ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην εκλογή Προέδρου το επόμενο χτύπημα του ΓΑΠ…

Στην εκλογή Προέδρου το επόμενο χτύπημα του ΓΑΠ…

Δεν χρειάζεται κάποια εμπεριστατωμένη ανάλυση για να διαπιστώσει κάποιος ότι πλέον ο νυν κι ο τέως, ο Β. Βενιζέλος κι ο Γ. Παπανδρέου τύποις μόνο ανήκουν στο ίδιο κόμμα. Άλλωστε εδώ μπαίνει και το ερώτημα, «σε ποιο κόμμα»; Στο ιστορικό ΠΑΣΟΚ; Στην Ελιά; Στη «Δημοκρατική Παράταξη»; Ή μήπως στην... «Αναγέννηση» που ονειρεύεται ο τέως;


Εν πάση περιπτώσει, τις ομιλίες τους και μόνο αν έμπαινε στον κόπο να παρακολουθήσει, εκεί στο Ζάππειο, στα πολιτικά μνημόσυνα του ΠΑΣΟΚ που οργάνωσαν και οι δυο τους (διότι περί αυτού επρόκειτο) θα διαπίστωνε εύκολα, ότι η μεταξύ τους οριστική ρήξη είναι θέμα χρόνου. Και απλώς αναβάλλεται από καιρού εις καιρό, επειδή ο ένας θέλει να περάσει τον «μουντζούρη» της τελικής διάσπασης στον άλλο...

Ο μεν ΓΑΠ φρόντισε με τα όσα είπε, με τα όσα υπαινίχθηκε και κυρίως με τα όσα ανέχθηκε στο δικό του μνημόσυνο να στείλει ένα όσο πιο καθαρό μήνυμα, ότι με το όποιο κόμμα του Βενιζέλου έχει τελειώσει.

Ο δε Βενιζέλος, ενώ διέρρεε σε ελεγχόμενους δημοσιογράφους ότι θα απαντήσει αλλά... ενωτικά, φρόντισε με μια εξόχως εμπρηστική ομιλία να κόψει κάθε γέφυρα με τον ΓΑΠ και τους παπανδρεϊκούς.

Το μόνο που απομένει να εξετάσει κάποιος είναι το πότε και πώς θα δοθεί η τελική μάχη.

Το χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών αναμένεται να διευρυνθεί κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να ξεκινήσει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Το αντικείμενο και ο στόχος των περιοδειών είναι μεν άγνωστα, αν και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες σκέψεις για να μαντέψει κάποιος.

Οι πληροφορίες μας επιμένουν, ότι ο ΓΑΠ θα «χτυπήσει» (αν φυσικά μέχρι τότε δεν έχει βρεθεί άλλη αιτία...) στην εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με δεδομένο ότι ο Βενιζέλος θα έχει κοινή πρόταση με τον Αντ. Σαμαρά για το νέο Πρόεδρο, με μοναδικό στόχο να εκλεγεί απ' την παρούσα Βουλή και να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, ο Γιώργος έχει κατ' αρχήν αποφασίσει να μην ψηφίσει τον κοινό υποψήφιο Σαμαρά-Βενιζέλου.

Βέβαια αν θα είναι ένα πρόσωπο σαν τον Φ. Κουβέλη, για παράδειγμα ή κάποιο απ' τον ευρύτερο χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς θα ποιήσει την ανάγκη φιλοτιμία και θα το ψηφίσει, έστω και με βαριά καρδιά.

Αν όμως οι δύο συγκυβερνώντες προτείνουν πρόσωπο που θα δίνει στο ΓΑΠ τη δυνατότητα να πει όχι (για παράδειγμα πρόσωπο απ' τον ευρύτερο συντηρητικό χώρο, από όπου επίσης συζητούνται επιλογές), τότε θα δηλώσει ότι δεν το ψηφίζει.

Και μαζί του δεν θα το ψηφίσουν και ορισμένοι βουλευτές της επιρροής του που ανήκουν στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι 5-6!
Έτσι έχουν τα πράγματα.

Και θα πρέπει να συνεκτιμήσει κάποιος, ότι είναι πολύ πιθανό πριν την εκλογή Προέδρου να έχει πραγματοποιηθεί το συνέδριο της «Παράταξης» που έχει προαναγγείλει ο Βενιζέλος, ενώ το παπανδρεϊκό στρατόπεδο (κι όχι μόνο, αλλά και πάρα πολλά ακόμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ) επιμένουν να προηγηθεί συνέδριο του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αποφασίσει αν... θα πρέπει να γίνει το άλλο συνέδριο, αυτό της «Παράταξης»!

Αυτό είναι ένα άλλο θέμα, που μπορεί να οδηγήσει στην οριστική ρήξη.

Αν δηλαδή ΓΑΠ και παπανδρεϊκοί δεν πάνε στο συνέδριο της «Παράταξης». Και αυτό είναι κάτι που τους απασχολεί...

Διαβάστε επίσης:

Σα να μην κυβέρνησαν ποτέ

Με άδεια χέρια επιστρέφουν από το Παρίσι…