ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η Ελλάδα έτοιμη να αλλάξει βιβλίο

Τσίπρας: Η Ελλάδα έτοιμη να αλλάξει βιβλίο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως ο Μάιος μπορεί και πρέπει να είναι ο Μάιος των λαών της Ευρώπης.

Στην «προεκλογική Ελλάδα» υποδέχτηκε ο Αλ. Τσίπρας τους προσκεκλημένους στην εκδήλωση της ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή στην Αθήνα.

«Η Ελλάδα είναι σήμερα έτοιμη, όχι απλώς να γυρίσει σελίδα. Είναι έτοιμη ν’ αλλάξει βιβλίο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι «η απερχόμενη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δίνει τις τελευταίες, απελπισμένες μάχες οπισθοφυλακής για να κρατηθεί στην εξουσία».

Υποστήριξε ακόμη ότι «η κυβέρνηση δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα με ένα νέο μνημόνιο» κάτι για το οποίο, όπως ανέφερε, «πρέπει να αποφασίσει ο λαός».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη του κόμματός του στις ευρωεκλογές και ανέφερε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα έχει αλλάξει και έχει υποστεί τα δεινά μίας πρωτοφανούς βάρβαρης πολιτικής, σημειώνοντας ότι τα μνημόνια απέτυχαν παταγωδώς σε όλους τους δείκτες, διέλυσαν την παραγωγική βάση της χώρας, εκτόξευσαν την ανεργία σε πρωτοφανή μεγέθη και δημιούργησαν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αργοπεθαίνει γιατί η ηγεσία της Ευρώπης την επέλεξε για πειραματόζωο της κρίσης, είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας την ανάγκη ανατροπής αυτής της κατάστασης και στην Ελλάδα και στην Ε.Ε., γενικότερα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι εάν συνεχιστεί η ίδια πολιτική, το δημόσιο χρέος της χώρας μας θα εκτοξευθεί στο 205% του ΑΕΠ το 2015.

«Πρέπει να γνωρίζουν πως σε ό,τι μας αφορά, προεκλογικά τετελεσμένα δεν θα τα αποδεχθούμε», είπε ο κ. Τσίπρας στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους εταίρους.

Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα να υπάρξει άνοδος των αριστερών δυνάμεων σε όλη την Ε.Ε. και εκτίμησε ότι η αλλαγή συσχετισμών στην Ε.Ε. θα είναι κρίσιμη και για την Ελλάδα, γιατί μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή των πολιτικών που εφαρμόζονται στη χώρα μας.

Επαναφέροντας τη θέση του για ευρωπαϊκή διάσκεψη σχετικά με το χρέος, είπε ότι είναι η μόνη βιώσιμη λύση που μπορεί να δώσει προοπτική και να αναδείξει την αξία της αλληλεγγύης στην Ε.Ε.. Υπό το πρίσμα αυτό, σημείωσε, ο Μάιος μπορεί και πρέπει να είναι ο Μάιος των λαών της Ευρώπης και γι' αυτούς τους λόγους είναι κρίσιμη η ψήφος των ευρωεκλογών.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα για σενάρια του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών περί διαγραφής μέρους του χρέους της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι έχουν ιδιαίτερη αξία γιατί επίσημα, μέχρι τώρα, η γερμανική κυβέρνηση απέκλειε κάθε πιθανότητα για διαγραφή χρέους.

Αναφερόμενος, τέλος, στην κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, τόνισε ότι οι εξελίξεις απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και η τυφλή βία δεν αποτελεί λύση.