ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σενάρια για καθυστέρηση της τρόικας και μετάθεση της δόσης

Σενάρια για καθυστέρηση της τρόικας και μετάθεση της δόσης

Οι τροϊκανοί δεν αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου, γεγονός που θα σημάνει και καθυστέρηση στην εκταμίευση των χρημάτων – Τα «ναι» και τα «όχι» που θα πει η κυβέρνηση ενόψει της διαπραγμάτευσης

Το σενάριο οι επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας να μην έρθουν στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου, όπως αρχικά προβλεπόταν, γεγονός που θα σημάνει αυτόματα και μετάθεση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης προς τη χώρα μας, επαναφέρουν δημοσιεύματα στον κυριακάτικο τύπο.

Τα σενάρια αυτά πυροδότησαν οι δηλώσεις που έκανε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την Πέμπτη, δηλώνοντας άγνοια να επιβεβαιώσει την ακριβή ημερομηνία επιστροφής του Πολ Τόμσεν στη χώρα μας.

Εάν οι πληροφορίες αυτές ευσταθούν και επιβεβαιωθούν, τότε ο στόχος για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές έως τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 27 Ιανουαρίου απομακρύνεται, γεγονός που συνεπάγεται ότι και η δόση των 4,9 δισ. ευρώ θα καθυστερήσει να εκταμιευτεί.

dnt

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι ακόμη κι αν η συμφωνία μετατεθεί για τις 17 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει χρηματοδοτικά κενά και θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Τα "ναι" και τα "όχι"

Αναφορικά με τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, ανοικτό παραμένει το θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2015. Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο στο μεταξύ αναφέρουν πως η κυβέρνηση αναμένεται να αποδεχτεί το αίτημα των δανειστών για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%, αλλά να φέρει σθεναρή αντίρρηση στο «αγκάθι» της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων.

Το Σάββατο πάντως, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι αποφάσισαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου τη δημιουργία ενός κυβερνητικού συμβουλίου απασχόλησης, με στόχο να βάλουν φρένο στην εκτόξευση των ποσοστών ανεργίας.

Διαβάστε επίσης:

Η σύσκεψη στο Μαξίμου «έβγαλε» κυβερνητικό συμβουλίου απασχόλησης

ΔΝΤ και Τρόικα ζητούν «αίμα»

Στουρνάρας σε τρόικα: Αλλάξτε στάση – Ο κόσμος σας φοβάται!

Πανηγύρια τέλος! Από σήμερα «τα κεφάλια μέσα»

Η Κομισιόν υπεραμύνεται του ρόλου της Τρόικας

Σβόμποντα: Η κατάργηση της τρόικας, νίκη για την ελληνική προεδρία

Πίσω από τα μπράβο, η ίδια πολιτική