ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο Μνημόνιο προ των πυλών ύψους 15 δισ. ευρώ

Νέο Μνημόνιο προ των πυλών ύψους 15 δισ. ευρώ

Θα πρόκειται για μία ακόμα δανειακή σύμβαση η οποία θα ενισχύει το πισθάγκωνο δέσιμο της χώρας μας στις ορέξεις της τρόικας.

Είναι αστείο για την κυβέρνηση να κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες για να πείσει τον ελληνικό λαό ότι δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο.

Άλλωστε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών άφησε ορθάνοιχτη μία τέτοια πιθανότητα, την ώρα που το ΔΝΤ ανεβάζει το ύψος του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια από 13 έως 15 δις ευρώ.

Στο σημείο αυτό πρέπει να καταλάβουμε ότι το συμφέρον των δανειστών μας είναι να συνάψουν ένα νέο δάνειο με την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση μπορεί να το βαφτίζει όπως θέλει, στην πραγματικότητα όμως είναι ότι θα πρόκειται για μία ακόμα δανειακή σύμβαση η οποία θα ενισχύει το πισθάγκωνο δέσιμο της χώρας μας στις ορέξεις της Τρόικας. Και είναι ένα νέο Μνημόνιο προς το συμφέρον τους γιατί, όπως εκτιμούν πολλοί, οι δανειστές μας θα προτιμήσουν να χορηγήσουν ένα νέο δάνειο ώστε η Ελλάδα να ξεπληρώσει τις οφειλές των προηγούμενων δανείων, παρά να υποστούν οι ίδιοι ζημίες στα ήδη χορηγηθέντα δάνειά τους.

Αν καταλάβουμε αυτό το πράγμα, είναι μετά αυτονόητο ότι το μη χείρον βέλτιστον για τους Ευρωπαίους, που είναι η χορήγηση ενός νέου δανείου την ώρα που η Γερμανία επιμένει να διαμηνύει προς τους Έλληνες ότι "ξεχάστε το κούρεμα".

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτό το σκηνικό θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται μετά τις ευρωεκλογές, οι οποίες θεωρούνται από τους αναλυτές ως "ορόσημο" για την πολιτική διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Το νέο Μνημόνιο θα δένει την Ελλάδα στην τροχιά της ίδιας λιτότητας για ακόμα περίπου τρία χρόνια, μέχρι τουλάχιστον το 2017, με δανειακά κονδύλια που θα προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από την Ευρώπη.

Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο η κυβέρνηση επιμένει να διαψεύδει ξανά και ξανά την υπογραφή νέου μνημονίου ή αλλιώς μίας νέας δανειακής σύμβασης. Άλλωστε η εμπειρία έχει δείξει ότι οι μεγαλόστομες προβλέψεις των πολιτικών είναι αυτές που διαψεύδονται πρώτες, αφήνοντας στην θέση τους απογοητεύσεις και την οργή του κόσμου.

Γι' αυτό ίσως η κυβέρνηση θα πρέπει να κρατάει χαμηλότερους τόνους αν θέλει να διαφυλάξει την αξιοπιστία της.

Διαβάστε επίσης:

Σενάρια για καθυστέρηση της τρόικας και μετάθεση της δόσης

ΔΝΤ και Τρόικα ζητούν «αίμα»

Στουρνάρας σε τρόικα: Αλλάξτε στάση – Ο κόσμος σας φοβάται!

Πανηγύρια τέλος! Από σήμερα «τα κεφάλια μέσα»

Η Κομισιόν υπεραμύνεται του ρόλου της Τρόικας

Σβόμποντα: Η κατάργηση της τρόικας, νίκη για την ελληνική προεδρία

Πίσω από τα μπράβο, η ίδια πολιτική