ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανδρέου: Υπήρχε εναλλακτική αλλά ήθελε άλλες ευρωπαϊκές ηγεσίες

Παπανδρέου: Υπήρχε εναλλακτική αλλά ήθελε άλλες ευρωπαϊκές ηγεσίες

«Σήμερα, προς το τέλος του μνημονίου, η Ελλάδα πρέπει να ακουστεί πιο δυνατά» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του με θέμα:

«Μετά το μνημόνιο τι;» σε εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων του Χάρβαρντ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, στην Αίγλη του Ζαππείου. Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι με τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, η χώρα έχει το ηθικό δικαίωμα και την υποχρέωση να μιλήσει καθαρά στη διεθνή κοινότητα και πως ωστόσο, η Ευρώπη καλείται να επιλέξει είτε να υποταχθεί στις διεθνείς εξελίξεις, είτε να οδηγήσει την παγκοσμιοποίηση προς μια πιο δημοκρατική και ανθρώπινη κατεύθυνση.

Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στη στάση των ηγεσιών της Ε.Ε., σημειώνοντας ότι υπήρχε εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης, «ήθελε όμως άλλες ευρωπαϊκές ηγεσίες». Αντίθετα, είπε, η ηγεσία της Ευρώπης υιοθέτησε την αφήγηση ότι «για όλα φταίει η Ελλάδα και η Περιφέρεια», ενώ δεν αντέδρασε αποτελεσματικά στην ιλιγγιώδη άνοδο του ελλείμματος και του χρέους της χώρας.

Papandreou-Sarkozy-Merkel

Αποτέλεσμα αυτών, είπε ο κ. Παπανδρέου, «η δημοσιονομική ευθύνη και προσαρμογή, απολύτως απαραίτητη, μετετράπη σε αυστηρή λιτότητα». Στο ίδιο κριτικό πλαίσιο και υπερασπιζόμενος τις επιλογές της διακυβέρνησής του, υπογράμμισε ότι ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η κρίση υπονόμευσε τον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών αντί να τις προστατεύσει, παρά το γεγονός, όπως τόνισε, ότι «καταφέραμε να φτιάξουμε μηχανισμό στήριξης - από το πουθενά και σε χρόνο ρεκόρ με σκληρές διαπραγματεύσεις», «παρότι η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε και δεν έζησε το 2010 μία εθνική τραγωδία βίαιης χρεοκοπίας», παρότι η χώρα πήρε το μεγαλύτερο στην παγκόσμια ιστορία δάνειο, παρότι κατάφερε να γίνει το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους που έγινε ποτέ.

Διαβάστε επίσης:

"Μετά το μνημόνιο, τι;": Θα απαντήσει ο ΓΑΠ!