ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάχη στη ΝΔ για μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο

Μάχη στη ΝΔ για μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο

-Ποια πρόσωπα «παίζουν» δυνατά για μια θέση στη γαλάζια ευρωλίστα

-Οι πρόθυμοι, οι εναλλακτικές λύσεις και οι εκπλήξεις που ετοιμάζει ο Σαμαράς

Αναβρασμός επικρατεί στο στρατόπεδο της ΝΔ εν αναμονή των υποψηφιοτήτων για τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Στην Συγγρού όλοι περιμένουν τις τελικές αποφάσεις του Αντώνη Σαμαρά για τα πρόσωπα που θα στελεχώνουν το νέο ευρωψηφοδέλτιο.

Η αίσθηση που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι ότι η ΝΔ έχει καθυστερήσει να χαράξει μία στρατηγική για τον τρόπο που θα κινηθεί εν όψει της επικείμενης κρίσιμης πολιτικής αναμέτρησης που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις σε εγχώριο επίπεδο.

Την ίδια στιγμή ερωτηματικό αποτελεί το ποιος θα τοποθετηθεί επικεφαλής του νέου ευρωψηφοδελτίου.

Ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ την Πέμπτη έδωσε το πολιτικό του στίγμα του εν όψει των δύσκολων μηνών που ακολουθούν. Ο κ. Σαμαράς απευθύνθηκε σε ένα καθαρά εσωτερικό ακροατήριο, το οποίο περίμενε μια αρχηγική παρέμβαση, έτσι ώστε να λάβουν τέλος οι φυγόκεντρες τάσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα.

Προς το παρόν ωστόσο δεν έδωσε απαντήσεις σε όσους περίμεναν κάποιο στοιχείο για να λυθεί ο γρίφος των υποψηφιοτήτων.

S

Πολύπλοκη η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ποια πρόσωπα θα συμπεριληφθούν στη γαλάζια λίστα, αλλά η απόφαση για ριζική ανανέωση είναι ειλημμένη.

Η επιθυμία του κ. Σαμαρά είναι να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου ένα μη πολιτικό πρόσωπο που θα τονίζει το ευρωπαϊκό προφίλ της ΝΔ. Συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν πως ο πρωθυπουργός θα εκπλήξει, αφού πολλά από τα ονόματα που έχουν ακουστεί δεν ισχύουν και δεν αποκλείεται να παρουσιάσει ένα «φρέσκο» και σε απόλυτο βαθμό ανανεωμένο ψηφοδέλτιο.

Μέχρι στιγμής όλα είναι ανοιχτά, ενώ ήδη η επικεφαλής του 2009, η Μαριέττα Γιαννάκου, εξεδήλωσε ενδιαφέρον να είναι υποψήφια στις εκλογές, χωρίς όμως να λάβει θετικό σήμα από το Μαξίμου το οποίο φαίνεται πως έχει και άλλα στελέχη υπόψιν.

Δεύτερη θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο διεκδικεί και Γ. Κουμουτσάκος, του οποίου το τηλέφωνο επίσης δεν έχει χτυπήσει ακόμα για να λάβει το «πράσινο φως».

Η Ρόδη Κράτσα επιμένει ότι πρέπει να είναι υποψήφια σε εκλόγιμη θέση για τέταρτη φορά, κάτι όμως που σύμφωνα με πληροφορίες αποκλείει η Συγγρού.

Ο νυν ευρωβουλευτής Γ. Παπανικολάου εγκαταλείπει το ευρωψηφοδέλτιο και θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Γλυφάδας, ενώ στη λίστα δεν θα είναι και οι νυν ευρωβουλευτές κ.κ. Κ. Πουπάκης, Γ. Παπαστάμκος και Ι. Τσουκαλάς, ενώ ο Θ. Σκυλακάκης, που είχε εκλεγεί το 2009 με την ΝΔ, είναι πλέον στην ομάδα των Φιλελευθέρων.

Ένα πρόσωπο που λεγόταν ότι είχε πολλές πιθανότητες να συμπεριληφθεί στη γαλάζια λίστα ήταν η νυν ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλλα. Η παραμονή της, όμως, στην ευρωομάδα που ανήκει ο Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του βρετανικού σκληρού δεξιού ευρωσκεπτικιστικού UKIP, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στον κ. Σαμαρά, αποδυναμώνει τις πιθανότητες για ένταξή της στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Ο Μαν. Κεφαλογιάννης διεκδικεί επίσης μια θέση στο ψηφοδέλτιο, ενώ θα είναι και επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας. Δεν αποκλείεται σε εκλόγιμη θέση να τεθεί ο συνεργάτης του κ. Σαμαρά Δ. Πτωχός. Τις τελευταίες ημέρες ακούστηκε και το όνομα της εκπροσώπου της ΝΔ κ. Άννας Ασημακοπούλου, το οποίο όμως δεν επιβεβαιώθηκε από τη Συγγρού.

Διαβάστε επίσης:

Ποια ήττα (στις ευρωεκλογές) είναι «διαχειρίσιμη» για τον Αντ. Σαμαρά;

Τι ζήτησε ο Σαμαράς από τους δανειστές

«Μασάζ» στους «γαλάζιους» επιχειρεί ο Σαμαράς

Κυβέρνηση σε νευρική κρίση

Οι Ευρωεκλογές «όπλο» για μείωση του χρέους

«Φουντώνουν» τα σενάρια πρόωρων εκλογών