ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Μικρός ο κίνδυνος για τους συνεπιβάτες της ασθενούς με Έμπολα νοσοκόμας

ΗΠΑ: Μικρός ο κίνδυνος για τους συνεπιβάτες της ασθενούς με Έμπολα νοσοκόμας

Ο επικεφαλής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) Δρ. Τόμας Φρίντεν εξέφρασε την πεποίθησή ότι ο κίνδυνος μόλυνσης για τους άλλους επιβαίνοντες στην πτήση της Frontier Airlines από το Κλίβελαντ στο Ντάλας-Φορτ Ουόρθ, που πήρε η 29χρονη Άμπερ Βίνσον, η δεύτερη νοσηλεύτρια από το Ντάλας που έχει προσβληθεί από τον Έμπολα, είναι πολύ χαμηλός.

Ο Φρίντεν ανέφερε ότι η νοσοκόμα είχε ταξιδέψει στο Οχάιο πριν γίνει γνωστό ότι μια άλλη νοσηλεύτρια στο Texas Health Presbyterian Hospital στο Ντάλας εμφάνισε συμπτώματα του Έμπολα.

Οι δύο νοσοκόμες οι οποίες μολύνθηκαν είχαν φροντίσει τον Τόμας Έρικ Ντάνκαν, τον Λιβεριανό ασθενή που απεβίωσε και ήταν το πρώτο πρόσωπο που διαγνώστηκε πως προσβλήθηκε από Έμπολα στις ΗΠΑ.

Ο Φρίντεν πρόσθεσε ότι η Βίνσον παρακολουθούσε τον εαυτό της ώστε να διαπιστώσει αν έχει πιθανά συμπτώματα του ιού και ότι παρέλειψε να αναφέρει το γεγονός ότι ανέβασε ελαφρώς πυρετό — 37,5°— προτού αναχωρήσει για το Ντάλας.

Εξαιτίας αυτού, τόνισε ο Φρίντεν, «δεν θα έπρεπε να της δοθεί η δυνατότητα να ταξιδέψει με μια εμπορική πτήση». Αλλά ακόμα κι έτσι, συνέχισε ο Δρ. Φρίντεν, ο κίνδυνος για τους επιβάτες είναι «πολύ χαμηλός» διότι δεν έκανε εμετό, ούτε αιμορράγησε κατά την πτήση.

Ο Φρίντεν επισήμανε ότι προληπτικά το CDC επιδιώκει να επικοινωνήσει, να πάρει συνεντεύξεις και εάν χρειάζεται να εξετάσει τους επιβάτες και όποια πρόσωπα ήλθαν σε επαφή με τη Βίνσον.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Η ασθενής με Έμπολα ταξίδεψε με αεροπλάνο!