ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πίσω από τα μπράβο, η ίδια πολιτική

Πίσω από τα μπράβο, η ίδια πολιτική

Το πρόγραμμα αποδίδει, αρκεί να εφαρμοστεί με αποφασιστικότητα και με το σωστό τρόπο ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες προς τους έλληνες ο Εμμανουέλ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης της 6μηνης ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν όχι μόνον δεν άφησε μία χαραμάδα χαλάρωσης έναντι των πολιτών που δοκιμάζονται αλλά, αντιθέτως, κάλεσε να μην εγκαταλείψουν τώρα την προσπάθεια και διακινδυνεύσουν όσα έχουν επιτευχθεί με τις θυσίες τους. Μάλιστα, ο απερχόμενος επικεφαλής της Κομισιόν επικαλέστηκε την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, ακόμη και την Κύπρο ως παραδείγματα ενάρετης εφαρμογής του μνημονίου, προκειμένου να καταδείξει ότι είναι η Αθήνα το πρόβλημα και όχι το πρόγραμμα.

Μάλιστα, ανέδειξε την πολιτική αστάθεια ως βασικό παράγοντα γιατί η Ελλάδα βυθίστηκε και το πρόγραμμα δεν απέδωσε. Από τα βέλη του, παρά το γεγονός ότι δεν είχε ονομαστικές αναφορές, δεν γλύτωσε ούτε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Και τούτο διότι ο πορτογάλος, περιγράφοντας τους πολιτικούς κλυδωνισμούς στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στις ιδέες για το δημοψήφισμα, στις πρόωρες εκλογές και στα πολιτικά μαγειρέματα (!), πρωταγωνιστής των οποίων ήταν, εκ των πραγμάτων, ο τότε επικεφαλής της, αντιμνημονιακής, αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς.

Ο κ. Μπαρόζο μάλιστα επανέλαβε ότι όποια χώρα μπαίνει στον πειρασμό της πολιτικής αστάθειας τιμωρείται σκληρά από τις αγορές! Ο επικεφαλής της Κομισιόν δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να μεταφέρει στην Αθήνα το κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την Ελλάδα. Πολύ καλά λόγια γενικώς, αναφορές στις θυσίες και τον... ηρωισμό των ελλήνων αλλά, επί της ουσίας, «υπάρχουν πολλά σύννεφα στον ορίζοντα, πολλά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν», όπως είπε, το δημοσιονομικό κενό, οι ιδιωτικοποιήσεις, η απελευθέρωση των αγορών...

Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, δεν προκάλεσε έκπληξη η επιλογή του Πρωθυπουργού να ανοίξει από... χθες την προεκλογική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ευρωεκλογών. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης από την πιθανή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωκάλπες, ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο χαρακτήρισε ως αντιευρωπαϊκό και αντιδυτικό, αναφέρθηκε στην άρνηση του Αλ. Τσίπρα και παραβρεθεί στη χθεσινή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής και έθεσε το δίλημμα της κάλπης. Οι πολίτες, είπε ο Πρωθυπουργός, θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα που ναι ή όχι στην Ευρώπη και εκτίμησε ότι σταθμίζοντας το μέλλον των παιδιών τους και της Ελλάδας θα δώσουν θετική απάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο δίλημμα είχε τεθεί και στις εκλογές του ιουνίου 2012 εξασφαλίζοντας, τότε, τη νίκη στη Ν.Δ. Μένει να αποδειχθεί αν αυτό μπορεί να επαναληφθεί καθώς πλέον η κυβέρνηση δεν εξαρτάται μόνον από την επίδοση της ΝΔ στις εκλογές αλλά και από αυτή του προβληματικού ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης:

Παστέλι Καλαμάτας!

Τριπλές εκλογές είδε ο Μπαρόζο!

Μηνύματα ελπίδας κατά την τελετή έναρξης στο Μέγαρο Μουσικής

Σαμαράς:Η Ελλάδα από αδύναμος κρίκος θα γίνει σύμβολο για την ΕΕ!

Ρομπάι: Αποτίουμε φόρο τιμής στην αντοχή των Ελλήνων

Μπαρόζο: Οι Έλληνες είναι πραγματικοί ήρωες

Βενιζέλος: Ευκαιρία να προβάλει η Ελλάδα το κανονικό πρόσωπό της

Σαμαράς: Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2016

Η Ελλάδα στο τιμόνι της Ευρώπης

Η καρδιά της Ευρώπης χτυπά στην Αθήνα

Βενιζέλος: Είμαστε απολύτως έτοιμοι

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Διαμαρτυρία κατά της ανάληψης της ελληνικής προεδρίας