ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση σε νευρική κρίση

Κυβέρνηση σε νευρική κρίση

-Τρόικα και δημοσκοπήσεις προκαλούν ανησυχία στο Μαξίμου.

-Το σχέδιο Σαμαρά για αντιστροφή του κλίματος μέχρι τις εκλογές.

Πολεμική είναι η ατμόσφαιρα τις τελευταίες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να “ανοίγει την ψαλίδα” έναντι της ΝΔ έχουν προκαλέσει εκνευρισμό και ανησυχία στον Α. Σαμαρά και τους συνεργάτες του που αναζητούν τρόπο να αντιστρέψουν το κλίμα.

Το κλίμα κατά τις τελευταίες συσκέψεις μεταξύ πρωθυπουργού και υπουργών είναι τεταμένο και σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές φορές οι φωνές του κ. Σαμαρά ακούγονται μέχρι τους διαδρόμους.

Οι οδηγίες προς τους υπουργούς που εμπλέκονται με μνημονιακές υποχρεώσεις είναι ξεκάθαρες: “Δεν θέλω να υπάρξει καμία καθυστέρηση. Κλείστε όλες τις εκκρεμότητες, να τελειώνουμε!”

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για το μέλλον της κυβέρνησης, γι΄ αυτό και έχει ζητήσει από τους υπουργούς να σταματήσουν τις ενδοκυβερνητικές κόντρες.

SAM

Η στρατηγική μέχρι τις εκλογές

Παρά το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, ο κ. Σαμαράς υπερασπίζεται με πάθος τις επιλογές του και τονίζει στους βουλευτές της ΝΔ πως πρέπει να αντεπιτεθούν με σαφή επιχειρήματα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να τον ανησυχούν και πιστεύει πως μπορεί να ανατρέψει την υπάρχουσα κατάσταση.

Ήδη ο πρωθυπουργός έχει διαμορφώσει ένα “σχέδιο νίκης” για τις ευρωεκλογές καθώς ο ίδιος δεν θέλει να σκέφτεται το ενδεχόμενο ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα πυροδοτήσεις εξελίξεις και ίσως προσφυγή σε πρόωρες εθνικές εκλογές.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να περάσει στην αντεπίθεση πραγματοποιώντας “στροφή” προς την κοινωνία, ανακοινώνοντας μια σειρά από θετικές ειδήσεις αλλά και παροχές.

“Όπλο” του θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο θα του επιτρέψει να τηρήσει την υπόσχεσή του για αποκατάσταση των αδικιών, μιας και το 70% θα διανεμηθεί στους ασθενέστερους και σε αυτούς που έχει χτυπήσει περισσότερο η κρίση.

Ο πρωθυπουργός ευελπιστεί να κλείσει το συντομότερο και η διαπραγμάτευση με την τρόικα χωρίς να υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις, όπως η λήψη νέων μέτρων. Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν πως αν σε αυτή την κρίσιμη περίοδο ληφθούν νέα μέτρα τότε είναι βέβαιο πως θα στείλουν την κυβέρνηση ακόμα πιο χαμηλά δημοσκοπικά, ενώ και η προεκλογική περίοδος θα είναι δύσκολη για τους υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες που θα στηριχθούν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Το κρισιμότερο όλων, όμως, είναι η διαμόρφωση των απαραίτητων όρων και προϋποθέσεων για τη σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ώστε να τεθούν οι βάσεις για τη λύση του προβλήματος του ελληνικού χρέους. Η ελληνική πλευρά έχει τη διαβεβαίωση ότι θα κάνει το βήμα για έξοδο στις αγορές στο πρώτο εξάμηνο του 2014 και σε κάθε περίπτωση θα ανακοινωθεί πριν από τις ευρωεκλογές, ώστε να διαμορφωθεί ευνοϊκό κλίμα.

Διαβάστε επίσης:

Από «κόσκινο» περνά τις επιδόσεις υπουργών ο Σαμαράς

«Πυρετός» για τις ελληνικές προτάσεις προς την τρόικα

«Χαρακώματα» Χατζηδάκη – Γεωργιάδη για τα φαρμακεία – super market

Το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων και οι αντιφάσεις του κ. Γεωργιάδη

Οι Ευρωεκλογές «όπλο» για μείωση του χρέους

Νέο Μνημόνιο προ των πυλών ύψους 15 δισ. ευρώ

ΔΝΤ και Τρόικα ζητούν «αίμα»

Τρόικα: Συνεχίζει να εκβιάζει και τιμά την ελληνική προεδρία στα λόγια

Το σχέδιο των δανειστών για τα ακίνητα των Ελλήνων

«Ήξεις αφήξεις» από την τρόικα για την επιστροφή στην Αθήνα

Έτσι θα «τρυπήσουν» τις καταθέσεις μας