ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «καυτές πατάτες» του Ραγκούση

Οι «καυτές πατάτες» του Ραγκούση
Άλυτα προβλήματα και έντονοι προβληματισμοί κυριαρχούν τους τελευταίους μήνες στο κτίριο της Βασ. Σοφίας...

Άλυτα προβλήματα και έντονοι προβληματισμοί κυριαρχούν τους τελευταίους μήνες στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας όπου στεγάζεται το υπουργείο Εσωτερικών. Ο υπουργός κ. Γιάννης Ραγκούσης έχει ανοίξει πολλά μέτωπα, ενοχλώντας πολλούς συναδέλφους του, αλλά και κοινωνικές ομάδες. Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει ακάθεκτος σε όλες τις περιπτώσεις.

Στην Κερατέα μόνος εναντίον όλων
Είναι ο μόνος υπουργός που επιμένει με σθένος να πραγματοποιηθεί άμεσα το έργο στην Κερατέα. Απέναντί του δεν έχει μόνο τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και πολλούς υπουργούς, με προεξάρχοντα τον κ. Χρήστο Παπουτσή. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν δείχνει διατεθειμένος να συγκρουστεί γι’ αυτό το θέμα. Αποστάσεις έχει κρατήσει και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος έχει πει πως «δεν θα αντέχαμε έναν νεκρό στην Κερατέα».

Ενιαίο μισθολόγιο
Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου πολλοί προβλέπουν πως θα οδηγήσει σε νέες περικοπές μισθών. Ωστόσο ο κ. Ραγκούσης επιμένει πως θα ταυτόχρονα θα υπάρχουν και αυξήσεις στο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων. Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος υποστηρίζει πως το ενιαίο μισθολόγιο δεν προωθείται για εισπρακτικούς λόγους. Πάντως γι’ αυτό το θέμα η ΑΔΕΔΥ τον περιμένει στην γωνία…

Ο μεταναστευτικός νόμος στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Πολλαπλασιάζονται συνεχώς οι προσφυγές οργανώσεων εναντίον του μεταναστευτικού νόμου. Ήδη του τέταρτο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει εισηγηθεί την κατάργηση δύο άρθρων του νόμου, την ώρα που οι δικαστές στο σύνολό τους με κάθε ευκαιρία δείχνουν την πρόθεσή τους να μην αφήσουν να «αλλοιωθεί» ο ελληνικός χαρακτήρας της χώρας. Οι πιθανές αποφάσεις από την Ολομέλεια του ΣΤΕ που θα κρίνουν ως αντισυνταγματικά κάποια άρθρα, θα ανοίξουν ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση.

Πρόγραμμα «Τρόικας» στους Δήμους
Το πρόγραμμα σωτηρίας των υπερχρεωμένων δήμων που ανακοινώθηκε από τον κ. Ραγκούση την προηγούμενη εβδομάδα δεν έτυχε καλής υποδοχής. Αν και ο ίδιος έδειξε αισιόδοξος πως όλοι οι δήμοι θα κινηθούν άμεσα ώστε να μπουν σε αυτό το πρόγραμμα σύμφωνα με το εξειδικευμένο site aftodioikisi.gr η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων αρνούνται. Όσο και αν η πρόταση του υπουργείου ακούγεται ορθολογική, οι δήμοι δεν θέλουν «εξωδημοτικούς» συμβούλους στα δικά τους χωράφια και δηλώνουν πως θα καταφέρουν να σώσουν το δήμο τους μόνοι. Η στάση αυτή περιέχει, για πολλούς, και ένα πολιτικό μήνυμα προς την κυβέρνηση και τις σχέσεις - σχεδόν «κατοχής» - που έχει σπεύσει να αναπτύξει με την τρόικα. «Πήρανε ιδέες…», τόνιζε την Παρασκευή στη Βουλή βουλευτής της κυβερνώσας παράταξης.

Ο εκλογικός νόμος που δεν έρχεται
Από την πρώτη κιόλας ημέρα που ανέλαβε στο υπουργείο ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε την αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατεύθυνση προς το γερμανικό μοντέλο. Ωστόσο αργεί χαρακτηριστικά, όχι επειδή θα συναντήσει τη σθεναρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως επειδή υπάρχουν βουλευτές στο ΠΑΣΟΚ που δεν θέλουν να μπούνε καν σε μια τέτοια συζήτηση.

Τα οικονομικά των κομμάτων και το ΚΚΕ
Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η ανακοίνωση του νέου νόμου για τα οικονομικά των κομμάτων. Προβλέπεται ότι εκεί θα υπάρχει πρόβλεψη δημοσιοποίησης των ονομάτων όσων χρηματοδοτούν ένα οποιοδήποτε κόμμα. Το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος έχει αντιταχθεί σθεναρά σε μια τέτοια προοπτική με τις όποιες αντιδράσεις μπορεί να φανταστεί κανείς αν ο υπουργός επιμείνει.