ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πότε θα γίνουν εθνικές εκλογές;

Πότε θα γίνουν εθνικές εκλογές;

-Το Νewsbomb.grσας παραθέτει όλα τα δεδομένα

-Πού ποντάρει ο Σαμαράς και σε τι ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Πολλές κουβέντες γίνονται τον τελευταίο καιρό για την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών.

Κάποιοι τις καθόριζαν μαζί με τις Ευρωεκλογές και τις Δημοτικές Εκλογές, ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται πως... το γλιτώνει η κυβέρνηση.

Κάποιοι τις τοποθετούν το Φθινόπωρο, κάποιοι τον Μάρτη του 2015 και ορισμένοι αισιόδοξοι βλέπουν εξάντληση της τετραετίας.

Ας πάρουμε αναλυτικά τα δεδομένα που έχουμε:

Οι ευρωεκλογές

Είναι προφανές πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.

Αν το αποτέλεσμα δεν είναι διαχειρίσιμο για τον Α. Σαμαρά και τη ΝΔ, είναι πιθανόν ο πρωθυπουργός να επιχειρήσει μια “ηρωική έξοδο” με προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται βέβαιο πως ακόμα και μικρή να είναι η διαφορά που θα έχει από τη ΝΔ θα τονίσει πως η κυβέρνηση δεν έχει πια τη νομιμοποίηση ούτε της Βουλής ούτε του λαού και θα ζητήσει άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Υπάρχουν επομένως τρεις περιπτώσεις. Είτε η ΝΔ θα είναι πολύ πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε θα είναι κοντά, είτε η ΝΔ θα περάσει πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και στις τρεις περιπτώσεις θα γίνουν εκλογές. Στην πρώτη, λόγω προβλημάτων που θα προκύψουν στη ΝΔ (ενδεχομένως και στο ΠΑΣΟΚ), στις δε δύο άλλες λόγω ευνοϊκών συνθηκών για τη ΝΔ.

Το κούρεμα του χρέους

Μετά την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat όλα δείχνουν πως ανοίγει ο δρόμος για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτός είναι και ο στόχος του Α. Σαμαρά.

Πιθανολογείται πως στο επόμενο Eurogroup θα ανοίξει και επίσημα η συζήτηση για νέο κούρεμα, αν και ανεπίσημα ήδη συζητείται σε κύκλους των Βρυξελλών και του Βερολίνου.

Το κούρεμα όμως δεν είναι μια απλή διαδικασία, απαιτούνται 3 – 4 Eurogroup για να υπάρξει συμφωνία και επομένως φτάνουμε Αύγουστο – Σεπτέμβρη...

Αυτό είναι ίσως και το πιο δυνατό σενάριο για εκλογές. Ο Α. Σαμαράς έχοντας στη φαρέτρα του το νέο όπλο της ελάφρυνσης του χρέους, θα προκηρύξει εκλογές τονίζοντας πως ο ίδιος έκανε το χρέος του.

Θεωρείται βέβαιο πως αν τελικά γίνει επιμήκυνση του χρέους και τα επιτόκια είναι τέτοια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν “προπαγανδιστικά”, τότε η ΝΔ θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί άμεσα το ευνοϊκό κλίμα που θα δημιουργηθεί.

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Τον Μάρτιο του 2015 θα γίνει εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τα βρει με την αντιπολίτευση για εκλογή προέδρου, η χώρα οδηγείται αυτομάτως σε εκλογές.

Η λύση αυτή βέβαια αποτελεί ρίσκο, καθώς δεν ξέρει κανείς αν θα καταφέρει η δικομματική με την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να συρθεί μέχρι τον Μάρτη του 2015.

Ο Α. Σαμαράς το γνωρίζει καλά αυτό και ποντάρει περισσότερο στην αξιοποίηση της επιμήκυνσης του χρέους και να πάει άμεσα σε εκλογές, παρά να το ρισκάρει τον Μάρτιο του 2015.

Νέα μέτρα από τις αρχές του 2015

Αν επιβεβαιωθούν τα όσα ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή από 1-1-2015 θα περικοπούν όλες οι συντάξεις κατά 30%, λόγω υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει (Ν. 3863/2010), θα είναι σκέτη αυτοκτονία για τη ΝΔ να πάει σε εκλογές στις αρχές του 2015.

Επομένως, είναι απόλυτα βέβαιο ότι οι εκλογές θα γίνουν μέσα στο 2014, δηλαδή πριν τη μείωση των συντάξεων, καθόσον η μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι οι συνταξιούχοι.

Διαβάστε επίσης:

Εκτόνωση της κρίσης στο ΠΑΣΟΚ δια... ανασχηματισμού

Εκλογές το Φθινόπωρο σχεδιάζουν Σαμαράς - Βενιζέλος

Τι ξημερώνει η 26η Μαΐου για τα κόμματα και τη χώρα