ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα στο τιμόνι της Ευρώπης

Η Ελλάδα στο τιμόνι της Ευρώπης

-Το απόγευμα η επίσημη τελετή έναρξης στο Μέγαρο Μουσικής

-«Αστακός» το κέντρο της Αθήνας

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 17:00 το γεύμα εργασίας και η συνεδρίαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τους υπουργούς της κυβέρνησης και τα μέλη του Κολεγίου των Επιτρόπων στο Ζάππειο Μέγαρο. Λίγο μετά τις 17:00 προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το σκάφος, που μετέφερε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, στην Αθήνα. Τον Ευρωπαίο αξιωματούχο υποδέχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης.

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη αφήνουν πίσω τους την κρίση εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Κοιτάξτε πίσω σας, τι περάσαμε τα τελευταία χρόνια και τι έχουμε γύρω μας. Πάνω στην επιτυχία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους και λαοί εκτός Ευρώπης: η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που ήταν άπιαστο όνειρο, ενώ τώρα γίνεται πραγματικότητα. Μία ισχυρή και ασφαλέστερη Ευρώπη είναι εγγύηση για έναν ασφαλέστερο και ισχυρό κόσμο» τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Μπαρόζο. «Για εμάς είναι μία ξεχωριστή ημέρα. Η Ελλάδα πέρασε απίστευτες δυσκολίες, έχασε βιοτικό επίπεδο που δεν έχει χάσει κανένας ευρωπαϊκός λαός από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το έκανε συντονισμένα με την βοήθεια της Ευρώπης για να έχουν οι επόμενες γενιές, ελπίδα. Η Ελλάδα φιλοδοξεί να πετύχει την πιο θετική επαφή του Ευρωπαίου πολίτη με την Ένωση» δήλωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Γι αυτό οι αρχές της Προεδρίας θα είναι η αντιμετώπιση των ζωτικών προβλημάτων της ΕΕ, η οικονομική ανάκαμψη, η καταπολέμηση της ανεργίας, η θωράκιση της κοινωνικής συνοχής της Ένωσης, η κατοχύρωση της ασφάλειας, εξωτερικής και εσωτερικής. Είναι μετά, η εμβάθυνση της Ένωσης για να αντιμετωπιστούν τα «κατασκευαστικά προβλήματα» που ανέδειξε η κρίση, για να διασφαλίσουμε το ευρώ».

H Ελληνική προεδρία είναι πολύ καλά προετοιμασμένη και η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στην πλήρη υποστήριξη της Κομισιόν δήλωσε ο κ. Μπαρόζο μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη σημείωσε ότι το 2013 είχε πει ότι θα είναι το έτος που η ευρωπαϊκή οικονομία θα έκανε μία στροφή και όντως ήταν μία χρονιά αλλαγής αντιλήψεων για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που διάφοροι έκαναν προβλέψεις ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ και η Ευρώπη θα καταρρεύσει πρόσθεσε και τόνισε πως το γεγονός ότι είμαστε εδώ δείχνει ότι αυτές οι προβλέψεις ήταν λάθος. Η υπαρξιακή κρίση του ευρώ, όπως είχα πει, είναι πίσω μας είπε ο κ. Μπαρόζο προβλέποντας ότι βγαίνουμε από την ύφεση. Πιστεύω ότι η Ελλάδα εφέτος θα βγει από την κρίση. Η Ιρλανδία ήταν η πρώτη χώρα που βγήκε από την κρίση. Τα προγράμματα αποδίδουν. Στόχος τους ήταν να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία και οι χώρες να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και να μην βασίζονται στην αλληλεγγύη των άλλων χωρών υπογράμμισε ο κ. Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι ορισμένες φορές υπάρχει μία αντίληψη που υποτιμά τις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός. Η Ελλάδα αναμένεται να βγει από την ύφεση το 2014 και αυτό αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των εταίρων της και προσελκύει και διεθνείς επενδυτές είπε ο κ. Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι τα προγράμματα αποδίδουν και δεν πρέπει να σπαταλήσουμε τις προσπάθειες που έγιναν και να διακινδυνεύσουμε την έξοδο από αυτά. Τα θετικά δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά από τον απλό πολίτη.

Παράλληλα, βεβαίωσε, ότι ξέρουμε τις δυσκολίες που περνούν οι Έλληνες και θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής και να τους πούμε ότι οι θυσίες σας και οι προσπάθειές σας ανοίγουν ένα καλύτερο μέλλον. Πρέπει τώρα να κάνουμε περισσότερες προσπάθειες για την ανάπτυξη και για την μείωση της ανεργίας σημείωσε ο κ. Μπαρόζο.

Επίσης ο κ. Μπαρόζο είπε ότι υπάρχει πρόβλημα με την χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ωστόσο επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Εξάλλου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε στην τραπεζική ένωση. Χαιρέτησε τη συμφωνία για τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης και είπε ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα επικυρωθεί νομικά πριν τις ευρωεκλογές.

Για την Ελλάδα και το πρόγραμμα χρηματοδότησης είπε ότι τον Δεκέμβριο (του 2013) εγκρίθηκε το ένα δισεκ. ευρώ, σημειώνοντας πάντως ότι υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά προβλήματα, ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, να βελτιωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, να βελτιωθούν τα προϊόντα και οι επιχειρήσεις.

Διαβεβαίωσε ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας για την οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού μέλλοντος: Η ευρωπαϊκή Επιτροπή στάθηκε πάντα στο πλευρό της Ελλάδας, ήταν πάντα στοιχειώδες η παραμονή της χώρας στη ΕΕ. Η προεδρία, είπε ο κ. Μπαρόζο, είναι ευκαιρία ώστε οι καιροί που έρχονται να μην ορίζονται από την κρίση αλλά από τα διδάγματα της κρίσης.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας στο Μέγαρο Μουσικής με ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, και χαιρετισμούς του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ και του αντιπροέδρου της κυβερνήσεως και υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

«Αστακός» σήμερα το κέντρο της Αθήνας. Περίπου 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή, ενώ οι αρχές έχουν απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις και τις πορείες.

Συγκεκριμένα, από τις 06:00 το πρωί μέχρι και τις 24:00 το βράδυ, απαγορεύεται κάθε δημόσια συνάθροιση ή πορεία:

- Στο κέντρο της Αθήνας που περικλείεται από τις οδούς – Λεωφόρους: Αθηνάς (από τη συμβολή της με την Πλατεία Ομονοίας, εξαιρουμένων των χώρων της Πλατείας Ομονοίας), δεξιά Ερμού (μέχρι Αγίων Ασωμάτων), πεζόδρομος από συμβολή Ερμού και Αγίων Ασωμάτων μέχρι Αποστόλου Παύλου, αριστερά Αποστόλου Παύλου μέχρι Ροβέρτου Γκάλλι, Ροβέρτου Γκάλλι, Χατζηχρήστου, Βούρβαχη, αριστερά Παρασκευοπούλου, δεξιά Καρέα, αριστερά Υμηττού, Ούλωφ Πάλμε, αριστερά Στρατάρχου Παπάγου, δεξιά Παπαδιαμαντοπούλου, αριστερά Θηβών, Φειδιππίδου, Λ. Αλεξάνδρας, αριστερά Χ. Τρικούπη, δεξιά Ακαδημίας, αριστερά Θεμιστοκλέους, δεξιά Πανεπιστημίου, αριστερά Αιόλου, δεξιά Σταδίου μέχρι τη συμβολή της με την Πλατεία Ομονοίας, ως και κατά μήκος των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής,

- Στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων, στη Λ. Μεσογείων από τη συμβολή της με τη Λ. Κατεχάκη έως τη συμβολή της με την οδό Φειδιππίδου και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός – Λ. Κατεχάκη - Λ. Μεσογείων), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών και

- Στους χώρους του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Από την πλευρά της, η Τροχαία έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Δεν θα επιτραπεί η στάση και η στάθμευση των οχημάτων κατά τις ώρες 00.01 έως 24.00 στη λεωφόρο Β. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ζαχάρωφ και Β. Αλεξάνδρου και στις παρακάτω κάθετες οδούς:

• Αιγινήτου, στο τμήμα αυτής μεταξύ της Β.Σοφίας και της Παπαδιαμαντοπούλου.

• Λούρου, Λαμψάκου, Σεμιτέλου & Κερασούντος, στο τμήμα τους μεταξύ της Β. Σοφίας και της Μιχαλακοπούλου.

Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων και απαγόρευση στάσης και στάθμευσης από τις 3 το μεσημέρι στους παρακάτω δρόμους:

• Β. Σοφίας, στο τμήμα της από τη συμβολή των οδών Ζαχάρωφ και Β. Αλεξάνδρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

• Β. Κων/νου, στο τμήμα της από τη συμβολή των οδών Β. Αλεξάνδρου και Σπ. Μερκούρη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

• Γέλωνος, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

• Κόκκαλη, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

• Β. Σοφίας, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Ριζάρη και Βασ. Κων/νου.

• Γενναδίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

• Δεινοκράτους, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

• Αναπήρων Πολέμου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

• Βλαδίμηρου Μπένση, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

• Μονή Πετράκη, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

Οι οδηγοί των οχημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων καλούνται να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στις παραπάνω οδούς και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Διαβάστε επίσης:

Η καρδιά της Ευρώπης χτυπά στην Αθήνα

Βενιζέλος: Είμαστε απολύτως έτοιμοι

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Διαμαρτυρία κατά της ανάληψης της ελληνικής προεδρίας