ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενισχύονται ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας…

Ενισχύονται ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας…

Εφικτή –υπό προϋποθέσεις- η αυτοδυναμία - Τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών

Μια δυναμική σοβαρής ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα προσωπικά καταγράφουν οι πρόσφατες έρευνες της κοινής γνώμης.

Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην παγιωμένη μεγάλη διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, που χωρίς αναγωγή επί των εγκύρων ξεπερνά σταθερά το 5%, ενώ με αναγωγή φτάνει στο 8-10%!

Έχει σημασία να επισημανθεί, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον αρχίζει να υπερέχει σε βασικά ποιοτικά στοιχεία, όπως η ικανότητα διακυβέρνησης, ενώ ο Αλ. Τσίπρας έχει περάσει μπροστά έναντι όλων των άλλων πολιτικών αρχηγών (του Αντ. Σαμαρά συμπεριλαμβανομένου) στη δημοφιλία. Και –όπως επισημαίνουν έγκυροι αναλυτές δημοσκοπήσεων- αυτό το στοιχείο, η δημοφιλία, είναι πιο σημαντικό απ’ την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, όπου είναι φυσικό να υπερέχει κάποιος που είναι πρωθυπουργός έναντι ενός άλλου, που δεν έχει δοκιμαστεί. Ουσιαστικά αυτό το εφεύρημα, της «καταλληλότητας» αξιοποιήθηκε στο έπακρο απ’ τα καθεστωτικά ΜΜΕ την περίοδο Σημίτη (μετά το 2000), προκειμένου να μειώνονται οι εντυπώσεις απ’ τη μεγάλη υπεροχή της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου.

Αλλά έχει επίσης μεγάλη σημασία η συντριπτική πλέον υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης, ένα απ’ τα σημαντικότερα ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Μια υπεροχή που φτάνει ή και ξεπερνά τις 40 (!) μονάδες, αφού τα ποσοστά που συγκεντρώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πάνω από 70%, ενώ τα αντίστοιχα της Ν.Δ. κινούνται πέριξ του 25%!

Και αξίζει να σημειώσουμε, ότι το εύρημα της παράστασης νίκης ουδέποτε έχει διαψευστεί. Αντίθετα, δημιουργεί πολιτικό κλίμα και ωθεί την πλειοψηφία των αναποφάσιστων σε αυτόν που προηγείται (σ.σ. αλήθεια, γιατί η εκπομπή «Ανατροπή» δεν παρουσιάζει σχεδόν ποτέ αυτό το σημαντικότατο στοιχείο;).

Δημοσκόποι και αναλυτές ερευνών επισημαίνουν με βάση τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, ότι η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να θεωρείται ανέφικτη.
Πράγματι, με την αναγωγή επί των εγκύρων τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνονται γύρω στο 33-34% (στο 33.5% τα υπολόγισε ο Τ. Θεοδωρικάκος της GPO παρουσιάζοντας τη δημοσκόπησή του στην εκπομπή «Ανατροπή» του MEGA) και αυτό σε μια περίοδο που δεν είναι προεκλογική. Συνεπώς, σε πραγματικό εκλογικό χρόνο όποτε και αν πάμε –όπως όλα δείχνουν- σε εκλογές μέγιστης πόλωσης, τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Και αυτό θα πρέπει να το δει σοβαρά η Ν.Δ., που δείχνει να έχει επιλέξει την ακραία πόλωση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα…

Είναι αυτή ακριβώς η πόλωση που εξαφανίζει τη ΔΗΜΑΡ, ενώ συμπιέζει πολύ το ΠΑΣΟΚ και τους ΑΝ.ΕΛ.

Όπως τόνιζε στο Newsbomb.gr δημοσκόπος, ένα ακραίο σενάριο ίσως μας οδηγούσε σε Βουλή πεντακομματική, αποτελούμενη από ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΚΚΕ, Ποτάμι και Χρυσή Αυγή! Επαναλαμβάνουμε, ακραίο σενάριο, αλλά…

Οι ΑΝ.ΕΛ. όλα δείχνουν ότι θα παλέψουν σκληρά για την είσοδο του κόμματος στην επόμενη Βουλή, ενώ το ΠΑΣΟΚ αν συνεχιστεί η εσωκομματική οξύτατη ένταση, σε συνδυασμό με αποχωρήσεις, αμφισβητήσεις, μικρότερη συμμετοχή στο εγχείρημα της «Δημοκρατικής Παράταξης» σε σύγκριση με την Ελιά, πράγμα που παραδέχονται όλοι πλην… Βενιζέλου!) θα βλέπει τα έτσι κι αλλιώς μικρά ποσοστά του να συμπιέζονται ακόμα περισσότερο…

Η Χρυσή Αυγή έχει μια πτώση, αλλά δεν θα απειληθεί η είσοδός της στην επόμενη Βουλή, ενώ το ΚΚΕ κρατά κάποια σταθερά ποσοστά γύρω στο 5%, που δεν αναμένεται να μειωθούν.

Το Ποτάμι τέλος φαίνεται να κερδίζει απ’ την κρίση σε ΔΗΜΑΡ (κυρίως) και ΠΑΣΟΚ και διεκδικεί την τρίτη θέση απ’ τη Χρυσή Αυγή. Αλλά δεν έχει αυτή τη σταθερότητα που θα επέτρεπε να κάνει κάποιος ασφαλείς προβλέψεις για τα ποσοστά του. Έτσι κι αλλιώς και αυτό το κόμμα θα πιεστεί πολύ απ’ την πόλωση…

Και αυτή η πόλωση θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, αναπόφευκτα…

Διαβάστε επίσης:

Να φωνάξει ο εισαγγελέας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «τα τριάντα αργύρια Συμπιλίδη»!

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν τους ενδιαφέρει η χώρα, μόνο η καρέκλα τους