ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2016

Σαμαράς: Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2016

«Κοιτάξτε πίσω σας, τι περάσαμε τα τελευταία χρόνια και τι έχουμε γύρω μας. Πάνω στην επιτυχία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους και λαοί εκτός Ευρώπης: η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που ήταν άπιαστο όνειρο, ενώ τώρα γίνεται πραγματικότητα. Μία ισχυρή και ασφαλέστερη Ευρώπη είναι εγγύηση για έναν ασφαλέστερο και ισχυρό κόσμο» τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Μπαρόζο. «Για εμάς είναι μία ξεχωριστή ημέρα. Η Ελλάδα πέρασε απίστευτες δυσκολίες, έχασε βιοτικό επίπεδο που δεν έχει χάσει κανένας ευρωπαϊκός λαός από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το έκανε συντονισμένα με την βοήθεια της Ευρώπης για να έχουν οι επόμενες γενιές, ελπίδα. Η Ελλάδα φιλοδοξεί να πετύχει την πιο θετική επαφή του Ευρωπαίου πολίτη με την Ένωση» δήλωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Γι αυτό οι αρχές της Προεδρίας θα είναι η αντιμετώπιση των ζωτικών προβλημάτων της ΕΕ, η οικονομική ανάκαμψη, η καταπολέμηση της ανεργίας, η θωράκιση της κοινωνικής συνοχής της Ένωσης, η κατοχύρωση της ασφάλειας, εξωτερικής και εσωτερικής. Είναι μετά, η εμβάθυνση της Ένωσης για να αντιμετωπιστούν τα «κατασκευαστικά προβλήματα» που ανέδειξε η κρίση, για να διασφαλίσουμε το ευρώ».

H Ελληνική προεδρία είναι πολύ καλά προετοιμασμένη και η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στην πλήρη υποστήριξη της Κομισιόν δήλωσε ο κ. Μπαρόζο μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη σημείωσε ότι το 2013 είχε πει ότι θα είναι το έτος που η ευρωπαϊκή οικονομία θα έκανε μία στροφή και όντως ήταν μία χρονιά αλλαγής αντιλήψεων για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που διάφοροι έκαναν προβλέψεις ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ και η Ευρώπη θα καταρρεύσει πρόσθεσε και τόνισε πως το γεγονός ότι είμαστε εδώ δείχνει ότι αυτές οι προβλέψεις ήταν λάθος. Η υπαρξιακή κρίση του ευρώ, όπως είχα πει, είναι πίσω μας είπε ο κ. Μπαρόζο προβλέποντας ότι βγαίνουμε από την ύφεση. Πιστεύω ότι η Ελλάδα εφέτος θα βγει από την κρίση. Η Ιρλανδία ήταν η πρώτη χώρα που βγήκε από την κρίση. Τα προγράμματα αποδίδουν. Στόχος τους ήταν να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία και οι χώρες να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και να μην βασίζονται στην αλληλεγγύη των άλλων χωρών υπογράμμισε ο κ. Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι ορισμένες φορές υπάρχει μία αντίληψη που υποτιμά τις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός. Η Ελλάδα αναμένεται να βγει από την ύφεση το 2014 και αυτό αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των εταίρων της και προσελκύει και διεθνείς επενδυτές είπε ο κ. Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι τα προγράμματα αποδίδουν και δεν πρέπει να σπαταλήσουμε τις προσπάθειες που έγιναν και να διακινδυνεύσουμε την έξοδο από αυτά. Τα θετικά δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά από τον απλό πολίτη.

Παράλληλα, βεβαίωσε, ότι ξέρουμε τις δυσκολίες που περνούν οι Έλληνες και θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής και να τους πούμε ότι οι θυσίες σας και οι προσπάθειές σας ανοίγουν ένα καλύτερο μέλλον. Πρέπει τώρα να κάνουμε περισσότερες προσπάθειες για την ανάπτυξη και για την μείωση της ανεργίας σημείωσε ο κ. Μπαρόζο.

Επίσης ο κ. Μπαρόζο είπε ότι υπάρχει πρόβλημα με την χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ωστόσο επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Εξάλλου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε στην τραπεζική ένωση. Χαιρέτησε τη συμφωνία για τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης και είπε ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα επικυρωθεί νομικά πριν τις ευρωεκλογές.

Για την Ελλάδα και το πρόγραμμα χρηματοδότησης είπε ότι τον Δεκέμβριο (του 2013) εγκρίθηκε το ένα δισεκ. ευρώ, σημειώνοντας πάντως ότι υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά προβλήματα, ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, να βελτιωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, να βελτιωθούν τα προϊόντα και οι επιχειρήσεις.

Διαβεβαίωσε ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας για την οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού μέλλοντος: Η ευρωπαϊκή Επιτροπή στάθηκε πάντα στο πλευρό της Ελλάδας, ήταν πάντα στοιχειώδες η παραμονή της χώρας στη ΕΕ. Η προεδρία, είπε ο κ. Μπαρόζο, είναι ευκαιρία ώστε οι καιροί που έρχονται να μην ορίζονται από την κρίση αλλά από τα διδάγματα της κρίσης.

Αξίζει να σημειωθούν οι απαντήσεις που έδωσαν ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στους δημοσιογράφους. Σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τις δηλώσεις και τις τοποθετήσεις ορισμένων κύκλων του εξωτερικού, που βλέπουν με δυσπιστία τις επιτυχίες της Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός επισήμανε τους αριθμούς που διαψεύδουν όπως τόνισε οποιαδήποτε περί του αντιθέτου άποψη.

Από την πλευρά του κ. Μπαρόζο, αξίζει να σημειωθούν οι απαντήσεις που έδωσε σε δημοσιογράφους, σχετικά με την δυσπιστία για την ελληνική προεδρία, όπου αφού τόνισε το παρελθόν της Ελλάδας και τις προηγούμενες επιτυχημένες προεδρίες της, που δεν έχει κανείς λόγο να την αμφισβητήσει και στάθηκε κάθετα αντίθετος σε προκαταλήψεις και στερεότυπα.

Πρόσθετα, σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε, τόνισε ότι το πλέον σημαντικό στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι να μην υπάρξει πολιτική αστάθεια που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα και στην ουσία να ακυρώσει τις τεράστιες θυσίες που μέχρι σήμερα έχουν γίνει και όλα όσα έχουν επιτευχθεί. Ο κ. Μπαρόζο στάθηκε ιδιαίτερα μάλιστα, σε προηγούμενες «ανωμαλίες» που έφεραν πίσω το ελληνικό πρόγραμμα όπως τις θέσεις περί δημοψηφίσματος και τις πρόωρες εκλογές για να τονίσει το πόσο σημαντικός παράγοντας είναι η πολιτική συνέχεια και σταθερότητα.

«Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2016, υπάρχει σταθερότητα στην Ευρώπη και θα διατηρηθεί» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι εντός ή εκτός Ευρώπης.

«Οι ψηφοφόροι πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο θέλουν ή δεν θέλουν την Ευρώπη. Ελπίζω ότι θα αποφασίσουν υπέρ της Ευρώπης. Υπάρχει και η ευρωσκεπτικιστική άποψη, αλλά δεν συμφωνώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ηγέτης του επέλεξαν να μην έλθουν στην σημερινή τελετή. Αυτές οι ιδέες είναι αντιευρωπαϊκές, αντιδυτικές και κατά του ΝΑΤΟ. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να αναφερθώ σε δίλημμα για τις ευρωεκλογές σήμερα. Σύμφωνα με τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα (σ.σ. νόμος δράσης και αντίδρασης), δίνεται η δυνατότητα στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν για να εκφράσουν την οργή τους. Έχουμε κόμματα, όπως η Χρυσή Αυγή, που δεν έχουν να κάνουν με τη Δημοκρατία. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι ψηφοφόροι θέλουν να εκφράσουν τον θυμό τους για τα μέτρα και τις θυσίες και καταλαβαίνω ότι είναι σε δύσκολη θέση. Έχω, όμως, εμπιστοσύνη ότι θα ψηφίσουν για τη χώρα, που αγαπούν, και για τα παιδιά τους» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Η Ελλάδα στο τιμόνι της Ευρώπης

Η καρδιά της Ευρώπης χτυπά στην Αθήνα

Βενιζέλος: Είμαστε απολύτως έτοιμοι

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Διαμαρτυρία κατά της ανάληψης της ελληνικής προεδρίας