανειστές η κυβέρνηση.

-Αναζητείται συμβιβαστική λύση για το θέμα των Ναυπηγείων

Νέα σύσκεψη κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10:00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα προβλήματα είναι παρόντα και καυτά και απαιτούν άμεσες λύσεις, καθώς οι εκλογές του Μαΐου πλησιάζουν και η κυβέρνηση χάνει συνεχώς έδαφος δημοσκοπικά.

Στην ατζέντα τη συνάντησης θα βρεθεί το θέμα των ναυπηγείων, οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά και η γενικότερη λειτουργία της κυβέρνησης.

Αυτή τη στιγμή για τους κκ. Σαμαρά και Βενιζέλο προέχει η ενότητα της κυβέρνησης, η οποία όμως πολλές φορές κλυδωνίζεται από διαφορετικές εκτιμήσεις και απόψεις μεταξύ των δυο εταίρων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι θετικές για τον δικομματικό συνασπισμό και ως εκ τούτου, οι δυο αρχηγοί δεν θέλουν να δημιουργούνται ζητήματα που επιβαρύνουν και άλλο το κλίμα στην κοινωνία που ήδη πιέζεται από την οικονομική πολιτική.

Στο επίκεντρο οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι αναμένεται να αποφασίσουν δέσμη κινήσεων και πρωτοβουλιών σε όλα τα επίπεδα, ώστε να αναχαιτίσουν κάθε αρνητική εξέλιξη στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και να αποφύγουν τις πιεστικές «παραινέσεις» των δανειστών για την εφαρμογή νέων οριζόντιων μέτρων.

Σαμαράς και Βενιζέλος δηλώνουν αισιόδοξοι ότι άμεσα όλα τα προβλήματα θα ξεπεραστούν και ότι μετά την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα αλλάξει δραστικά η εικόνα για τη χώρα.

Η κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο έχει διαμηνύσει προς τους εταίρους της πως δεν πρόκειται να λάβει νέα δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα και να υπογράψει νέο μνημόνιο.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των Βρυξελλών και του Βερολίνου καθώς θεωρούν βέβαιο το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης.

Γι αυτό τον λόγο στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μέχρι το τέλος της εβδομάδας συμφωνία σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα, προκειμένου η τρόικα να έρθει στην Αθήνα. Σε αντίθετη περίπτωση η χώρα μας κινδυνεύει να μην πάρει την πολυπόθητη δόση ούτε τον Μάρτιο.

Μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξει μια νέα αποσταθεροποίηση του ευρώ, το Βερολίνο εξετάζει μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, το οποίο σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δανειστών αυξάνεται διαρκώς και ξεπερνάει πλέον τα 2 δισ.

Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη και θεωρεί πως με τα έσοδα που θα έρθουν από τις μεταρρυθμίσεις μπορεί να καλυφθεί.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel» που κυκλοφορεί σήμερα, το Βερολίνο φαίνεται να έχει αποφασίσει οικονομική ενίσχυση που φτάνει τα 20 δισ. ποσό που θα προέλθει από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Ο όρος που θέτουν οι Γερμανοί είναι η ελληνική κυβέρνηση να κάνει πράξει όλα όσα έχει ζητήσει η τρόικα.

Στο θέμα των ναυπηγείων, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αναζητούν συμβιβαστική λύση με την πλευρά του Ισκαντάρ Σάφα πριν η υπόθεση καταλήξει στη διαιτησία.

Διαβάστε επίσης:

Οι φόβοι του Βενιζέλου για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Μάχη στη ΝΔ για μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο

Ποια ήττα (στις ευρωεκλογές) είναι «διαχειρίσιμη» για τον Αντ. Σαμαρά;

Τι ζήτησε ο Σαμαράς από τους δανειστές

«Μασάζ» στους «γαλάζιους» επιχειρεί ο Σαμαράς

Κυβέρνηση σε νευρική κρίση

Οι Ευρωεκλογές «όπλο» για μείωση του χρέους

«Φουντώνουν» τα σενάρια πρόωρων εκλογών