ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για το καλό μας είπαν ξανά «Ναι σε όλα!» - Ψήφισαν τα 7δισ μέτρων του Μεσοπρόθεσμου

Για το καλό μας είπαν ξανά «Ναι σε όλα!» - Ψήφισαν τα 7δισ μέτρων του Μεσοπρόθεσμου

Και αυτή τη φορά το πολιτικό προσωπικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ψήφισε το Μεσοπρόθεσμο 2014 - 2017 προκειμένου να συνεχιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα όπως ισχυρίζονται οι δυο κυβερνητικοί εταίροι. Ψήφισαν 269 βουλευτές και το αποτέλεσμα ήταν : 150 ΝΑΙ και 119 ΟΧΙ.

«Ψηφίστε, σκουπίστε, τελειώσατε...». Με συνοπτικές διαδικασίες πέρασε και αυτή η μνημονιακή επιταγή του μεσοπρόθεσμου προκειμένου να καλυφθεί το περίφημο δημοσιονομικό κενό της επόμενης τριετίας. Αυτό που ίσως δεν ειπώθηκε από τους κυβερνητικούς εταίρους είναι ότι υπό καθεστώς αυστηρότατης πίεσης για τέσσερα ακόμη χρόνια μπαίνουν τα ελληνικά νοικοκυριά με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) της περιόδου 2014 – 2017.

Αυτό προβλέπει περισσότερους φόρους κατά 2,6 δις. ευρώ από την έμμεση φορολογία (κυρίως από τους ΕΦΚ σε καύσιμα και ποτά αλλά και από τον ΦΠΑ) και τα ανταποδοτικά τέλη των Δήμων αλλά και νέες μεγάλες μειώσεις σε όλα τα κονδύλια του κράτους.\

Το νέο Μεσοπρόθεσμο που η κυβέρνηση θα το παρουσιάσει ως το νέο «χάρτη εξόδου από το μνημόνιο και την οικονομική κρίση», βάζει σε καθεστώς... αυστηρής δίαιτας το δημόσιο ώστε να συμβάλει με 5,5 δισ. ευρώ στην κάλυψη του δημοσιονομικού «κενού».

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε ένταση και πυρά εκατέρωθεν μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

Τη συζήτηση αξιοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, προκειμένου να υπογραμμίσει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο εγγυητής της κυβερνητικής σταθερότητας και ο προοδευτικός πόλος της κυβέρνησης συνεργασίας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατήγγειλε ότι έρχονται νέα μέτρα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου για πρωτογενή πλεονάσματα.

Πιο συγκεκριμένα:

Μάκης Βορίδης

«Ο κ. Τσίπρας αποπειράθηκε να εμφανίσει τον εαυτό του και το κόμμα του ως τον εκφραστή του νέου, αυτής της Ελλάδας που έρχεται σε αντίθεση με την παλιά Ελλάδα» είπε ο κ. Βορίδης, καλώντας τους βουλευτές να συμφωνήσουν ότι «το παλιό και το νέο δεν έχει χρονική σημασία, αλλά κυρίως σηματοδοτείται από το περιεχόμενό του». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κάλεσε επίσης όλους να συμφωνήσουν ότι στο παλιό ανήκουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και αναρωτήθηκε ποιος φέρνει τελικά το νέο, «αυτός που μας λέει να συνεχίσουμε την πολιτική των ελλειμμάτων ή αυτός που στέκεται απέναντι σε αυτά εφαρμόζοντας πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας»;
Ο κ. Βορίδης αναρωτήθηκε πόσες πρωτοβουλίες, νομοθετικές, ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και μίλησε για πολιτική τρομοκρατίας της άκρας αριστεράς ενώ, σχολιάζοντας τη φράση του κ. Τσίπρα ότι «η αριστερά δεν κυβέρνησε ποτέ», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ παρατήρησε ότι μπορεί η ευθύνη της διακυβέρνησης να ανήκε σε άλλα κόμματα, αλλά «ηγεμόνευε η αριστερά». «Αυτό που άλλαξε η κυβέρνηση Σαμαρά είναι ότι δεν προσκυνάμε την ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς, είμαστε περήφανοι για τις αξίες και τις ιδέες μας και εφαρμόζουμε πρόγραμμα στη βάση αυτών» είπε ο κ. Βορίδης.

Πάρις Κουκουλόπουλος

«Το ΠΑΣΟΚ -και πολύ περισσότερο και ως Ελιά- είναι ο εγγυητής της κυβερνητικής σταθερότητας και ο προοδευτικός πόλος της κυβέρνησης συνεργασίας» είπε ο Πάρις Κουκουλόπουλος. «Ζητάμε λαϊκή εντολή για να ενισχύσουμε και να συνεχίσουμε αυτό ακριβώς που κάνουμε. Αποδοκιμασία μας στις εκλογές σημαίνει ότι δεν εγκρίνεται η στάση μας από τους πολίτες. Αποδοκιμασία μας σημαίνει ότι δεν έχει νόημα η ενίσχυση του προοδευτικού πόλου. Γι΄ αυτό κάναμε μια καθαρή εξήγηση, ότι αποδοκιμασία μας σημαίνει ότι μπαίνει τέλος στην κυβέρνηση συνεργασίας. Τι είναι εκβιαστικό; Τι είναι άσφαιρο;» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Με δεδομένο τον συσχετισμό δυνάμεων στην παρούσα Βουλή και με δεδομένη και τη στάση όλων των κομμάτων, χωρίς το ΠΑΣΟΚ χωρίς την Ελιά, υπάρχει κυβέρνηση; Όχι, δεν έχει τη δεδηλωμένη. Αυτό είναι άσφαιρο; Εκβιαστικό; Ψευδές; Όχι, μια απλή αλήθεια είναι».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ- Ελιά Δημοκρατική Παράταξη απευθύνεται στον πικραμένο κόσμο της δημοκρατικής παράταξης και πρόσθεσε ότι τα δύσκολα τελείωσαν και γι΄ αυτό, το κόμμα του είναι εδώ για να μην υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας στην κοινωνία και ζητάει από τον ελληνικό λαό να του δώσει τη δύναμη να φτάσει ως το τέλος αυτή την προσπάθεια.

Παναγιώτης Λαφαζάνης

«Αντί να μας λέτε για τα πρωτογενή πλεονάσματα, να κοιτάξετε τι γίνεται έξω από το υπουργείο σας» είπε, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, που κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία ότι πέταξε στον δρόμο τις καθαρίστριες των 400 ευρώ και «αν έτσι εννοεί η κυβέρνηση το πρωτογενές πλεόνασμα, τότε αυτό σημαίνει ανεργία, δυστυχία, φτώχεια, ύφεση και εξαθλίωση».
«Ένα πανό έβγαλαν οι μικροομολογιούχοι που τους καταληστεύσατε, έξω από το Μέγαρο Μουσικής και πέσανε τα ΜΑΤ σε πέντε ανθρώπους και τους σέρνατε στο Αστυνομικό Τμήμα» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Κατήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα ότι δεν θα έρθουν άλλα μέτρα. «Έναν δεσμευτικό στόχο έχει το Μεσοπρόθεσμο. Πρωτογενές Πλεόνασμα. Χωρίς όμως πρόσθετα μέτρα δεν θα πιάσετε αυτό τον στόχο» είπε ενώ, σχολιάζοντας φράση του κ. Κουκουλόπουλου ότι το Μνημόνιο τελείωσε, είπε: «Εσείς είστε που τελειώνετε. Πάμε σε υπερμνημόνιο μέχρι το 2052, με αυστηρή εποπτεία. Θα είμαστε υπό κηδεμονία μέχρι το 2052» υποστήριξε.
ΑΝΕΛ
Για «εγκληματική πολιτική της λιτότητας και της φτωχοποίησης» έκανε λόγο η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Έλενα Κουντουρά. Κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση για το κλείσιμο 450.000 επιχειρήσεων, για 6.000 αυτοκτονίες, την αύξηση της ανεργίας και την ύφεση. «Ο κόσμος δέχεται μια μόνιμη απειλή και εκβιασμό, προκειμένου να σας ψηφίσει. Ξέρετε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ακόμη και σήμερα προσπαθείτε να κοροϊδέψετε τον ελληνικό λαό. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και αλλαγή ηγεσίας. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε άλλο αυτή την εξαθλίωση και θα αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του λαού» είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
ΔΗΜΑΡ
Υπεραισιόδοξους χαρακτήρισε τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης και εκτίμησε ότι θα υπάρξει επιδείνωση σε όλα τα δεδομένα. «Αυτοί οι στόχοι υπερβαίνουν τη φέρουσα ικανότητα της κοινωνίας» είπε και κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει τι θα κάνει για την ανεργία και την παροχή ρευστότητας στην οικονομία. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε σημαντικά την υπογραφή της ΚΥΑ για την τοποθέτηση συστημάτων εισροών και εκροών στα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, χώρο που η κυβέρνηση δυστυχώς, όπως είπε, δεν έβαλε το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων.