ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα κρίνεται το πολιτικό μέλλον του Π. Ψωμιάδη

Σήμερα κρίνεται το πολιτικό μέλλον του Π. Ψωμιάδη
Κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος...

Σήμερα κρίνεται το πολιτικό μέλλον του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Ο κ. Ψωμιάδης είχε παραπεμφθεί σε δίκη έπειτα από καταγγελία υψηλόβαθμου υπαλλήλου της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης ότι αποπέμφθηκε από τη θέση του, διότι αντέδρασε στην υπερβολική μείωση χρηματικών προστίμων (από 89.000 σε 5.000 ευρώ), που είχε επιβάλει η νομαρχία σε πρατηριούχο, ο οποίος είχε συλληφθεί πολλάκις να νοθεύει καύσιμα.

Αρχικά στις 13 Φεβρουαρίου του 2009 το τριμελές εφετείο καταδίκασε το νομάρχη σε 12μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή, κρίνοντάς τον ένοχο για παράβαση καθήκοντος.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στο εφετείο, όπου ήδη έχουν υπάρξει τρεις αναβολές για την εκδίκαση και σήμερα, μία εκ νέου καταδίκη, θέτει την τύχη του κ. Ψωμιάδη στα «χέρια» του γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θ. Σώκου, που είναι υποχρεωμένος να τον θέσει άμεσα σε αργία.

Κατόπιν και μόλις η δικαστική απόφαση περιέλθει στον υπουργό Εσωτερικών, ο τελευταίος θα κινήσει τις περαιτέρω διαδικασίες για την έκπτωση από το αξίωμα, η οποία εφόσον λάβει αμετάκλητο χαρακτήρα, τότε η πλειοψηφούσα παράταξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μπορεί να συγκληθεί για να εκλέξει νέο περιφερειάρχη.

Σε πολιτικό επίπεδο βέβαια, κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι οι δηλώσεις-πρωτοβουλίες του κ. Ψωμιάδη τους τελευταίους μήνες περί μίας μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης, καθώς, εφόσον καταδικαστεί, θα επιχειρήσει να καταδείξει ότι η έκπτωσή του ισοδυναμεί με πολιτική δίωξη. Μόλις χθες σε τηλεοπτική εκπομπή ανακοίνωσε πως ετοιμάζει πολιτική κίνηση και έχει ήδη αρχίσει επαφές με διάφορα πρόσωπα.

Ούτε η προώθηση του αδελφού του, Διονύση, όμως, στη θέση Νο2 της Περιφέρειας είναι τυχαία, καθώς μπορεί να τον αντικαταστήσει, εάν απαιτηθεί η εκλογή νέου γενικού γραμματέα.

Από την πλευρά της η ΝΔ μπορεί να μην τοποθετείται μέχρι στιγμής για το θέμα, αλλά παρακολουθεί το όλο ζήτημα, έχοντας ήδη έρθει σε «κόντρα» με τον κ. Ψωμιάδη για την ανέλιξη του αδελφού του.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας της Θεσσαλονίκης, ο περιφερειάρχης με τη σύζυγό του προχώρησαν πρόσφατα σε αγορά ενός αγροτεμαχίου στην ανατολική Θεσσαλονίκη με εμπορική αξία εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Για το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο, ενώ οι ίδιοι οι πωλητές του το χαρακτηρίζουν ως «μη άρτιο» και «μη οικοδομήσιμο», εν τούτοις στο συμβόλαιο αγοράς περιγράφεται ως «άρτιο και οικοδομήσιμο».

Παράλληλα σοβαρότατες παρανομίες στη λειτουργία του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης διαπιστώνει έλεγχος του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ).

Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ, το οποίο εκδόθηκε πρόσφατα, στο ΚΕΚ «Θεσσαλονίκη», στο οποίο πρόεδρος ήταν ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, επικρατούσε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας ως προς τις διοικητικές, αλλά και τις οικονομικές λειτουργίες του.