ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στουρνάρας: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα

Στουρνάρας: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα

Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μια μεγάλη έκπληξη, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πακέτο στήριξης, αλλά ζητά περαιτέρω παραχωρήσεις από τους εταίρους της.

«Έχουμε αρκετά χρήματα. Το πρωτογενές πλεόνασμά μας είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν», δηλώνει ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του, η οποία θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο υπουργός Οικονομικών εξηγεί ότι οι αιτίες της κρίσης για την Ελλάδα έχουν εξαλειφθεί, επειδή και ο ισολογισμός για πρώτη φορά εδώ και περίπου 40 χρόνια είναι θετικός.

Ο κ. Στουρνάρας αποφεύγει να αποκαλύψει το ακριβές ποσό του πρωτογενούς πλεονάσματος, επισημαίνει ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ότι και ο ίδιος δεν μπορούσε να το πιστέψει, όταν το άκουσε για πρώτη φορά.

Παράλληλα, τονίζει ότι οι χώρες του ευρώ θα μπορούσαν, με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, να δώσουν ένα μήνυμα, το οποίο θα χαλάρωνε την κατάσταση πριν από τις δημοτικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές στην Ελλάδα τον Μάιο. Διαφορετικά, προειδοποιεί, θα μπορούσαν ακραίες δυνάμεις να πάρουν στην Ελλάδα το «πάνω χέρι».

«Για μας είναι ουσιώδες να μην περιμένουμε άλλο για την απόφαση για την διάρκεια της πίστωσης του δανείου», τονίζει ο κ. Στουρνάρας και επαναλαμβάνει: «Έχουμε πίσω μας το 85% της διαδρομής. Θα ήταν δυσάρεστο, εάν θα χάναμε στο τελευταίο 15% του δρόμου την εμπιστοσύνη των πολιτών».