ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταγγελίες Βούτση για «πολιτικό στήσιμο» της συζήτησης

Καταγγελίες Βούτση για «πολιτικό στήσιμο» της συζήτησης

Με μια επιθετική, κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ομιλία, τοποθετήθηκε ο υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης στη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, προκαλώντας μια εξαιρετικά φορτισμένη απόκριση από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Βούτση.

Ο κος Μανιάτης χρέωσε στο ΣΥΡΙΖΑ «αμηχανία να αρθρώσει προγραμματικό λόγο», θεωρώντας πως οι αξιώσεις της αντιπολίτευσης για προσφυγή στις κάλπες, συνιστούν «ύβρη για τη Δημοκρατία». «Από πού προκύπτει ότι επειδή παρεμβλήθηκε μια ευρωεκλογική αναμέτρηση, η Βουλή είναι μη νομιμοποιημένη - και μάλιστα να το ισχυρίζεται αυτό το κόμμα που πήρε 20% στις Ευρωεκλογές; Πώς αρμόζει αυτό με μια ηθική της Αριστεράς;» αναρωτήθηκε ο κος Μανιάτης, για να συνεχίσει υποστηρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει όλα τα μέτρα της κυβέρνησης, ακόμα και τα φιλολαϊκά.

Σχετικά ο κος Μανιάτης επεσήμανε πως ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε στη ΔΕΘ ένα μέτρο που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση («δεν κόβεται το ρεύμα στους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου»), ενώ και η εξαγγελία του κου Τσίπρα για δωρεάν ρεύμα στις ευπαθείς οικογένειες, κοστολογήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ στα 59 εκ. ευρώ, την ώρα που οι υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών την κοστολόγησαν στα 260 εκ. . «Αυτά τα 260 εκ. ευρώ, ποιος θα τα πληρώσει;» αναρωτήθηκε ο κος Μανιάτης.

Ακόμα περισσότερο, ο κος Μανιάτης στηλίτευσε τον ΣΥΡΙΖΑ για την καταψήφιση τριών συμβάσεων για τα πετρέλαια, που υπογράφησαν κατόπιν διαγωνισμών «που έγιναν με απόλυτη διαφάνεια και ελέγχθησαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με προεκτιμώμενα έσοδα 15 δισ. ευρώ και 3000 νέες θέσεις εργασίας. Οι περιοχές της Δυτικής Ελλάδας θα έχουν 2 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα, κι εσείς το καταψηφίσατε. Είναι προοδευτικό και φιλολαϊκό αυτό; Ζητήσατε μάλιστα να ακυρώσουμε και το διεθνή διαγωνισμό για τις 20 θαλάσσιες περιοχές που έχουμε ήδη προκηρύξει, και τα έσοδα του οποίου θα πάνε στο Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών. Γιατί; Έχετε από πουθενά αλλού να πάρετε λεφτά για το Ασφαλιστικό σύστημα;», αναρωτήθηκε ο κος Μανιάτης.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Ενέργειας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως καταψήφισε το συμψηφισμό παραγώμενης και καταναλώμενης ενέργειας που νομοθέτησε η κυβέρνηση για τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, «την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες αγροτών στενάζουν κάτω απ' το ενεργειακό κόστος», όπως επίσης και την τροπολογία για έκπτωση στα τιμολόγια 3000 δομών κοινωνικής αλληλεγγύης.

- «Τους δίνουμε φθηνότερα τιμολόγια κι εσείς το αρνείστε!» κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο κος Μανιάτης.

- «Μην λέτε ανακρίβειες! Το έχουμε υπερψηφίσει!» αποκρίθηκαν ενοχλημένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

- «Θα το δούμε στα πρακτικά» επανήλθε ο υπουργός.

Εμφανώς φορτισμένος, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, έλαβε το λόγο στη συνέχεια, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί στον προεδρεύοντα, Χρήστο Μαρκογιαννάκη για το «πολιτικό στήσιμο της συζήτησης».

«Έχει δοθεί να μιλήσουν εννέα υπουργοί - και όλο το απόγευμα έχει δοθεί ο λόγος στο ΣΥΡΙΖΑ μονάχα μία φορά. Εδώ μέσα δεν είμαστε για να υφιστάμεθα την προπαγάνδα της κυβέρνησης. Ακούμε το κατηγορητήριο κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν μπορούμε να απαντήσουμε!», διαμαρτυρήθηκε ο Ν. Βούτσης.

- «Ο Κανονισμός της Βουλής, δυστυχώς δίνει κάποιες δυνατότητες στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και στους υπουργούς» αποκρίθηκε ο Χ. Μαρκογιαννάκης. «Τι θέλετε να κάνω; Να αλλάξω τον Κανονισμό;», υποστήριξε.

Διαβάστε ακόμα:

Μπαρμπαρούσης: Κολοβή και παράνομη Βουλή

Νεράντζης: Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση του φαλκιδεύει τους θεσμούς

Ριζοσπαστική λύση για τα «κόκκινα» δάνεια υποσχέθηκε ο Βενιζέλος